Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Има ли място подобна тематика в учебник по философия?
20 май 2019 10:37,
110

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него.

В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

"За ученик на тази възраст е трудно да вземе решение как да реагира. Всяко дете обаче може да бъде информирано от родителите си за това какво са наркотиците и как да вземе само адекватно решение", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов обясни, че в учебниците действително има критични места, които трябва да бъдат оправени. В случая обаче е било по-важно разсъждението на ученичката по казуса с наркотиците.

"9 от 10 човека започват да експериментират под натиска на групата. Не трябва да се правим, че проблемът не съществува. Практиката ми показва, че последните, които разбират за проблема, са родителите. Под натиска на съучениците се случва най-често децата да посегнат към наркотиците", посочи Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало” пред Bulgaria ON AIR.

За да има превенция обаче са нужни сигнали, стана ясно още от думите му.

"Много родители все още искат идеалното да е реалност. Често този проблем е тема табу в семейството", допълни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във време оно, при нас идваха лектори.Обясняваха малко заобоколно,катонаблягаха на ръчните механизми( примомчетата).Идва тревата и други слад-киши.Превенцията е ,както вече се писауют и любов вкъщи.Градивност ,катоотношения в клас.Правилно поднесенаинфирмация,несамо на парче,но за живота като необходима реалност.
32
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога, как, къде и по какъв начин ще му се поднесе информацията, на тази и подобна тема е тема на семейството /родителите/. Ама така гнусно .... е пълен абсурд. Да му говорят на това дете за дроги, треви, ***, промяна в искторията и прочие .... Ние още сме малки/детето ми/, но видя ли нещо подобно в учебника му - късам страницата и ще ходя да се разправям с откачените даскали. Няма да позволя на държавата да му промива мозъка. Тия дето ни управляват с празните глави са ни достатъчни ..
31
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж става въпрос за треви и наркотици, но на дълбоко пак прозира завоалирана джендърастия. Не се умориха джендърастите, да обхождат отдалече, всеки проблем, и да си прокарват идеологията. От девет кладенчета вода носят, лигавят се във всяка ситуация, обаче зле прикритото им джендърство, винаги си личи и е съшито с бели конци.
30
4
 
26
 
! Отговори
Продължение... преди 4 години
Мира отказа с думите:-Тая плява я спрях в седми клас само ме преспива дай нещо за вдигане?-Стефчо унил разбра че си има работа с кореняк Софиянка и отиде при Йованка от Провадия и и сипа една водна чаша домашна ракия....
29
5
 
21
 
! Отговори
Глобал ворминг преди 4 години
Родители решават да поговорят с младата си дъщеря на тема секс :-Вече си голяма и трябва да си поговорим на тема отношения между половете.-Питайте кво ви интересува да ви го обясня ?
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мира дърпа ли дърпа яко от качака, докато очите и не светнаха като светофари, но това не и стигна и Иван и направи 3 линии. А после....
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако говорим за тревата и т.нар. прозорец на Овертон, той в момента не само е открехнат, а вече яко се блъска насам-натам от вятъра. Превантивната роля на училището е ефективна до едно време, накрая просто се налага да пишат такива неща в учебниците.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17То бг законодателството трябва да се изгори - Дракарис
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ден на ден малоумието се засилва.
24
31
 
13
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
Абе големи пуритани се налюпихте тук. Никога не е слагал козец в устата, но вече има мнение. Пушил съм като комин, последно преди 78 години, наркоман ли съм? Не знаете за какво говорите. Просто племе. Дребни душици. Ще си умрете невежи.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как завършва историята? Ми като на купон - Христо, Иван и Стефан в Мира, 3 в 1 хепи енд. Останалите гледат...
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16,то маса народ е и на стероиди. Нали ги гледам - момче на 16-17 години, гърбът и бицепсите му като балон. И като никой не говори за това, та какво, ще си отмине от само себе си ли...
21
16
 
15
 
! Отговори
Бегемамите преди 4 години
с поредната си офанзива. Сигурно част от тях денонощно прелистват учебниците за да намерят за какво да се възмутят. Че то иначе живот ли е?
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно това правят - открехват го, с всички последствия по-нататък.Сериозно? И кои са тези ТЕ? Ако не го пише в учебника - край, никой никога на никого няма да предложи коз?
19
4
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ама тия родители много гадни бе !!! либералчиките кивичат от яд !!!
18
3
 
11
 
! Отговори
загрижен родител преди 4 години
В българия няма наркотици и *** така че не ни занимаваите с тез теми
17
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тревата /джонитът според българското законодателство са наркотици, следователно потребяващите ги са НАРКОМАНИ!
16
5
 
41
 
! Отговори
мдам преди 4 години
Сега съм на 34. Когато бях на 16 - 18, в училищата беше пълно с трева. Пълно. 1/3 от класа му, всяко голямо междучасие се правеше леш. И уж това се водеше елитно училище. Нищо по различно от сега с разликата, че сега е пълно и със синтетика. Което си е предпоставка за тотална пържилка на мозъка. Проблемите са на най- ниско ниво. Семейство, среда, липса на истински ценности. Липса на любов и подкрепа у дома.
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И кое ги прави наркомани"Прочети малко за Прозореца на Овертон.Точно това правят - открехват го, с всички последствия по-нататък.
14
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисъла е да се накарат главите им да се замислят дали са пушат марихуана от момче което харесват. Това е като превенция бе онкоглу! Никой не казва - ОТИВАЙ ПУШИ. Ама тъпо племе ТЪПООООО.