Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Има ли място подобна тематика в учебник по философия?
20 май 2019 10:37,
110

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него.

В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

"За ученик на тази възраст е трудно да вземе решение как да реагира. Всяко дете обаче може да бъде информирано от родителите си за това какво са наркотиците и как да вземе само адекватно решение", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов обясни, че в учебниците действително има критични места, които трябва да бъдат оправени. В случая обаче е било по-важно разсъждението на ученичката по казуса с наркотиците.

"9 от 10 човека започват да експериментират под натиска на групата. Не трябва да се правим, че проблемът не съществува. Практиката ми показва, че последните, които разбират за проблема, са родителите. Под натиска на съучениците се случва най-често децата да посегнат към наркотиците", посочи Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало” пред Bulgaria ON AIR.

За да има превенция обаче са нужни сигнали, стана ясно още от думите му.

"Много родители все още искат идеалното да е реалност. Често този проблем е тема табу в семейството", допълни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даммм.... Направо наркотици, цигари и алкохол не съществуват. Точно някой урок ще да е виновен, милото дете е разбрало. То няма как иначе да знае. Пък за половите неща... Те хабер си нямат какво им се случва в гащите. Забраняваме всичко и сме доволни.
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта ви е да направите децата *** и наркоманиИ кое ги прави наркомани, въпросът какво биха направили в подобна ситуация ли?
11
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казусът е много добър даже. Не знам колко трябва да си смотан, за да не го разбереш. Децата винаги са били изложени на какво ли не, какво лошо има в това да се говори на тези теми?
10
17
 
21
 
! Отговори
Дейба преди 4 години
и пуританите се оказахте. Големата работа станала. Те децата ви трева пасат и не подозират за марихуаната, секса, хомосексуализма. Аре малко по-спокойно.
9
10
 
8
 
! Отговори
Факър преди 4 години
До АнонименПо-католици и от папата се изкарахте...
8
32
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чашата преля! МОН, подавайте оставки! Целта ви е да направите децата *** и наркомани. Срам и позор сте....
7
14
 
45
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
Напротив, казуса е много релевантен точно за тази възраст. И трябва да се говори свободно за това, а не да си заравяме главите в пясъка. Истината е, че нищо не може да спре масата тийнейджъри да пробват и трева и алкохол. Същото беше и за нас - техните родители. Въпроса е първо- да са ясно информирани за рисковете и потенциалните проблеми и второ - да не посягат към по-тежки наркотици. Като цяло - даже и да пробват нещо, винаги да могат да контролират себе си и ситуацията и да си знаят границите
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...три дни яли, пили и се веселили?
5
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ???????Това е философия. Трябва по този предмет да се дискутират различни теми. Българина най-мрази да мисли и затова родителите се възмущават. Родителите очакват учебника да казва на децата, какво да мислят а не децата да мислят и да си защитават мнението.
4
15
 
31
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Напълно адекватен текст! Децата трябва да са готови за ситуацията, в която представители на групата им ги натискат да опитат наркотици. Чудесно е за това да се говори в клас под контрола на учителя!
3
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То бива неграмотност но в България е трагично положението. По света тревата е разрешена.
2
10
 
26
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Предлагам за да сме в духа на новите "ценности" новата ученичка да бъде трансджендър и да има поне един черен, индиец, лилав и 8 полов марсиянец. Така учебника ще стане страхотен.
1
24
 
28
 
! Отговори
??????? преди 4 години
Това е върха на идиотщината. Кой е авторът?Някой в МОН чете ли ги изобщо тези неща, преди да ги одобри?