Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Има ли място подобна тематика в учебник по философия?
20 май 2019 10:37,
110

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него.

В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

"За ученик на тази възраст е трудно да вземе решение как да реагира. Всяко дете обаче може да бъде информирано от родителите си за това какво са наркотиците и как да вземе само адекватно решение", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов обясни, че в учебниците действително има критични места, които трябва да бъдат оправени. В случая обаче е било по-важно разсъждението на ученичката по казуса с наркотиците.

"9 от 10 човека започват да експериментират под натиска на групата. Не трябва да се правим, че проблемът не съществува. Практиката ми показва, че последните, които разбират за проблема, са родителите. Под натиска на съучениците се случва най-често децата да посегнат към наркотиците", посочи Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало” пред Bulgaria ON AIR.

За да има превенция обаче са нужни сигнали, стана ясно още от думите му.

"Много родители все още искат идеалното да е реалност. Често този проблем е тема табу в семейството", допълни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Ще обясня на Иван, че това, което прави неморално, непристойно и опропастително за него! След това, ще съобщя в полицията, за да арестуват всички долни наркомани"Това как е?
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предвидено е осмокласници да дебатират за ползите от употреба на леката дрога? Може би ще стачкуват като Грета Тунберг за легализация на марихуаната?
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Наистина съвсем са се сдухали лелите от маммата."Опъни една тревица за отскок и не се коси толкова. Тук се пише евентуално заради тези за които има надежда. Ти не си от тях.
90
6
 
19
 
! Отговори
Философски Казус 2 преди 4 години
Та, какво казвате? Образованието трябва да се съобразява с нуждите на учениците, че и с техните интереси? По-голям упадък от това не знам дали би могло да се случи. Не образованието трябва да се принизява до учениците и пошлите им (в повечето случаи) интереси, а обратното. По същата логика включете биографията на Азис в програмата и махнете "Хамлет", че много е вехт вече. Трябва по-модерно така.Не знам как е по света, ама такава промивка каквато тук се провежда не съм си и представял.
89
1
 
17
 
! Отговори
Философски Казус преди 4 години
Христина и Моника решили да идат на чалготека. Входът бил 20 лв. Христина казала на Моника - "Ако ми платиш входа - аз ще ти купя салфетки вътре." Моника пресметнала, че е на далавера и казала - "Добре."Пред чалготеката охраната попитала Моника: - "Имаш ли 18?" Тя отвърнала веднага - "Да, шефче." Платила входа и за двете. Но Христина, след като вече влязла и се оглеждала за заможен батко - не купила салфетки на Моника.Довършете съчинението и кажете правилно ли е постъпила Христина.
88
6
 
13
 
! Отговори
Антисоросоид преди 4 години
Това е част от работата на антибългарските сороски НПОта опитвсщи се по всевъзможни нсчини да унищожат младото поколение в българия. Нужно е бързо физическо почистване на сороскитеНПОта
87
2
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"...присъства и новата ви съученичка мира..." та това са глупости! и кък тъка? та мира още не е определила пола си!
86
2
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
днес се разхождах безцелно из града-село, подритвайки пластмасови пликчета и тубички... и така... докато един човек не ме спря и ми каза, че:" "трябва да се молиш! винаги има полза!". сега разбирам, колко е бил прав, когато се молих да се родя по-рано! в същност с подобни въпроси действат и статистиците, така че, да не се чудите утре защо и вашето дете е влезнало в статистиката на big-rother- a, която одобрява запалването на един джойнт в партнерска атмосфера... :-)))
85
3
 
11
 
! Отговори
69 преди 4 години
До Анонимени тия дето напишат в краткото съчинение, че ще запалят после ще ги запишат на курс за вредата от леките наркотици ли или ще им раздадат листовки за домашно четене? Или даскалицата философски ще допълни, че Мира ако се напуши, може да я изплющят на купона? Това тема за разискване в час по философия ли е според теб? Кажи ми къде виждаш философската дилема и мястото за разсъждения и способността за формиране и защита на теза (гледна точка). Ще обсъждат кво е яко да са напушиш на дърво?
84
10
 
26
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Какви простотии имало в българските учебници.
83
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много глупости има в учебниците, но в това специално не виждам драма. По-добре ли е да се мълчи по темата с наркотиците? Изпълнението на тази задача може да покаже мисленето, информираността, манталитета на всеки ученик индивидуално и да покаже до каква степен е склонен да посегне към наркотиците. При добър анализ на разсъждението на децата, може да се направи индивидуален разговор с всеки ученик спрямо неговата потребност, което би било 100 пъти по-добра превенция отколкото мълчанието по темата
82
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От соц време сме свикнали някои теми да са табу и от там да имаме изкривена представа за нещата, вместо открито да се говори за тях и да знаем повече.
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай някой по-философски казус, който би приялвкъл вниманието на един куп хора с бушуващи хормони?
80
5
 
11
 
! Отговори
69 преди 4 години
а нещо по-философско като казус не можаха ли да намерят тъй наречените философи или само и само да задържат вниманието на учениците, опират до елементарни битовизми
79
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото жендър на амбразурата. Давайте либералстващи жендовци, можете още крипто-марксистчета.
78
11
 
11
 
! Отговори
До 43, преди 4 години
Напротив душко, точно философия съм и учил и изпити съм държал. Затова и не съм толкоз тесногръд и нискочел, че да не схвана, че за да разбере днешният млад човек дилемата на вечните философски въпроси, то те следва да се приведат на съвременен език и да се предадат чрез съвременни ситуации.Наистина добре че не всички сме в Средновековието все още. Някой трябва и да познава децата, и да ги учи на език, който те могат да разберат.
77
14
 
12
 
! Отговори
Victimized, преди 4 години
Зле си чел и зле си интерпретирал.Точно философски е въпросът за това какво човек намира за лошо в дадена конкретна ситуация, как би я доразвил, как би участвал в нея. Да не би да искаш да разсъждават днес върху радините вълнения, след като това не ги вълнува днес децата? Светът се върти и водата тече. Не всеки живее в 19-ти век.
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 66,Идеята за добро и зло е вечна. Остарял е начинът, по който сме я обсъждали ние, в сравнение с този, по който се обсъжда от децата днес.За да я разберат, то е нормално и редно да я обсъдят в светлината на това, което ги вълнува реално и с което живеят. А то не е нито Овчарчето Калитко, нито цар Салтан.Хайде не се правете на ощипани моми. Като си заврете главите в земята, реалните днешни проблеми няма да се решат.
75
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мира, дали ще опита или не е все тая, тъй като Бай Брадър и Сузанита вече са и загладили мозъка. Но това също не е проблем, защото щом стане студентка ще я разпробият, като швейцарско сирене и накрая ще си намери някой, забогатял от обществени поръчки "бизнесмен" и ще си "уреди" живота. Разбира се за предпочитане е да не опитва, тъй като лежането със свалени *** в собствената си повърня, след цяла нощ хвърляне на гюбеци е ОК, стига да не е друсала. Ценности колкото искаш...
74
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Трябва да се отбележи, че Стефан е дилър на трева, каквито има много сред учениците.