Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин

Стана ясна темата на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит
Обновена: 21 май 2019 10:45 | 21 май 2019 10:44,
87
Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин
Снимка: архив Bulphoto

"Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит.

По-рано днес от над 11 млн. комбинации беше избран варианта на тестовата част за държавния зрелостен изпит.

Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Матурата започна, темата за 41 въпрос – под номер 13

"Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се състои в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Изпит за български за чужденци, а българите си владеят езика след като го учат и говорят от 10-15 г. и имат основните умения. TOEFL например не се иска от завършили американски или английски училища. Роми и турци и емигранти ако искат да останат в България ще се явят или прав им път в чужбина.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трайчев 52Поредният хейтър.Чак такава дребнавост и заяждане за красив или лош почерк никой няма да прояви. Изкарахте проверяващите някакви изчадия сатанински.Много хейт, много нещо!
49
4
 
15
 
! Отговори
Родител преди 4 години
До ДончоУважаеми господин Дончо, напишете по-хубави разкази от Елин-Пелиновите и Вашите текстове ще се изучават в училище. Явно е, че имате добри идеи. Недейте да скромничите, а осъществете Вашите разбирания. Съвременното българско училище разчита на компетентни специалисти като Вас, уважаеми господин Дончо. Пожелавам Ви успех.
48
5
 
7
 
! Отговори
R2D2 преди 4 години
Тя държавата загива а те за матурите се безпокоят! Прекалено умно гледаш българко!
47
9
 
15
 
! Отговори
Трайчев преди 4 години
Това с писането на съчинения е безкрайно субективно. За лош почерк може да получиш тройка макар че си написал за шестица++. Самите оценяващи също са полуграмотни.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Timi 49Матурата не е за създаване на грамотност, а за проверка и оценка на грамотността, създадена за 10-11 год. учене в училище.
45
5
 
9
 
! Отговори
Timi преди 4 години
Това пройзведение изисква много добро преподаване от страна на учителите и много широко разискване защото е огромно като теми за размисъл и дискусия
44
7
 
8
 
! Отговори
Timi преди 4 години
В този си вид матурите са безмислини защото с тестове грамотност не се създава а с писане и четене на много книги
43
25
 
9
 
! Отговори
Дончо преди 4 години
Стига сте занимавали децата с глупости. Даже в Румъния не са чували за Елин Пелин. Научете децата на нещо смислено и практично. Не се ли уморихте да произвеждате безработни?
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46По твоята логика всички българи ще имат отлични оценки на матурата по БЕЛ, защото владеят перфектно граматика, правопис, пунктуация и пр, а трудно ще бъде за турци, роми и чужденци, защото те са много зле по български език. И матурата е за низшите човеци. Само се чудя защо висшите човеци преписват или си слагат слушалки, и защо наизустяват теми и есета, щом владеят и език, и литература?!
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Не е гаранция, че знаят. защото те са научили наизуст някакво есе предварително и го пишат. Тоя изпит има смисъл само за ромите и турците и децата на емигрантите, защото не знаят добре български. За българите има смисъл само ако искат да станат писатели но тогава им трябва не български, а литература.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма абстрактно мислене, но за жизнения опит си прав.Но пък могат да напишат есе и да разсъждават върху това, което им е ясно, без да се налага да анализират текста. С думи прости- могат да се закачат за нещо от текста и да си философстват. Проверяващите не могат да им кажат, че разсъжденията им са грешни, защото това е тяхната гледна точка и така възприемат написаното. Есето се явява спасителен пояс. Стига да могат да изложат мислите си в писмена форма.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това произведение не е от най- известните и не е от най- лесните- изисква повече жизнен опит и абстрактно мислене. Няма да е лесно
38
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що занимават децата с глупости не ми ясно...
37
4
 
27
 
! Отговори
Учител преди 4 години
Няма да е зле и авторката на статията да се яви на матура по български език и литература.
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Шекспир да дават в Англия! Тук е Бг. Изпитът е по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХейтърУстният е пред комисия а не в кабинета на професора.
34
29
 
8
 
! Отговори
КОС преди 4 години
миналата година бях 12 клас на матурите и на КС изпити си преписах всичко от до с бръмбар в ухото вади се с магнит после и имах 5 и 70 сега съм студент в СУ правя си царски направо предавам темите а тестовете ги снимаме и си ги въртим с горните курсове ми пращат аз пък ще давам догодина на малките студентки да ги зарибявам и водя у нас да учим уж ахахаха принца на Люлин
33
5
 
5
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
До Ученичка: Устен или писмен изпит имаш? Ако е устен, ще се справиш с отличие. Поне повечето са така :D
32
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ученици ще следват висше по литература? Вероятно 0,001 %. Матурата трябва да е само за тях. За другите е само ненужен стрес и пари за частни уроци и загуба на време за нещо друго по-полезно след като ще го забравят и косачи и орачи след само 2-3 години.