Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин

Стана ясна темата на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит
Обновена: 21 май 2019 10:45 | 21 май 2019 10:44,
87
Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин
Снимка: архив Bulphoto

"Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит.

По-рано днес от над 11 млн. комбинации беше избран варианта на тестовата част за държавния зрелостен изпит.

Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Матурата започна, темата за 41 въпрос – под номер 13

"Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се състои в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
23
 
! Отговори
Ранърса преди 4 години
Е фатална, фатална колко да е фатална?... Косачи ако не се лъжа се учеше точно в началото на 12-ти клас, поне преди 5 години, когато аз завърших беше така. На ДЗИ-то по Български език и Литература, аз писах почти до последно. Без да се готвя кой знае колко, само с внимаване в занятията по граматика, на които наблегна преподавателката ни в 12-ти клас, имах 5,45, а очаквах да е по-малка оценката. Ама то как да не е фатална темата за разните типове дето даже и Винету не са чели, камо ли косачи.
30
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Не съм писател, но съм стигнал до извода, че може и без него в учебната програма.По-добре е ако ще се учи класика да се пише по произведения на Шекспир.
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Ти какво си дал на Бг?С какво си оставил следа в Бг литература, история или която и да е сфера, че даваш оценка на Елин Пелин? Теб ще те четат ли след 100 години?Някой ще те помни ли изобщо?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше" На браздата".По начина по който се изразяваш,намаш допир с човешкото,сиреч с божественото.Акопрочетеш този разказ и вземеш от негоедна десета имате шанс.
27
14
 
3
 
! Отговори
Увредиха децата преди 4 години
Има данни за нагло престъпен терор срещу децата явили се на този задължителен изпит с използване на тежко терористични дигитално холограмни видео терористични камери и обемни скенери .Да се провери ползвани ли са забранени от Конституцията камери срещу децата на БЪлгария по време на този съдбоносен изпит.АКо ДА ДА се изисква от прокуратурата АРЕСТ на виновните за този вид тероризъм лица.
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Няма крави и животни, проблемите в разказа са актуални в пълна сила и днес. И в социален, и в чисто човешки план.Вземи го прочети, вместо да хейтиш тук.
25
8
 
15
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Всички ще ги приемат в БГ университетите. Поне предлагам да се спре тази върволица от частни уроци, учителите ще ревнат, защото там такива кинти се прибират, че не е истина, без бележки, без данъци. Сложете на децата две теми:" Как най-лесно да станем първи в Батъл рояла на Fortnite?" за момчетата и " Кое прави човек успешен - силикона, ботокса или слушането на чалга?" за девойките и всичко е точно. :D Няма нужда от математики, литератури, може само тест на английски- какво значи BRB и IDK..
24
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Тези класици са на нивото на Слави Трифонов.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Крваи, бикове... Белчо и Сивушка? :))
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Айде, пак си помисли! Хубаво!
21
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОАвтора имаше едно произведение за някакви крави или май бикове бяха, доколкото си спомням.
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Да, има писатели, които не са от сегашното време и са много далече от софийските разглезени тарикатчета, но са много близо до начина на живот и мислене в ЦЯЛА България и ще останат близки до българския манталитет и утре, и вдруги ден, и след 10 год. Щото българинът си е българин, ако ще и у Париж да живее, и си носи селските корени. Затова ги наричат КЛАСИЦИ.Четейки коментарите ви, се убеждавам колко прави са били българските класици. И колко са актуални и днес.
19
10
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
2020 година стана а ние още караме децата да четат произведения за крави, овце и измислени робства.Какви овци и крави бе, *** руски, ти изобщо чел ли си разказа, да тие бам майката комска да тиеба...
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кривата ракетаНапример Кутия за птици на Джош Малерман
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произведението е вечно актуално, може доста да се дълбае из него, а освен това си има и българска специфика, така че няма място за мрънкане.
16
3
 
31
 
! Отговори
кривата ракета преди 4 години
До Анонимен 14Кой млад писател предлагаш?На вас все нещо ви пречи- учителите ви пречат, квесторите ви пречат, 4 часа са ви малко, учебния материал ви пречи, учебниците ви пречат, храната в училище ви пречи, училищният павилион ви пречи, българските класици ви пречат, този писател ви е далечен, онзи е труден, третият не бил като за ученици...Нещо пропуснах ли?
15
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чикън2020 година стана а ние още караме децата да четат произведения за крави, овце и измислени робства.
14
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как пък все лошото виждате, учениците не учели, друсали се.... Само моята дъщеря ли е пълна отличничка и с шестица на кандидат-студентски изпит, както и с ниво С2 по английски?
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добро утро 6Глупости! Никакви сервитьори няма да станат. За това се иска работене.Първо ще ги приемат в университет, ще им дадат дипломи даже безплатни за някои специалности. После с помощта на ГЕРБ и ОП ще ги настанят на бюро в държавната администрация, щото те не могат да се потят и морят в частния сектор, и така ще откарат до пенсия на държавна хранилка.
12
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Аз съм на мнение, че трябва да се вкарат младите бг писатели в учебника по литература и техни произведения да се падат на матурата.