Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите

Безобразието се превръща в традиция, отсече проф. Герджиков
25 май 2019 10:20, Анисия Иванова
195
Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите
Снимка: БТА

Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университета Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно, съобщава "24 часа".

“На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция!”

С тези думи започна словото си Герджиков на академичното тържество в аулата на университета.

“През тази година имах много време да мисля защо се получава така. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога, преди да станат политици, не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас, отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово: култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният - най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник”, каза още проф. Герджиков.

Малко по-късно стана ясно, че промяната е направена преди две години. Протоколът на президента Румен Радев е коригирал реда, по който върви шествието. Дотогава то спирало пред Софийския университет и професорите го повеждали в първата редица. Новият ред предвиждал начело да са държавният глава и останалите политици

След шествието пред паметника на светите братя Кирил и Методий се събраха патриарх Неофит, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-шефът на парламента Явор Нотев, вицепремиерката Екатерина Захариева, министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов, шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски. Сред гостите бе и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

“Ние, българите, сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на българския народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Това е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, каза президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
14
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
Това момче кандидатствало специалността Междунар.икономически отношения в МГУ (Москва). На приемните изпити се класирал пръв по успех, но в списъка на приетите го нямало. Написал жалба, отговорили му, че е допусната техническа грешка, извиняват се, но тъй като списъкът с приетите вече бил изпратен в Москва, нека той да си избере каквато иска специалност във ВИИ"К.Маркс"(днес е УНСС). Той посочил същата специалност. Отговорили му, че местата вече са попълнени, но може да си избере която иска -
107
0
 
6
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 4 години
В един празник отпред винаги вървят водачите и празнуващите. Има ли празник в душите на учителите, питайте тях! На всякъде един не много умен тип тръби, какво им е дал Той, но никой така и не научава какво им взема. С една дума ВСИЧКО. Качеството на образованието ще пада все повече, защото безхаберна и бездарна калинковидна *** определя правилата от горе, а изборът от долу е демографски брак. Господ е сътворил човека от кал, но никой смъртен не може да повтори това.
106
1
 
12
 
! Отговори
До Тонката преди 4 години
Това важи за най-възрастните от живите днес професори. Останалите са от тяхната рода. Нека да ти разкажа накратко една история за професори, понеже по-долу става въпрос за златни и сребърни медали при завършване на гимназия.През 70-те години, един завършил Англ.гимназия в Сф с пълно отличие, но със сребърен медал, защото само единият му дядо бил АБПФК, а другият бил много богат, с национализирани имоти и на внука не се полагала кариера по комсомолска линия, нито златен медал. Продължение -
105
1
 
15
 
! Отговори
До 127 преди 4 години
Ха ха ха ха, ти успя да ме разсмееш. "Цяло ядро долни СДС-ари"!Само че, бива ли когато говориш за Историческия факултет при СУ, да не подходиш исторически? Те да не би сега да са се пръкнали? За да бъдат приети да следват в СУ през недалечното минало, а после да се уредят да бъдат преподаватели там, чии деца, внуци и племенници са въпросните СДС-ари? Май са били подбирани с конкурс, въз основа на критерия "От червен по-червен по произход"! От онези, които менят боята според откъде дуФа вятърът!
104
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Тонкатакротни са ,бе душо!...Наака са от ентусиазъм..
103
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Продадени душиНЕ става въпрос за "професорите" като титла!!!!Става въпрос за УЧИТЕЛИТЕ,ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ,за тия,които И НАС СЪС ТЕБ ни научиха на "Четмо и писмо"!Поне в тоя ден еднокнижните не би трябвало да се бутат на предна линия!..Що се отнася до професорите,ами никой не ги и "бръсне за слива"!!Думата в България имат разни пожарникари,физкултурници,мутри и най-прости далавераджии..
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и на 24 май политиците били пред професорите...Е, какви професори?!?В България от както образованието е търговия, си раздават титли както им скимне без контрол. В СУ има преподаватели крадци, преподаватели пияници, преподаватели далавераджии, а в Историческия факултет цяло ядро долни СДС-ари, които предимно с политика се занимават.Приносът им за науката е чиста нула, освен че нямало робствоИ тези точно сега претендирали за наука и искали да са начело?!?Наглостта на тези търгаши няма граница
101
1
 
18
 
! Отговори
Продадени души преди 4 години
Професорите отдавна не са водачи на народа. Ако бяха такива, днес нямаше да сме на това дередже. ПРОДАДОХА СЕ!!! Никоя стока няма друга важна характеристика, освен пазарен рейтинг, а техният рейтинг е нисък.
100
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
прав е професора!!!на 24-ти Май отбелязваме Денят на българската писменост и култура,НЕ "денят на политиците"!!!!!!!!!!!..но,за нашите ПИШМАН "политици" всеки ден е техен "празник" ...А дойдат ли избори,тия започват да тъпчат всичко,що им се изпречи на пътя....Като побесняли бизони..
99
5
 
8
 
! Отговори
Тончо преди 4 години
кои сте вие бре 35% за ГЕРБ. Барабар с Ц. от махалите ли
98
5
 
20
 
! Отговори
РЕКТОРЕ преди 4 години
Защо не оглави протеста срещу новия договор на ГЕРБ с македонците , дето нагло ни крадат историята и езика. Къде бяхте тогава всички професори. Защо не изведохте студентите пред Министерския съвет, че сега искате да сте начело
97
5
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Не гласувайте за никой! Един от тия за нищо не става. Масово пускайте "Не подкрепям никого". Спрете масово да работите за под 1000лв. Нека си работят сами и минималната заплата ще стане 1000лв без никой политик да си е мръднал пръстта. Покажете на ***, че от тях нищо не зависи.
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ректорът на СУ вървеше до Б. Борисов, нямаше да се пише възмутен. " Възмущението" му е нелепо. СУ е първият ни университет и действително е бил за различни специалности. Сега да претендира за първенство, е грандомания. Какъв авторитет да имат сегашните ВУ, като приемните им сесии са предварителни, редовни, следварителни и проч просия за бройки?
95
2
 
10
 
! Отговори
Бг драма преди 4 години
Каквито ни политиците, такива ни и старите ченгеджийски кадри от СУ. Юруш най-отпред на шествието да ни видят чужденците какви сме убавци на мама и на тате. После няколко трогателни думи за духовното и да се смирим, за да ни видят и колко сме религиозни, модерно е. Всички посолства в София се кикотят зад гърба на нашите какви са диви, духовно-възвисени селяни. '***, да проявим вежливост и да не се подсмихваме публично'
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герджиков отдавна е политик. "Професорите в българия" в общия случай нямат научна стойност, а в парламента точно лобито на ВУЗ-овете е най-голямото от всички. Просто не го разбирам, на какво отгоре мрънка с тази си наглост?
93
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Вежди Рашидов кога ще си подаде оставката в НС заради заради облажването си с апартамент на ниска цена
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политик насита няма.
91
1
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Анонимен 109Точно на 24 май да пишеш глупостите си на латиница е пълно безобразие! Но ти и на латиница не можеш да пишеш, затова нищо не се разбира от бъртвежите ти.
90
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните десетилетия ни омръзна и додея от атаки към делото на Светите братя, славянските букви и празника на българската култура 24 май, носещ толкова пролетно настроение и обикновено обсипван с цветя. С това че застана начело на шествието българския президент демонстрира пред целия български народ, че той цени и подкрепя 24 май като един от най-важните национални и народни български празници и подчерта значението му за нашата нация.Четс му прави, че отстоява българския национален код
89
8
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
а защо пък Софийски университет да води един от десетките университети. Стотици , средни и начални училища, хиляди читалища, школи и състави. Ресторантът на СУ явно иска да си прави реклама . Отделно празникът е на Св.Кирил и Методий най-вече, не на българските учени, голяма част от които дори не вярват в Бог