Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите

Безобразието се превръща в традиция, отсече проф. Герджиков
25 май 2019 10:20, Анисия Иванова
195
Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите
Снимка: БТА

Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университета Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно, съобщава "24 часа".

“На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция!”

С тези думи започна словото си Герджиков на академичното тържество в аулата на университета.

“През тази година имах много време да мисля защо се получава така. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога, преди да станат политици, не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас, отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово: култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният - най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник”, каза още проф. Герджиков.

Малко по-късно стана ясно, че промяната е направена преди две години. Протоколът на президента Румен Радев е коригирал реда, по който върви шествието. Дотогава то спирало пред Софийския университет и професорите го повеждали в първата редица. Новият ред предвиждал начело да са държавният глава и останалите политици

След шествието пред паметника на светите братя Кирил и Методий се събраха патриарх Неофит, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-шефът на парламента Явор Нотев, вицепремиерката Екатерина Захариева, министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов, шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски. Сред гостите бе и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

“Ние, българите, сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на българския народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Това е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, каза президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Protokola ba tumen radev e star bkp agent ivan dimitriv prakor lisizata fuksa hem 35 g po 4ujbina hem pislanik pendioner a i schef na protokola palen tesil fandakova i dr da sa otored a rektora profesori sad tah greschkata e na pidmaava4a agenta bkpIvan dimitrov taka lakeja otvaradvhi vratite na stalev v bonn badchta mu sluga bedche na jivkov
87
15
 
14
 
! Отговори
Клепоух разединител преди 4 години
Клепоухият ни президент изглежда неуместно в първата редица.
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето правих едно интервю със ст.н.с. Иван Иванов, който беше създал най-продуктивния генноинженерен щам в света за репродуктиране на интерферон. Беше нужна една инвестиция от 5 милиона долара, за да се създаде микробиологично предприятие за производство на български интерферон и на други биопродукти. Политиците обаче нищо не направиха. Толкова за съдбата на българските учени
85
5
 
8
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Имах предвид другаря Борисов да не изкопи от консервата,но защо така излезе не знам?!
84
6
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Оставете егото и знанията на ректора.Въпроса е,че е прав в тоя случай.Както казах и вчера,страхувам се консерва да отворя мама му стара да не вземе другаря е да изскочи от нея....
83
8
 
16
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 4 години
Тия политици всъщност са най- долнопробни партизани... Докато едно време партизаните са грабили мандри, тия сега грабят цялата държава... Но лъва все пак ще се събуди един ден и пак ще хвърчат перушини!... Слава на лъва, царя, кръста и короната!!!За България!!!
82
4
 
25
 
! Отговори
До 92 - продължение преди 4 години
Царят никога не заставал начело на шествието. Винаги вървял някъде по средата на третата или четвъртата редица, облечен като най-обикновен гражданин. Има какво да научим от някогашните традиции.Ако имахме учени и университетски преподаватели на ниво, те трябва да са начело на празничното шествие на 24 май. Но такива у нас са малко и никога не ги избират на най-високите длъжности в БАН и във ВУЗ-овете. У нас все още най-силният коз е връзкарството и здравите лакти.
81
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 92 преди 4 години
Ако вземеш старите вестници отпреди 80 и повече години, можеш да прочетеш много интересни неща за организирането на празниците по онова време.Направиха ми впечатление материали за празника на тогавашната Първа мъжка гимназия в София. Организирало се шествие на учениците, начело на което вървели изтъкнати политици, индустриалци, хора на науката и изкуството, които са завършили тази гимназия. Цар Борис винаги участвал, защото и той се е водил ученик на тази гимназия - частен ученик. Никога не...
80
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... Не става въпрос за феотдалните старци от БАН, а за студентите от СУ и техните преподаватели, както и на тези от другите ВУЗ-ове, на тях принадлежи този празник ... А тази със синьото костюмче да не забравя, че именно тези студенти я натириха с последното правителство на Олигарски ... и пак ще я натирят ако трябва ... !!!
79
1
 
15
 
! Отговори
После в университета преди 4 години
отиваш направо в комсомолското ръководство на факултета, ако в характеристиката ти пише, че като ученик си бил член на Учкома. След това, като постъпиш на работа, беше от значение това, дали като студент си бил във върхушката на ВУЗ-овския комсомол. Нищо случайно нямаше.Моя близка от малко градче, пълна отличничка, завърши със сребърен медал. По-късно се разбра, че братовчед на баща й е писал доноси за политическите му възгледи. Затова никога не избраха това момиче в комс.ръководство в училище.
78
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ректорът си спомня сигурно времето, когато е минавал покрай Мавзолея и е размахвал знаменце, осигурено от профсъюза, пред трибуната с политическите и държавните първенци.А Б, Б., като е в Бавария, дали е отишъл на мястото, където е бил заточен Методий, на гроба на Методий?
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви са тея новини бе ? България да не ви е бащения ?! Държите се така сякаш сте само вие в тази държава! Само мрънкясвания и компромати по медиите ! Плюят се един друг,а никой не излезе с едно разумно и реалистично предложение за добро на НАРОДА ! Може ли най-големият повод за гордост и приятна емоция у обикновения човек да е участието на Лудогорец в ШЛ преди години ?! Засрамете се бе,"ЕЛИТА "?! В тази страна живеят 6 милиона души,които за вас не съществуват освен да ви плащат заплатите !
76
0
 
15
 
! Отговори
В моя клас навремето преди 4 години
избрахме за член на Учкома момиче отличничка, което месеци преди това беше спечелило първа награда на национален конкурс. Беши наша гордост. Но, благодарение на класната, това момиче не получи делегатска карта и не присъства на така наречената конференция, на която делегати от всяка паралелка гласуват за предложените кандидати. И член на Учкома стана един мазник, който не можехме да понасяме, но баща му беше дипломат. Класната пробутала кандидатура, за която не сме гласували. После .....
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН ДА ПОКАЖЕ ПОНЕ ЕДИН АКАДЕМИК ИЗКАРАЛ ПОНЕ 2 ЛЕВА СЪС СВОИТЕ РАЗРАБОТКИ.Изкарват много повече от 2лв., тези които изнасят лекции, правейки сборници от лекции по собствената си дисциплина. Те за това студентите не ходат на лекции, защото ги има готови.
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, професорите отдавна не са това, което са били. Сами се възпроизвеждат като гъби.Второ, какво очаква ректорът? Ръководителката на ЮНЕСКО да върви на десетия ред ли????
73
9
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
След като държавният глава е решил да участва в шествието е редно той да го оглави - така той подчерта важността на 24 май като празник на българския културен код и идентичност. Ректорът няма защо да се пени, когато това не е празник на Софийския университет, а национално събитие, плюс това той беше в челната група, дадоха му да държи реч и той много издребня лепвайки едно петно на празника
72
5
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Че то на част от тия политици политици горе от фотоса само това им остана, националните празници които приватизираха покрай РеМеДетата и Офшорките си, за да кичат Визията си тях ... !!!
71
12
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Това е празник на образованието - преди всичко на ученици и студенти, след това на преподаватели и чак след това на обществеността. Колкото и да уважавам Радев, не му беше мястото въобще там, още по-малко най - отпред.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой трябва да е отпред, но политиците са доста охранени и самодоволни, браво.
69
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но в общи линии шествието беше доста вяло и нямаше достатъчна празнична атмосфераНямаше защото политиците и *** го политизираха!