Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите

Безобразието се превръща в традиция, отсече проф. Герджиков
25 май 2019 10:20, Анисия Иванова
195
Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите
Снимка: БТА

Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университета Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно, съобщава "24 часа".

“На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция!”

С тези думи започна словото си Герджиков на академичното тържество в аулата на университета.

“През тази година имах много време да мисля защо се получава така. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога, преди да станат политици, не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас, отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово: култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният - най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник”, каза още проф. Герджиков.

Малко по-късно стана ясно, че промяната е направена преди две години. Протоколът на президента Румен Радев е коригирал реда, по който върви шествието. Дотогава то спирало пред Софийския университет и професорите го повеждали в първата редица. Новият ред предвиждал начело да са държавният глава и останалите политици

След шествието пред паметника на светите братя Кирил и Методий се събраха патриарх Неофит, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-шефът на парламента Явор Нотев, вицепремиерката Екатерина Захариева, министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов, шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски. Сред гостите бе и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

“Ние, българите, сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на българския народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Това е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, каза президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
13
 
! Отговори
До Гледна точка преди 4 години
Така беше. Но още тогава започна да се пропуква този хубав модел. Някой измисли правило: Златен медал получава само онзи отличник, който е бил и комсомолски активист от високите стъпала на тази йерархия. Ако баща ти не е бил Еди-какъв-си, ти, макар и пълен отличник, можеш да бъдеш само обикновен член на Дружественото бюро на ДКМС в паралелката, а на село и в малките градчета, по изключение, може да те допуснат и до позицията комсомолски секретар. Уж гласувахме, но всичко се манипулираше.
67
7
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Баце всички големи го уважават, а "Зеленият пъпеш" дори от собственият му лагер му набират кофата по-надолу от раменете - поп Киро мафиоза!Всички му се смеят, на елементарният му начин на мислене! Лошо е когато Бог не ти е дал дар слово, но по-лошо е когато не ти е дал акъл!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измислен скандал. Кой да е по-пръв е стара нашенска болест. Все пак държавният глава, ред министри и политици демонстрираха уважението се към най-светлия български празник. Но в общи линии шествието беше доста вяло и нямаше достатъчна празнична атмосфера
65
3
 
9
 
! Отговори
Тигер преди 4 години
Простаците и крадците се наредили пред професорите за да ги види целия свят, 4е нищо не става от тях.Пълен срам, но народа гледа и им се смее.
64
4
 
12
 
! Отговори
Приблизителни % преди 4 години
То пък едни професори ...Не отричам, че 10-15% от тях са си заслужили тази титла.Останалото е кадри на шуробаджанащината, на формулата "наш човек" и на резултатите от надпреварата на младини по направление "Активна боркиня за званието заслужила пр..о..ст..и..тутка".Сред политиците ни поне 20% се справят горе-долу добре, така че са си заслужили челните места в шествието.
63
4
 
17
 
! Отговори
КОЛКО ГРАНТОВЕ преди 4 години
на СОРОС лапнахте бе г-да професори. Айде у лево. То не бяха стипендии, командировки, стажировки . Все в Западна Европа и САЩ. Колко изследвания имаше за ТУРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ и МИТА за ТУРСКОТО РОБСТВО. ПОПОВЕТЕ нашите защо си мълчаха за това безобразие. На дипломирането в НБУ дадоха думата на една такава даскалка. Говори по-дълго от ректора за мита за БАТАШКОТО КЛАНЕ, докато не я освиркаха родителите от залата
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да браво на бб че не ае появинда ръси глупостите за братовчед си и бараката за прасета и кокошки
61
2
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Да не говори ,че е имало години,когато в първа редица са вървели ученици с препасани с, ленти ОТЛИЧНИК.С духов оркестър от самите ученици/студенти! Това го имаше в всеки общински град, а кмета и другите служители седяха и гледаха от страни!
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Борисов! А Радев изтърка жълтите павета в София да си прави реклама! Залежалата стока се рекламира,ама той не го разбира завалията!
59
6
 
12
 
! Отговори
позиция преди 4 години
Господин Ректоре, на кое място е Софийският университет в световната класация на университетите, пък и останалите ВУЗ-ове в България къде са??? Да питаме и политиците - на кое място в световните и европейски класации е управляваната от вас държава? Тоест, каквито едните, такива и другите, пък седнали да се карат кой да води шествието на най-чистия и най-светлия български празник. Май само и единствено първолачетата трябва да водят това шествие - най-неопетнените.
58
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
..извинявам се на всички, но днес вдиганаха тарифата за постове срещу Радев, иначе му се възхщавам как достойно се защитава срещу нападките на управляващите и лично на ББ, аз харесвам Президента, просто въпрос на морал...и да заработя някой лев нали разбирате
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите *** наистина ставате вече много жалки!Кой мислите, че ви вярва?Първо "троловете" са САМО руски!Второ ние си вярваме! Третото за да докажем точка втора, утре ще ви изметем на изборите!
56
1
 
4
 
! Отговори
СТРАДЖЕВ преди 4 години
И за теб се отнася съвета да посетиш ДОКТОРИТЕ, че нещо не си наред с нервите. И очите прегледай че на бялото казваш черно
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пусни такъв в банята,ще ти изяде сапуна! А бе дръжте го в Бояна поне за празника!
54
1
 
2
 
! Отговори
65 преди 4 години
Радев е променил протокола?Е,ще ме чака
53
3
 
7
 
! Отговори
МАЙСИЛ ЩЕ Е преди 4 години
Като го гледам БОЙЧЕТО как се клати на всички официални събития. Пристъпва ту на единия, ту на другия крак. ИЛИ снощните кошмари с "онези женички" пак е сънувал целия в пот
52
1
 
11
 
! Отговори
65 преди 4 години
Беше грозно ,много.Аз вече писах,че никой не поздрави децата ,гражданите,които пропуснаха екскурзиите в чужбина.Дойдоха тук за да отдадат почит и да се радват на децата.Да не говори ,че е имало години,когато в първа редица са вървели ученици с препасани с, ленти ОТЛИЧНИК.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Тиквата като е награбил всички ножици, Радев какво да прави?
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да млъкне и скромно да поработи накрая! Не виждам парад,събитие,честване без бърборенето на Радев!
49
5
 
11
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ЯСНО преди 4 години
ОБАЧЕ къде е ТИКВАТА. Разстройство ли го е хванало на празника, или майсил го мъчи. Бойко *** на ПОП да се помоли за теб, че идат ИЗБОРИ