700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25, Боряна Павлова
270

6987 гледания   |  Още видео
След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.


270
Още от Образование
Единични чинове, камина в кабинета по химия... BG училището утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
2
 
1
 
! Отговори
Ст.н.с. д-р. проф. преди 5 дни
Тези от БАН са си феодални старци. Работят там по 91 годишна възраст. Не правят абсолютно нищо, и не знаят нищо, но си придават важност все едно те са открили тока, водата, че и това че земята се върти. Там млади не се допускат, а всячески се прогонват - дружно от всичките изкукали старчета. Но и никой в тази държава не иска да сложи тези неща в ред - прост и *** народ се управлява най-лесно. Тези в БАН не са по-малко прости и тъпи от останалите.
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
то у нас какво ли остана че учени дето не са футболисти а пък момичетата гледат за футболисти дори не за волейболисти така че България си отива в безвремието и остава приказката тука имало една страна ......
248
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще остане само един "учин" - този от Учиндол...
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Обобщение

Чул те Господ.
Но, за съжаление, шуробаджанащината в БАН е мощно средство за неутрализиране на естествения подбор.
246
0
 
2
 
! Отговори
Обобщение преди 1 седмица
Да очакваме, че естественият подбор ще реши генерално проблемите на БАН.
245
3
 
4
 
! Отговори
Ванина преди 1 седмица
Със сигурност децата с постижения на международни олимпиади не са ги учили феодалните старци от БАН. Те по-скоро биха ги провалили.
244
0
 
3
 
! Отговори
До 244 преди 1 седмица
Дано да съзнаваш, че това, което си написал има стойност на общи приказки.
Обяснимо е да искаш да се пребориш за статуквото, което имаш и да се стремиш да подобриш доходите си.
Но да се самозалъгваш относно дереджето на БАН е вредно на първо място за самия теб.
243
0
 
3
 
! Отговори
До 242, 243, 244 преди 1 седмица
Основна грешка: След като работите в БАН, сте си въобразили, че точно вие сте учените в България, само вие знаете що е това наука и как се работи на научното поприще.
Претенции за заплати, а какви са ви постиженията?
Най-разумно е да се започне от началото, от корена на проблема.Как така точно в БАН толкова лесно стават редовни докторанти и леко тръгват по стълбицата на кариерното развитие хора, които са били посредствени студенти? Защо се случи неведнъж пред отличници да има непреодолими стени?
242
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 седмица
"Западноевропейска наука" няма такова понятие, то е само в чиновническата ти глава.
Science is Global and BAS is part this.
А че управляващите изгониха младите от науката и в частност от БАН е факт.
241
0
 
1
 
! Отговори
млад учен преди 1 седмица
И сега разбирам, че имам имоти за 1.85 мил. и от заплата 650 лв., а плащам наем за стая 150 лв. въпреки, че съм милионер по щата си в БАН, си викам "ученото си е учено* и продължението е ясно.
240
2
 
1
 
! Отговори
Добави преди 1 седмица
До 240-241
Чул, недочул, няма такава сметка!
Тези 1300 евро, вкл. заплата, режийни, и т.н. издръжка/ учен/ месец в БГ, ако е истина, са само за една стипендия на докторант в Германия, Холандия, ... дори и Испания. И няма толкова помощен персонал.
Какво ли сте преживели, та толкоз жлъч.
Успех на друго поприще, за учен не е вашето!
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 230-231

Такава е простата, най-груба сметка, показана под № 240.
Попитай някой корифей от сферата на западноевропейската наука - ако който и да е от техните учени има осигурена от държавата такава издръжка, какви резултати ще се очакват от него?
238
2
 
3
 
! Отговори
До До 230-231 преди 1 седмица
Ако разделиш дадените тази година бюджетни пари на БАН, на 2 700, какъвто е броят на учЕните, ще се получи хубава цифра - близо по 2 600 лв месечно за заплата и
други разходи.
По колко е успял да докопа всеки от тях от ФНИ, не знаем, това са допълнителни пари.
После раздели 5 милиарда на 2 700. ще се окаже, че на всеки учЕн се пада собственост на стойност около 1 850 000 лв.
И накрая раздели 6 000 (техническите помощници) на 2 700. Оказва се, че на всеки учЕн слугуват по двама или трима човека.
237
2
 
5
 
! Отговори
нашият Бг проблем преди 1 седмица
Онези умове, които са създадени да пасат патки, у нас или управляват, или се занимават с наука. Така караме вече 74-75 години.
Онези българи, които са създали Бълг.книжовно дружество и са дарявали недвижими имоти за издръжката му, едва ли са си представяли какви учЕни ще се разполагат след век и половина в институцията наследник на БКД.
236
2
 
4
 
! Отговори
До 230-231 преди 1 седмица
Ум робува, ум царува, и ум патки пасе!
Завиждайте, завиждайте ... БАН е създадена от родолюбиви българи, дарили и къщите си, за да има наука!
И 150 години по-късно, мишкуваш в нета да им дига костите... и оценява имотите.
СРАМ, СРАМ
235
2
 
3
 
! Отговори
До 230 преди 1 седмица
Имотите на БАН са трън в очите, като единственото неразграбеното от властта, при който и да е тя! Имотът също иска поддръжка от бюджета!
Този фонд осигурява средства за обезпечаване на работата. Не заблуждавайте, че от имоти, фонд и каквото си мислите оттук, оттам прави достойна заплата!
234
0
 
2
 
! Отговори
асистент преди 1 седмица
До Учен

Ами дори и всичко това да е вярно винаги и навсякъде, което определено не е така, ниските заплати по никакъв начин не допринасят за промяната в ситуацията. Напротив, академична кариера избират точно хората, които разчитат на допълнителни доходи - т.е. в много от случаите не са с нагласата да си изпълняват съвестно преките задължения по трудовия договор. Държавата и обществото по никакъв начин не печелят от това.
233
0
 
4
 
! Отговори
Учен преди 1 седмица
До 232-233. Ами да, нали и аз това казвам. Че нищо няма да стане от тези "нещо като ревизии", само се имитира дейност. Мнението ни по въпроса е едно и също, но го казваме по различен начин. Естествено че на никой нищо няма да отнемат, дори да се докаже, че дисертацията е написана по описания от вас начин. Всички в системата знаем, що дисертации се "написаха" наготово, със стари данни с променени дати и т.н и т.н, това е тема без край. Лошото е, че именно тези са с най-високо самочувствие!
232
1
 
4
 
! Отговори
До учен преди 1 седмица
Затова няма надежда да бъдат отнемани научни степени.
Нали преценката ще я правят същите тези, които бяха облагодетелствани от вакханалията "Аз давам на теб, ти после даваш на мен или на някой мой човек."
Най-много да започнат да пишат изложения един срещу друг, когато се конкурират за някоя изборна длъжност. Тогава ще си развяват един на друг кирливите ризи, защото си знаят резилите.
И какъв ще е резултатът? В крайна сметка всичко ще се потули, за да не си развалят рахата.
231
0
 
6
 
! Отговори
До До учен /продълж/ преди 1 седмица
- - - е депозиран в научните архиви на съответните институти. И доведеното готованче-връзкарче взима готовия материал от архива, преразказва го и пише няколко страници заключение. Това е дисертацията, която успешно защитава!
След 5 години публикува тази "своя" дисертация под формата на книга и това е хабилитационният му труд! В много институти масово се погази правилото, според което не можеш да получиш два различни научни степени за един и същи труд!
А в тези случаи, трудът е краден!