700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
4
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До 120Германия има икономика с висока добавена стойност, промишленост която има нужда от наука във всичките и аспекти, вкл. патенти и технологии, и най - вече стабилна правна система. Това в Бг го няма и мяма как да се достигната такива бюджети на У-нитата.Хайде, обаче първо да попитаме Ревалски или друг баняджия да обяснят какво е това наука.
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана с института за икономическо развитие????
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
професори взимат по-малко пари от студентите които работят на телефоните в София..Това може да стане само в най-дoлните колонии на САЩ . такова нещо студент да взима повече пари от професор го няма и Африка..
145
1
 
8
 
! Отговори
Фа преди 4 години
Иначе на футболисти чалга певици танцьорки *** зачлатите по 5 10 хиляди лв . порно държава
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми развих жената....
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 141 Много скъпа 60 милиона лева.. Нема що .. Емигрантите предатели с 2 милиарда които пращат могат да направят 30 академии науките..
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА ЧАКАЙТЕ!КАКВО РАЗВИВАНЕ НИЕ?
141
3
 
8
 
! Отговори
Фа преди 4 години
Професьор със заплта 950лв асистент 650 лв ако направите заплатите тройни на тези хора много млади биха ае замислели! 1000 лв взима една аервитьорка или един таксиметров шофьор. Още едно доказателство колко безрамни депутати мекутели в парламента има
140
1
 
8
 
! Отговори
ЛОГИЧЕН ВЪПРОС преди 4 години
Защо са ни учени щом ни управлява пожарникар прочел една книга?
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАа, пък тези по методика да не са по-читави???
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Феодални Старци - термин на Соросоядите , Агнешките главички и Дянков..
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най ми се свиди за докторите по педагогика.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бАЦЕ ДАВА, КАКВО МРЪНКАТЕ?!
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В крайна сметка, всичко е за пари", бил казал някога един стар евреин.И Ревалски така, реве за кинти, дадени наготово. Не му идва наум, че най-умните ще се сетят как да спечелят пари. Ако наистина са умни.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :)Аз имам диплома от KIT и съм взел 6 изпита в KIT топ-50.. ти си членувай колко искаш..
133
3
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
БАН е един мъдър мравуняк от изключително продуктивни учени, част от които (по-добрите) членове на БСП! Защото за учения от БАН няма граници! Той е способен да превърне неутрон в протон без да отдели допълинелна енергия! Ето защо учените от БАН трябва да имат известни привилегии. Като например безплатен бар с безлатни напитки и ядки, където всички да се събират и да творят бъдещите постижения на човечеството!
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако обобщим ................... ЦЕЛТА Е ДА УСВОЯТ ПАРИТЕ.
131
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Инженер /124/Ти първо се научи къде се пише пълен член - още в основното училище се изучава това, после определяй кой в какви проценти от населението ще влезе.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеше и да е по-зле....
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИнженерА пък ти си с размътен мозък.Откога се пише тук именно за вдигане на нивото на ВУЗ-овете ни? Всеки разумен човек ще иска с тези пари, които се отделят от бюджета за наука и за образование, наистина да се прави наука и да има качествено образование, което наистина не е за всекиго.