Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

Кои специалности носят най-високи доходи?
12 юни 2019 15:09,
254
Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати
Снимка: pixaBay

Студентите, които завършват „Информатика и компютърни науки“, остават най-добре платените работници в страната. Средната заплата в сектора е около 2 387 лв., сочи проучване на Българската стопанска камара.

Рейтингът предоставя информация за представянето на всички 51 висши училище в страната по 44 обективни и измерими критерия.

Завършилите „Математика“ също не остават много назад със средна заплата от 2 222 лв.

Още по темата

Най-ниско платени остават студентите, завършили „Педагогика“, „Музикално и танцово изкуство“ и „Ветеринарна медицина“, които получават средно малко над 800 лв.

С 15% е намалял броят на новозаписаните за пет години - от 2014 г. до 2019 г. За сметка на това обаче спада и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Забелязва се положителна тенденция на плавно повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.

Наблюдава се отлив от доскоро популярни специалности като „Икономика” и „Администрация” с близо 30%, за сметка на което има увеличение в направление „Медицина“ с 80% за последните пет години.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тях няма нито един безработен. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0,16% не са успели да намерят работа.

Завършилите „Стоматология”, „Металургия”, „Музикални и танцови изкуства”, „Ветеринарна медицина” и „Математика” също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия.

Под 20% обаче от завършилите „Туризъм“ работят по специалността си, защото завършилите направлението могат да очакват много ниски средни доходи. Същото важи и за студентите по „Изобразително изкуство“, „Хранителни технологии“ и „Животновъдство“.

Завършилите Софийския университет "Св. Климент Охридски", което остава на върха по 21 от общо 52 направления, могат да очакват много по-високи доходи от завършилите университети извън столицата. Като цяло водещите университети остават тези в столицата – Медицинският университет, Техническият и Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университети доминират в тези полета, в които СУ не успява.

Студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика, получават средно между 3800 и 2430 лв. Извън компютърните науки, специалността „Обществено здраве“ е с най-високоплатени завършили студенти, които получават средно около 2300 лв. на месец.

На противоположния полюс са творческите специалности, които получават средно по около 600 лв. месечно.

Все по-малко кандидат-студенти обаче биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много връзкарски бизнес е ИТ-то , знам от опит. Там са си затворена мафия и не пускат никой на хубавото и не помагат на никой."Ххааааагахххахахха
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МенСори, *** тази сума си граничи с бедност з 4ма души. Научиха света да мизерства...
178
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото за да стане програмист някой трябва да му разпише най-малко заместник министър.Много връзкарски бизнес е ИТ-то , знам от опит. Там са си затворена мафия и не пускат никой на хубавото и не помагат на никой. Най-много ако има някой много добър коудер дето да се смилят да му дават 1000-1500 лв заплата да им върши мръсната работа.
177
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До Анонимен"Никъде не е така." така да бъде, колко пари осигуряват "приличен менимум" е доста субективно, съгласен съм . Но ако вземем примера за Германия, два заплати от 1616? са 3232? което с детски 380?, а казвам е един приличен минимум, т.е. за Германия твоето "Никъде не е така", аз казвам че не е вярно. За Германия минималната заплата е добре изчислена, в САЩ е същото мисля че федерално е 12$ на час, което е около 4100? на семейство по моята формула, което за САЩ е доста ниско.
176
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая държава толкова голяма безработица има сред младите ,че единия вариант е да си търсиш работа за 600 1000 лв другия е да емигрираш
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2400 лева ми беше стажантска та заплата за 20 часа на седмица, половина от който бяха 1:1 срещи...Сори, амм е пълен шашма.
174
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мен"В България в момента не е така."Никъде не е така. Това означава минималната да стане е 1800 лева и повече.
173
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 4 години
За минималната заплата е важно да се каже, че трябва да е толкова висока че да позволява едно хипотетично семейство от двама родители и две деца, при което родителите получават минимални заплата да живеят на един приличен минимум. В България в момента не е така. Което дърпа всички заплати надолу. Вече казах защо не се прави, ако се направи ще трябва да се правят реформи, по изгодно за тези дето карат влака е да държат българите в бедност.
172
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще каже ли в линкедин дали има обяви за работа различна от ит примерно в кол центрове или готвачи ,педагози и тнт
171
12
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Каня всички ИТ специалисти ,лекари и др. висшисти от България да дойдат в Германия и да станат кенефомиячи като мене ! Ще получават по-достойни възнаграждения и ще живеят по-добре ! Тази държава я направихте като руска *** !
170
2
 
10
 
! Отговори
мен преди 4 години
До привет от Германия1500? в Германия е под минималната заплата, при 9,4? на час за 172 часа са 1616? на месец. Не е коректно да се сравнява с 2300лв заплата в България което е около 4 пъти минималната заплата. Не е коректно, въпреки че в България минималната заплата е всъщност изкуствено занижена, трябва да е някъде около 900лв. Обаче тогава ще се окаже че много държавни длъжности са под или около минимума платени.
169
10
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
На софийските айтита с глави като дамаджани им мятам един проект и им казвам искам го за утре. Мобилизация на трета степен чупят си пръстите да се доказват а аз си пия уискинцето на лодката в Хонг конг . Обожавам го София техно парка ногу мозък там ногу айти профешънал
168
4
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
До АнонименТова за бездомниците не е вярно, категорично. Всички до един са хора с остри психо проблеми. Преживели са някаква травма с която не могат да се справят. По немската РТЛ 2 често има предавания за разни аутсайдери и всички са такива. Това са хора който в някакъв момент губят връзка с реалността, имат много нисък, или въобще отсъства, интегритет (казано малко по америкасни).
167
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияНяма полза от много учене, защото иска много разходи, пари, време, очите се скапват и накрая шефа ти посочва вратата и оставаш безработен. ИТ, лекари са масово клошари като минат 40 г.
166
5
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Че какво са 2300 лв . за компютърни специалисти бе ?! Аз като кенефомияч в Германия получавам 1500 евро тоест 3000 лв. и купувам по-евтина храна от колкото в България ,зареждам си резервоара с по-евтин бензин и прочие и прочие ! Досега си мислех ,че получавам по-висока саплата само от българските учители ,но се оказа ,че получавам по-висока заплата дори и от ИТ специалистите в България ! Хумор и сатира сте , на руснаците приличате , братушки сте и братушки ще си останете !
165
1
 
10
 
! Отговори
Рефрактортрактор преди 4 години
Най-накрая реални цифри... А не "3000 лева стартови заплати, 4800.леа средни".
164
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До menТака е но няма работа. Обявите са за такива места за които не могат да намерят и явно са много зле. Хубавите места се запълват и без реклама или обява и обикновено са за роднини и приятели. Корупция и шуробаджанищина и няма нищо общо с учене и професорите ги лъжат за да се записват и плащат луди такси.
163
7
 
13
 
! Отговори
мен преди 4 години
Аз като почнах като инженер беше "строителния бум", България щеше да влиза в ЕС строеше се много, като студент работех в един магазин за строителни материали, с бонуса можех и 1000лв да стигна, но отидох по специалността за 396лв. Но това ми отвори врата за кариерата която сега имам. Спомням си един случай, имам един приятел/познат та брат му, бях го уредил като завърши инженер на 1000лв заплата, момчето не се хвана щот като сервитьор взема 2000 бакшишите. Познай от три пъти къде е той сега?
162
5
 
11
 
! Отговори
мен преди 4 години
до 172 Като искаш вярвай, сам си избираш. Това което е важното е че съм почнал като инженер на 16лв надница в една българска фирма, за 14 години съм стигнал около 80к? на години, с много труд и предприемчивост, без да съм се страхувал от разни *** дето са били около мен, винаги съм помагал на колегите си, и винаги съм бил коректен. Това искам да се знае че може да се постигне, дори и без да си програмист. Това е важното.
161
2
 
8
 
! Отговори
до 152 преди 4 години
А готов ли си да даваш по $40 на час за добър програмист? Или липсата на кадри се появява само когато намалиш цената?