Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

Кои специалности носят най-високи доходи?
12 юни 2019 15:09,
254
Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати
Снимка: pixaBay

Студентите, които завършват „Информатика и компютърни науки“, остават най-добре платените работници в страната. Средната заплата в сектора е около 2 387 лв., сочи проучване на Българската стопанска камара.

Рейтингът предоставя информация за представянето на всички 51 висши училище в страната по 44 обективни и измерими критерия.

Завършилите „Математика“ също не остават много назад със средна заплата от 2 222 лв.

Още по темата

Най-ниско платени остават студентите, завършили „Педагогика“, „Музикално и танцово изкуство“ и „Ветеринарна медицина“, които получават средно малко над 800 лв.

С 15% е намалял броят на новозаписаните за пет години - от 2014 г. до 2019 г. За сметка на това обаче спада и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Забелязва се положителна тенденция на плавно повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.

Наблюдава се отлив от доскоро популярни специалности като „Икономика” и „Администрация” с близо 30%, за сметка на което има увеличение в направление „Медицина“ с 80% за последните пет години.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тях няма нито един безработен. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0,16% не са успели да намерят работа.

Завършилите „Стоматология”, „Металургия”, „Музикални и танцови изкуства”, „Ветеринарна медицина” и „Математика” също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия.

Под 20% обаче от завършилите „Туризъм“ работят по специалността си, защото завършилите направлението могат да очакват много ниски средни доходи. Същото важи и за студентите по „Изобразително изкуство“, „Хранителни технологии“ и „Животновъдство“.

Завършилите Софийския университет "Св. Климент Охридски", което остава на върха по 21 от общо 52 направления, могат да очакват много по-високи доходи от завършилите университети извън столицата. Като цяло водещите университети остават тези в столицата – Медицинският университет, Техническият и Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университети доминират в тези полета, в които СУ не успява.

Студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика, получават средно между 3800 и 2430 лв. Извън компютърните науки, специалността „Обществено здраве“ е с най-високоплатени завършили студенти, които получават средно около 2300 лв. на месец.

На противоположния полюс са творческите специалности, които получават средно по около 600 лв. месечно.

Все по-малко кандидат-студенти обаче биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 144Сладовите са на 1400 евро, програмист е на 1800 лева.
139
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпи икономисти - негодници - началници на програмисти няма как да станете.. Можете да станете секретарки в най-офис да се грижите да има кафе и минерална вода , да плащате тока и телефона навреме..
138
10
 
9
 
! Отговори
до 144 преди 4 години
При заплата 1200лв. за складов работник смяташ ли, че програмист взима толкова? Я слез малко на земята. Човек без опит започва вече за 2++к лв., ти ми говориш празни приказки, че 3800 взимали "шефовете". Личи си колко си работил в международна компания.
137
2
 
14
 
! Отговори
до 141 преди 4 години
Е в нашата фирма Line Management-ът, Head Of, VP и т.н. са хората с най-голям опит като програмисти и съответно- с едни от най-високите заплати. Аз съм Team Lead (9 години опит имам), а моят Manager е технически 10 години пред мен с познания, които трудно бих имал в следващите 10 години. И не знам каква е тази структура с "меринджея"- не изглежда като на IT компания. По-скоро звучи като думите на някоя счетоводителка в банка, която говори за IT department-а й...
136
7
 
10
 
! Отговори
дааа бе преди 4 години
3800 лева? И къде това? Направихте България аоутсорсинг дестинация, която е по-евтина и от Румъния... Къде го тоя гениален програмист, дето вади 3.8 к? А, да - това е шефът. Ама не може един ред код да напише, нали? Взимат се някъде около 1300-1500 и за 12 часа смяна, където заради времевата разлика с някакви пълни ненормалници трябва да говориш.
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДиректор е собственик мафиот и сам си пише заплатата.
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 126Не е толкова лесно, курсове има всякакви, книги, колкото щеш, повечето са стари и не вършат работа. Заплати няма и обявите са фалшиви и защо искат да знаеш всичко преди да си почнал работа. Това не е възможно.
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости заплата 2367лв. Това не е заплата , ако е 20 дни по 8.5ч в офис. За работа ако е по час във Франкфурт за такъв специалист е от 90? до 119?. Тук за тая работа му е 11лв.
132
7
 
13
 
! Отговори
амед преди 4 години
аз съм бежанец, нямам образование, не работя нищо, но на месец правя повече от най-високата заплата в ИТ сектора под формата на помощи от Брюксел. Единственото, което съм правил през живота си е деца - имам 13. Само глу паците работят за да плащат данъци, с които да покриват месечният ми хонорар от Брюксел. Господ е Велик!!
131
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една необразована каста икономисти която за нищо не става , ни обяснява как ще стане мринджей на програмистите.. Няма такъв случай всички са инженери..
130
5
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 4 години
Мениджърът на проекти изобщо не е задължително да е кой знае колко technical човек, драги ми смехурко. В нашата компания топ PM-ите са хора, занимавали се със sales, маркетинг и с доста ограничени технически познания, а работим с cutting edge технологии. Виж, при Technical Project Manager-ите (Solution Architect), нещата са други. Разбира се, и мениджърът на група програмисти е ясно, че трябва да е на солидно техническо ниво, но не само това се иска, както се изкоментира.
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек по-долу казал, че е станал мениджър и са го избрали пред хора с по-сериозни технически познания. Разбира се- това е ежедневие. Не всеки става за такава позиция. Там не се искат само технически познания, а доста по-различни качества. Първо- мениджър (не тийм лийд) означава човек с поне 7-10 години опит. Второ- означава специален човек, който може да води, да подкрепя, да обучава, мотивира, насърчава, да води, да дърпа, да дава идеи на хората под себе си. В IT сектора няма скрито покрит
128
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиТи си луд всички мениджъри и мениджъри на проекти са най-добрите програмисти .. А има една женица която прави графици и раздава билетчета кой какво и колко време да работи.. Ти да на си в ролята на тази жена..
127
2
 
5
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
Търгувайте със силно реалният продукт - въглеродна емисия - ще станете милиардери като Зелените Лидери на Жендр0па!!
126
7
 
4
 
! Отговори
до 126 преди 4 години
Амбиция за развитие- започваме с базова психология. На някои хора им трябва тласък, за да излязат от черупката си и да погледнат ведро на света. Познания по какъв да е програмен език- купи си всеизвестните 2 книги на Магдалина Тодорова. Купи си и Програмиране= ++Алгоритми. Не е лоша. Перфектен английски- шлайфай наученото в училище и го използвай ежедневно. Доста си заядлив и се правиш на остроумен, което е малко досадно, но си забавен. Ако има друго, питай. Не съм човекът, с когото спорите.
125
8
 
12
 
! Отговори
БРЕЙ преди 4 години
Какъв Ай Ти сектор ви гони в България, бре... 5000 пердалеши правят хазартни игри и ротативки...Другите бачкат за еврейски букмейкъри, звънят наляво-надясно да лъжат хората.
124
3
 
11
 
! Отговори
ще стават по-високи преди 4 години
Причината за високите заплати е ,че ако не ти харесват условията можеш да си купиш един компютър за 500лв и да почнеш да работиш за себе си (да търсиш проекти , да се пробваш със собствен продукт/услуга и т.н.).Няма по-лесен за почване бизнес от програмисткият - и докато не легализират робството ще е така.А хората с желание да го работят са малко, а работата постоянно се увеличава. Вече и кафеварките им трябва софтуерна подръжка.Средната заплата за джавар в софия вече е 6-7 хиляди лева.
123
2
 
7
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
И на мен ми е интересно следното- "корпорация" се смесва с "компания". Не всяка компания е корпорация. В София не са много "корпорациите". Няколко са- под 10. Корпорация със средна заплата 14к в София- няма. Корпорацията разчита на евтиния труд и има строго определени рейнджове със заплати. Аз съм работил и в малка компания, и в корпорация, и в средна по големина. И моята заплата е доста солидна, имам какви ли не привилегии и бенефити. Та, искам да ти кажа, работиш в по-малка компания сигурно.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРиби Меринджеи на АйТи се става след дълга работа като програмист инженер 10-15г.. Такива са правилата , а ти как веднага стана Меринджеи
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До122. И ние от АЕЦ Козлодуй сме на ишлеме. И си живеем до централата. И заплатата ние средно 5000 но, за 15 дни.