Оценката от матурата по литература - Добър (4,06)

Резултатите са по-ниски от миналата година
Обновена: 14 юни 2019 14:58 | 14 юни 2019 14:45, Камелия Цветанова
17
Оценката от матурата по литература - Добър (4,06)
Снимка: Булфото, архив

Средната оценка от матурата по български език и литература на завършилите 12 клас е 4,06. Оценката от втората матура по предмет по избор е 4,67, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от "Фокус".

Миналата година те са били 4,24 и 4,50.

Още по темата
226 абитуриенти са изкарали 100 точки, а 29 - 0.

В сравнение с миналата година със 100 точки са били 215 ученици, а с 0 - 4.

Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски език, френски език, италиански език и химия. И обратното - най-ниски по най-желаните предмети - география, биология и философски цикъл.

Най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст.  Цели 6% са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин "Косачи".

"Тоест не създават собствен текст, а преписват този от упражнението. За съжаление, намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме", коментира  Таня Михайлов
 
Резултатите по региони показват, че с най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

Немската езикова гимназия в София е на първо място на матурата по български език и литература, както и миналата година.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" от София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,60. На трето място е 164-та Испанска езикова гимназия в София, със среден успех по БЕЛ 5,54. През миналата година училището беше на второ място.

На втората матура по 13 предмета по избор на зрелостниците на първо място е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", със среден успех 5,76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5,67, а на трето място е Средното училище "Христо Ботев" в село Чепинци, област Смолян. Това училище се появява за първи път в класацията, каза Костадинова и уточни, че в него е имало 26-ма зрелостници, като по-голямата част от тях са се явили на втората матура по биология и здравно образование.

От 2008 г. това училище има високи резултати по биология и здравно образование, а сегашният му успех се дължи на добрата работа на учителката Даниела Куцева, която е с 23-годишен педагогически стаж, обясни заместник-министър Таня Михайлова. Тя добави, че учителката е направила две пробни матури по биология със зрелостниците от училището.

На матурата по БЕЛ през тази година при задачите от правописната норма най-висок е процентът на постижимост при правописа на думи с променливо "я", както и на думи, съдържащи "о" или "у", "и" или "й", "ър" или "ръ", каза експертът по български език от МОН Александър Трингов.

Той добави, че най-ниски са резултатите, традиционно, при задачата за слято, полуслято и разделно писане на думи. През тази година, откакто се организират матурите, задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с нисък процент на постижимост, съобщи Трингов.

Той каза, че зрелостниците са се затруднили при разпознаването на цитати от художествен текст и при свързването на герои с определена художествена творба. Има и зрелостниците, които не са разпознали, че "хронометър" е чужда дума, съобщи Трингов.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Баба Вуна преди 1 месец
Всъщност, ако трябва да сме точни на предмети като география, както и история не се обръща никакво по-сериозно внимание. Напротив, географията не я бръснат за слива. За БЕЛ задължително трябват повече часове. Математика 1 час седмично е достатъчен, освен ако не говорим за ПМГ. Географията е абстрактна наука и при нея нещата не опират само до "обща култура". Тази година дори, географията е с най-нисък среден резултат - 38.4 точки. Не знам кой и защо заблуждава учениците че е най-лесният предмет
13
4
 
4
 
! Отговори
От наскоро завършила преди 1 месец
Как учениците да са грамотни и да разбират нещо в часовете с тази програма?! Малко часове, а много материал. Учителите не смогват за 40 минути да обяснят всичко. Как се преподава роман, като "Железният светилник" за 2 учебни часа. Учителите взимат от времето за "българския език ", за да успеят да преподадът "литературата". Така е по всички предмети. Обръща се повече внимание на история и география от колкото на български и математика. И четирите предмета са по 2 часа в седмицата.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6 и 8,
Значи сте на един акъл с баба ти - не особено голям.
Аз имам пълно 6 на изпита по БЕЛ в университета и то преди 25 години. Когато кандидатите бяха все още що-годе грамотни. Писах точно по този цикъл разкази. Да,не е за всяка уста тая лъжица.Четете си там сивите нюанси и гледайте сериали,щом това ви затруднява.
Изключително смислени добри произведения са. Разказите на Е.Пелин,разбира се.
Само че за жалост у нас от десетилетия се тъпче все едно и също по предмета,все по-далеч от хората е.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Холандия изпит се взема с над 55% верни отговори. Това е за "три" - с малко, но минаваш. У нас минаваш с 10% знания от нужното.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква в скалата? Защото за 3 е правилно да са събрани поне 60 точки.
9
0
 
10
 
! Отговори
Добре платен в рубли преди 1 месец
В статията удобно се пропуска факта,че резултатите от матурите по БЕЛ са най-ниски от въвеждането на този вид изпит през 2008 година.Така че посоката е твърдо надолу.Ама Домуса неслучайно купи Вестите(Нова Броудкастинг са собственици на този сайт),народа трябва да се държи в комфортно неведение,иначе току-виж осъзнал отчайващата си ситуация и предприел нещо.Четете по пет статии на ден за Борисов и Чернобил,пийте си ракията и кретайте.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Женско съм. Пред дипломиране на втора специалност в СУ, и двете специалности са ми елитни. На кандидатстудентските изпити по БЕЛ, защото и за двете специалности се явявах на изпит по БЕЛ - едната година изкарах мн. добър (5.00), а другата мн. добър (5.25). На матурата по-слабо - отл. (5.51), а пък в 12-ти клас на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ изкарах мн. добър (5.00). Всеки има право на мнение, коментарът ти не ти прави чест. А иначе мой любимец си остава Йордан Йовков. :)
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Ако текстовете Елин Пелин ги приемаш за несвързани, то не ти препоръчвам да кандидастваш за висше - място за шофьорчета бол!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормални резултати. Да не би да искате всички да имат шестици.
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В 12- ти клас четох на баба ми разкази от сборника "Под манастирската лоза" на Елин Пелин като -"Отец Сисой", "Чорба от греховете на отец Никодим" и др., жената се хвана за главата от несвързаните, налудничави текстове. А аз трябваше обстойно да ги разучавам, не само заради матурата, а и заради кандидатстудентския ми изпит по БЕЛ. Та ... баба ми не беше очарована от Елин Пелин.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази матура трябва да отпадне.
За кво им е на завършващите този БЕЛ.
Той моя в интернет не пише на бг.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До байтуй

Като ти гледам "името" хич даже не е нагласено...
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво очаквате в държава където умните и кадърните се взимат на подбив, а глупавите се имат за готини и тарикати. Българина много мрази умните и можещите, а още повече мрази когато постигнат нещо. Направо му бъркат у джигерa.
1
5
 
1
 
! Отговори
байтуй преди 1 месец
Всичко е нагласено