Част от зрелостниците на матурата – четат, пишат, но не разбират. Но драма няма!

МОН: Част от тях са функционално неграмотни
Обновена: 18 юни 2019 13:16 | 18 юни 2019 13:15,
111
Част от зрелостниците на матурата – четат, пишат, но не разбират. Но драма няма!
Снимка: БулФото

Резултатите от матурите показват, че част от зрелостните са функционално неграмотни - могат да четат и да пишат, но трудно разбират какво им се казва. Това каза директорът на Дирекция "Съдържание на предучилищносто и училищносто образование" към МОН Евгения Констатинова пред Агенция Фокус.

Повод за думите й станаха ниските резултати на 12-класниците на матурата по Български език и литература. Средната оценка, обявена от образователното министерство, е 4,06, което е понижение сравнение с миналата година. Оказа се, че най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст - цели 6% просто са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин "Косачи".

Още по темата

"Трябва да се отчете, че не винаги сравнението на резултатите в отделни години е просто и коректно. Всъщност, ако се загледаме в резултата, ще видим, че той е само с две точки и мъничко по-нисък от средния по същия предмет през миналата учебна година, което на фона на 100 точки едва ли е толкова значимо и едва ли можем да говорим за някаква драматична промяна", обясни Константинова.

Тя подчерта, че резултатите в отделните години варират, но в никакъв случай не може да се говори за тенденция към занижаване на резултатите.

"Този резултат не ни радва. Основната ни борба, в цялостния процес на обучението през всичките години, е младите хора, не само зрелостниците, да придобият основни умения да четат текст, и като казвам да "четат", не означава да знаят буквите, а да четат, така че да разбират какво им казва текстът, да обработват информацията от него, да го тълкуват и да създават такъв", посочи експертът.

Една от положителните тенденции, които Министерството наблюдава е това, че все повече деца пишат текст, докато в предни години са се предавали много бели листове.

"Все повече зрелостници създават текст по 41-ва задача, която обикновено е откъс от изучавано произведение, което трябва да тълкуват. Тази година ни прави впечатление, Слава Богу не са в преобладаващата си част, но се увеличава броят на зрелостниците, които просто преписват текст", потвърди Константинова.

Според нея, целта на училището и на тези задачи не е учениците да научат някаква литературна интерпретация и да я възпроизведат, а да се научат на собствено мислене и тълкуване.

"Често в обществото се говори: "Учениците са неграмотни". За съжаление, част от това общество разбират това, че те не могат да пишат и да четат, не познават буквите. Далеч повече стои зад това - те са неграмотни функционално", изтъкна Евгения Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: матуриМОНАбитириенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39 - явно много често анонимните просто са изтривани и коментари към тях са ***, също като този сайт, в който цензурата е най-важна, особено когато някой се възмути от неграмотните им журналисти.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четат и пишат ама не разбират , ама драма няма?!?!Ама разбира се....Каква драма че 70-80% са имбецилни....То и родителите им са такива така че ....къде е прУблемЪ.ХА-ХА
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Не "на кой", а "на кого" - и ти си неграмотен!
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва ще става страшно, когато и без това малкото родени през миналата година и децата, които ще се раждат оттук насетне, а именно роми тръгнат да завършват. Тогава пък със сигурност ще се чудим откъде да си намерим кадри и ще започнем да внасяме още други като тях. Ето тогава ще заживеем в интересни времена.
39
4
 
10
 
! Отговори
Оффф, без промяна преди 4 години
Най "обичах" някога заданието: "Какво е искал да каже авторът?" ... колосалната простотия очевидно продължава с пълна сила! Що пък някой си, пък бил и учител ще ми тълкува какво е искал да каже авторът ?! Тълкувам си го както ми харесва и точка!
38
1
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам на следващите избори да дадем свободно на ГЕРБ които направиха системата калпава и да изберем БСП които да оправят системата, и да ни дават големи мерезета и серезета да взимаме мангизи да живеем като бели хора, да се забавляваме, да си купуваме яки неща от мола и да гребем с пълни шепи от живота.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му трябват образовани, на Запада му трябват миячи и чистачи, а не професори. Нали затова 1995 година отмениха визите и пуснаха българите, като преди това хитро накараха българите сами да си сисишят икономиката и технологиите, да ходят на Запад, да живеят като на Запад. Ми живейте сега като на Запад, Западът е богат и има нужда от слуги и черноработници, ама да не са африканци или араби друга култура, не могата да с адаптират и с претенции, българите са добре за слуги и черноработници.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A koito razbira, go slagat v parlamenta i mu hvarliat edni offshorni nebroeni milioni bg levove subsidii bez da razbira zasto, ama hei taka da ima i da harchi, da sa vijda kak harchi... hahahaha....abe nesto kato ribki piranki v akvarium da stanat kosadki...posle ot tam vadiat biologichen material za munisterskia savet, za diplomaticheskite missii, za agenti, za tsare, za vladiki, za uneseseto, za ooneto...za bum ban bam...
35
1
 
18
 
! Отговори
Англия работодател преди 4 години
За миене на чинии и копаене на нивата са идеални.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Priaten nachin za ubivane na nenujno svobodno bulgarsko vreme...a kolko treva i hrasti mojeha da okosiat krai republikanskata bul patna mreja krai patnite bultabelki...pak bez da gi razbirat...
33
2
 
27
 
! Отговори
Благодарение на ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ направиха системата калпава. Направиха закона за субсидии в училищата, да зависи от успеха на учениците. Сега учителите пишат оценка 6 и на ромите в 10-ти клас, които не могат да четат. Учителите го правят заради парите, а учениците излизат на ниво трети клас. В София не знам какво е положението.
32
5
 
23
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
По мое време амбициозните родители на селянки жадуващи отрочето им да не бичи агрофитнес, а да има вишУ, като последна възможност ги записваха в педагогически факултет, обикновенно "Начална педагогика" И така, някакво моме израсло сред *** ставаше учителка на деца. Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено ! У нас няма УЧИТЕЛИ има меркантилни полуграмотни даскалички, които мразят деца !
31
1
 
9
 
! Отговори
Ееее браво преди 4 години
Те щом бъдещите банкери са на ниво ***-маймуни, положението е трагично. Какво ли да очакваме от пожарникарите , пак е възможно от там да се пръкне нов министър председател, като Бойко.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на България никога няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН. В най-добрия сценарий в края на века в страната ще има 5.5 млн. души. Но данните за ускорено спрямо прогнозите на Евростат намаляване на населението изглежда увеличават вероятността да се сбъдне най-лошият сценарий. Според него през 2100 г. в цяла България ще има 2.18 млн. души, т.е. приблизително толкова, колкото са жителите в момента на София и Пловдив, взети заедно
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са виновни младите, виновно е нефункциониращата образователна система и управляващите! Защо българче като го осиновят западни родители и мине през западната образователна система става нормален човек? Всеки млад човек има нужда от напътствия от страна на по-старите които се предполага че трябва да имат много по-голям житейски опит, но в България на по-старите в главите им са само ceлcки тapикaтлъци, пpocтотия и кpaжби!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и родителите им са така.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ahaa, bezporno....zatuii i bg adminisraciata e takvaz...
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да разбират, когато от първи клас им се преподава зубрят наизуст?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре са си - точно такива избиратели трябват на ГЕРБ - прости като Простия.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Slava tebe -ospodi! Slava, vechna slava!