Текстът на матурата не е грешен, неуместен е

И министърът вижда функционална неграмотност сред учениците
20 юни 2019 09:54, Йордан Бързаков
24
Текстът на матурата не е грешен, неуместен е
Снимка: БулФото

Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше науместен, но не беше грешен. Това каза пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Думите му са във връзка със спорната 17-та задача от изпита, чието условие е объркало учениците. В нея е даден текст, в който децата трябва да открият 14 грешки. Много от учениците обаче намират допълнителна грешка - изписването на "леснопреносима" - една или две думите са, когато се отнася за бутилка.

Още по темата

"Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка - той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много е малък броя на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на теста. Продобряваме организацията, но е пропуснато", обясни Вълчев.

Самият министър каза, че би написъл думата "леснопреносим" слято като добави, че правописния речник допуска и разделното й писане.

Красимир Вълчев коментира и слабите резултати на матурата по БЕЛ на учениците, завършващи 12 клас.

"Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това - функционална грамотност", заяви той.

По думите му, по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на труден изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

Просветният министър не пропусна и висшето образование, като каза, че от 4 години държавното финансиране в университетите намалява - от 58 хил. души до 43 хил. души.

"Правим преструктуриране - увеличаваме приема на инженерно-техническите направления и намаляваме педагогическите, например. Тези професии, които изискват инженерно образование ще бъдат с най-висок ръст на доходите, защото ще има най-голям недостиг на кадри", каза Вълчев .

Той добави, че предстои изграждането на Европейски университетски мрежи, с което се целяло спирането на "изтичането на мозъци" в чужбина.


 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
31
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 9 месеца
В горния текст пише, че в теста според съставителите има 14 грешки. А колко са допуснатите грешки в материала на Днес - пропуснати запетаи, липса на пълен член, правописни грешки, неуместно използване на главни букви?!?! За грешките в читателските коментари пък съвсем не си струва да се говори. Значи 15-годишните са неграмотни, а ние - не?! Много станаха онези, които си въобразяват, че имат право да коментират грамотността на децата, но очевидно не осъзнават собствената си неграмотност.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
I kak gi pusnahte s vulgarski diplomi po smiagane tesi 240 diputati, deto 17 godini vzemali korupcionni pari subsidii, harchili bezotchetno parite na rabotodatelite si, a ne znaeli da smiatat, che ne sa tehni, ami sa chujdi tesi pari, ei ot koia gora sa vi fanali?! Za besilkite se sichki v komplekt...
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 16
Грамитния, а как се пише в ед. число. Май си научил само това.
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това трябва да се изучава в училищата за академици. Затруднявало дори студентите и професорите.
17
0
 
37
 
! Отговори
Хейтър преди 9 месеца
То и в днес-а не минава ден без грешки, пишещите гледат коментарите, за да се поправят, явно си нямат редактори. Но преди няколко дни много се смях, като в един спортен сайт видях "редица трофей". Може и нарочно журналята да правят грешки, за да ги поправяме в коментарите :D Но едва ли, те толкова си могат :D
16
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Научете неграмотното българско население ,че Някой в множествено число се пише с И , а не с Й !
Някой-НякоИ
Случай- СлучАИ
инжекция- инжекциИ

ИнжецкиЙ е неизвестан римски пълководец. Това е стряскаща неграмотност ,често и сред хора с виСше образовение !
15
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Под "функционална неграмотност" министърчето разбира че децата ако бяха написали "Бате Бойко е велик" под всяка задача, никой нямаше да им търси грешките и всички щяха да получат "шес"
14
0
 
40
 
! Отговори
хм преди 9 месеца
Понеже правописът на думата завладя масовото съзнание, някак страничен остана въпросът за самия тест. Като специалист бих казала, че нивото му е потресаващо елементарно, при все че служи за вход за т.нар. елитни училища.
13
2
 
38
 
! Отговори
Кико преди 9 месеца
Ехх тва да би бяха проблемите...
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Oсновата на западното просто консуматорско общество. Богатите пращат децата си в скъпи училища със строги правила, а масовия плебс е достатъчно да крета, и да е зависим - т.е. постоянно да има разходи. Спестете ми философиите за източно-социалистическите общества и за ролята на местния партиен секретар!
На практика един за да има, то трябва 100 да нямат. Просто населението трябва да е под 2 милиарда.
11
2
 
53
 
! Отговори
МОН = мал. оумници преди 9 месеца
Неуместно е луди да се занимават с образование. Защо не им направите по един психотест да да изритате поне 80 %-90% от служителите в МОН и шантавите даскалки по училищата. Крайно неуместно е масово учителките да имат 'видения', това е симптом на психическа болест. Какво образование хукнали да подобряват, с тези откачалки в МОН?
10
0
 
58
 
! Отговори
Местян преди 9 месеца
Щом почнаха да спорят експерти филолози и езиковеди за условието на задачата и правописа, значи че малките са прецакани от всякъде.
9
1
 
56
 
! Отговори
Неуместен? преди 9 месеца
Просто един нормален и кадърен експерт не можете да намерите в цялото министерство. Там са само изкукали кокошки на валидоли
8
2
 
53
 
! Отговори
socialen преди 9 месеца
Неграмотните Борисов и тумбата му ПП ГЕРП правят Матура. Така се получава, когато най-големият неграмотник в Банановата Република "управлява".
7
1
 
43
 
! Отговори
-- преди 9 месеца
Министърът дали наистина би написЪл каквото и да било?
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"- изписването на "леснопреносима" - една или две думите са, когато се отнася за бутилка." данче мама данче да земеш и ти да се подложиш на матурка ли? че избиеш рибата, тиквоний ща напраи министър на правописа и словосъчетанията.
5
7
 
38
 
! Отговори
Бурма в глава преди 9 месеца
Преди 3 години купих на малкия отговорите на матурата и го приеха в езикова гимназия. И това без да давам хиляди левове за частни уроци като други родители и да мъча детето. Браво на демокрацията
4
0
 
46
 
! Отговори
даскал Пандо преди 9 месеца
Толкова е зле в областта на образованието,че повече няма накъде !!! Преди няколко години работите на учениците бяха толкова неверни,че се наложи да ги преразглеждаме по занижени критерии ,за да няма 80 % двойки...
3
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До кога изпитните работи ще се правят от хора който не си разбират от работата. Децата са по грамотни от тези в министерството на образованието. Ама така става когато си на някой човек, и не си завършил със собствени старания.
2
1
 
58
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Навсякъде неуки и крадливи „калинки”. Падението е навсякъде. Оли.гофре.на обяснява някакви нелепици с допуснатите „неточности” на теста. Закривай!