Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно, убеден е Христо Христов
Обновена: 21 юни 2019 13:35 | 21 юни 2019 13:30,
436
Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?
Снимка: Facebook

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател - журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност - голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

"Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно", убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че "Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

"Белене"

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. "Възродителен процес".

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

"Съюзът на репресираните от комунизма - памет" публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници "пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците".

Фондация "Остров Белене", която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу "поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия."

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим".

"Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран - издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам", коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

"Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България", завършва писмото си Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
9
 
5
 
! Отговори
Циник до Удобния 327 преди 4 години
Другарю селянин - точно за такива говоря в предния си коментарНе мислещи , а вярващи .... вие сте като шопа пред клетката на жирафа - "Е те такова жиуотно нема!"Вас факти не ви интересуват - все едно България след 89 като по чудо се оказа държава от третия свят - след "кадърното" управление на пияни печатари и правешки овчари!Ще повторя пак - няма по тъn - от българският посттекезесар.И ти си от тях
328
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМене Давид Рикардо повече ме кефи от Маркс, и Смит е готин, ама Рикардо повече ме кефи. Маркс също има готини описания но Рикардо и Смит повече ме кефат мене.
327
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учениците трябва от малки да учат в училище за престъпленията на мракобесния социализъм и руската окупация за да знаят колко добре живеем днес при демокрацията, ЕС, НАТО и американското партньорство, а не да слушат лъжите на техните баби и дядовци които са живяли тогава.
326
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за капитала има един човек който е описал всичкотова е настолна книга на банкери и финансисти които спят с нея Капитала на маркскнигата е доста дебела и е трудна за четене- а и всячески се стараят да не попада в простолюдието-защото показва начина на правене на пари - там няма нищо демократично а маркс ко проклинат същите банкери и капиталистизаради една малка книжка- комунистически манифеств нея са синтезирани изводите от капиталаи най-лошото показва пътя на диктатурата на пролетариата
325
3
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
родителите, както бабите и дядовците на днешните ученици все още могат да разкажат как е било от собствени преживявания. на практика словосъчетанието "комунистически режим" също е манипулативно, тъй като комунизъм не е имало никъде по света. и да не забравяме, че в основата на днешната "демокрация" лежи именно този режим. или с "прехода", който започна от луканов бяха сменени и всички хора с нови, които бяха взети от едни по-добри места за живеене. :-)))
324
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е броят на бездомниците при демокрацията, ЕС и членството в НАТО?
323
5
 
3
 
! Отговори
Технократ преди 4 години
Не е виновна демокрацията и капитализма, ами виновни са стоциците деморатични пречки които ни пречат да започнем собсвен бизнес. Демокрацията и капитализма са най-добрата система, но бюрократичните пречки ни ни пречат да стенем всички успешни бизнесмени, да печелим пари и 100 човека да работят за нас да правим печалби и да се радвама на живота, защото при капитализма и демокрацията всеки може да стане успешен бизнесмен, но бюрократичните пречки пречат.
322
1
 
7
 
! Отговори
не син преди 4 години
Отнова подлизурковци пренаписват историята за да са в крак с новото време ! Преди 10-ти тоември 1989 г. си избираха части от историята и ги преувеличаваха за да ни харесва големия брат СССР ! За някои събития изобщо не се говореше! Сега историята се пренаписна в обратната посока, сякаш се говори за абсолютно различни факти и събития ! Дори се подменят ценности с евроатлантически педерастии ! Това го правят българи, не някой чужд насила и затова народа ни заслужава съдбата си !
321
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ТиневСправката на националната статистика твърди, че за периона 1989та до 2017 г. по време на демокрацията над 2 милиона българи са се преселили в отдвъдното заради мизерията и лошия живот. Справката на националната статистика твърди твърди също така, че, след 30 години демокрация и евроатлантизъм, членство в ЕС и НАТО България е първа по смуртност в света.
320
3
 
8
 
! Отговори
а дали е така преди 4 години
До НакраткоУспя ли за 30 години да работиш за "себе си" освен с лопатата? Да си опитал да започнеш "малък", свой, приятен, обичан от теб, бизнес. Опитай, но без стотиците бюрократични пречки, без подкупите, без униженията... И тогава плямпaй "отечественофронтовските" си евтини агитации, на които вече никой не вярва.А хвалбите ги остави на премиера, той много го умее...
319
4
 
8
 
! Отговори
До Тинев преди 4 години
Не знам кой Ви е писал минус, но ще допълня коментара Ви.През март 1944 г., в справка, изготвена за Г.Димитров се твърди, че партизаните в България са около 1 320.След година и половина (през октомври 1945 г.) било официално съобщено, че партизаните в Бг били 10 000. Имало обаче много недоволни и след един месец се появила нова справка, според която броят на българските партизани бил 50 000.Без коментар.Относно АБПФК - техният брой растеше непрекъснато и през 1988 г. беше 240 000.
318
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НакраткоТам е работата, че капитализмът след като те е ограбил по партий-бандитски начин, убеждава те, че да грабиш безочливо другия до теб е много, ама много справедливо, че това да експлоатираш десетократно човека е просто така съотворено от Бога, че този ред в никакъв случайне бива да се нарушава, "неморално" ще е. Това, равнопоставеност, равен шанс, равенство са комунистически глупости. И ... дроггираните ... вярват. Така им е по-лесно - оправдават мързела и глупостта си!
317
4
 
8
 
! Отговори
Баси УдобнотУ... преди 4 години
..... че тия медии са анонимни и не може да се стигне до истинската самоличност на тези "върли антикомунисти" дето пишат с такъв пламенен гляв срещу комУнизЪма . Напомня ми на пламенния гняв на тия дето пишеха срещу "загниващия капитализъм" . Ама направо едни и същи думи ползвате.В коя пионерска организация бяхте ? Ако не сте били на бащите си в "торбичките" по времето на "бай Тошо" сигурно и вие сте размахвали знаменца на манифестациите ама сега рИвете. Фурнаджийски лопати .
316
7
 
8
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Капитализма за разлика от социализма ти позволява да работиш за себе си ако не искаш да работиш за друг.
315
2
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Моля, сложилият ми минус на коментара да се представи / А НЕ АНОНИМНО / и да посочи КОЕ не е вярно във вижданията ми! Броят на ПИСАЛИТЕ се за активни партизани през 1994 година? Или, че в партия ГЕРБ няма нито един бивш член на БКП?П.П.Анонимността е израз на подлост, мошеничество, лукаство.ЧЕСТНИЯТ, ИСКРЕНИЯТ човек, няма защо да крие името си.
314
9
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Българският селянин соцносталгик и посттекезесар - разсъждава... това е оксиморон сам по себе си - защото партията майка - за смешните 45 години го лиши не само от мозък , а и от здрав разум.Селянина въздиша по Тошо - докато брои жълти стотинки за кофичка фалшиво кисело мляко...докато бившите му партийни ръководители се къпят в милиони..купуват Ролсове и Бентлита като арабски шейхове...и трупат пачките в кутии за обувки и кашони...няма по-тъn от българският селянин под слънцето.
313
13
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Гледам много червена, атакистко-путинска ***, се е активизирала. Сънуват ракети, войни, Белене, Ленин и Путин :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Свърши вашата другариииииииии. Оръжието ЕГН работи ежедневно!
312
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо ще ми се да отворят Белене отново.. има бая продажна *** да попълва редиците. Целия парламент трябва да чукa камъни, а имуществото им да се одържави.Ха сега да ви видя!
311
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не са имали история, няма да имат! Защото българската история се пише главно от не българи (разбирай гърци, турци и всякаква друга ***). Не съм комунист, но тогава се образовах. Един от първите с образование в Киото (1978). Сега гледам от страни, как родината ми умира и *** се рзмножават. Бях за изборите на посещение и лично се убедих в изказаното! Когато нямаш история, не знаеш какви са ти корените и и накъде да отиваш! Японците никога няма да си променят историята! Затова ще имат бъдеще! Извиниха се пред Китай, ама не смениха историята с
310
4
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Исторически факт е, че броят на ПИСАЛИТЕ се за активни "партизани" на 10.IX.1994 НЕКОЛКОКРАТНО е превишавал действителният. И на 11.ХI.1986 , броят на ПИСАЛИТЕ се за демократи многократно се увеличи.П.П.ОЧЕВАДНО е, че синовете и внуците на предишните "партизани" , в последствие станали "демократи" сега извъртат и преиначават историята ОТНОВО КАКТО НА ТЯХ им е угодно.Ще кажете не е вярно!А сложете ЧЕСТНО ръка на сърцето и признайте: Колко членове на ГЕРБ са били членове на БКП?