Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно, убеден е Христо Христов
Обновена: 21 юни 2019 13:35 | 21 юни 2019 13:30,
436
Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?
Снимка: Facebook

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател - журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност - голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

"Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно", убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че "Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

"Белене"

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. "Възродителен процес".

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

"Съюзът на репресираните от комунизма - памет" публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници "пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците".

Фондация "Остров Белене", която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу "поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия."

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим".

"Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран - издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам", коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

"Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България", завършва писмото си Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
5
 
17
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Оруел го е казал най-точно: Който контролира миналото, контролира бъдещето, който контролира настоящето, контролира миналото.Комунизираната ни и до днес историческа наука направи поредния си опит да отрови съзнанието и на най-младите поколения.Погледнете кои пишат учебниците за 10 клас - цяла дузина ченгета от ДС, ортодоксални комунисти като Искра Баева, деца на активни борци срещу капитализма, историци започнали кариерата в институтите на БКП или катедрите по история на БКП.МОН спи!
288
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христо Христов да основе комисия,на която правителството да даде права,да внесе проект,който да попълни пропуснатите исторически данни ,в учебвиците по история.Иначе,ще излезе,че Борисов,Караянчева и други политици от ГЕРБ,савсем лицемерно,са присъствали на поклоненията пред паметниците на жертвите, на фашизма.
287
5
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До *** до селянитеДемокрацията (капитализма) не е само гнилия запад, а още Индия, Пакистан, Бангладеш, Нигерия - дотук само изброих 1/4 от населението на света.
286
1
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
така е, те не правят разлика между комунизъм и социализъм, даже въобще не знаят за какво говорят, а пишат учебници и "учат" децата ни
285
6
 
7
 
! Отговори
Циник до 288 преди 4 години
Вие селяните се обиждате сами - с абсурдите, които дефекирате.Сега съм в Байренския Алгой.... пълно е със селяни - нямащи нищо общо с вас.Красота и ферми , като в приказки на братя Грим.Вие българските селяни соцносталгици - никога няма да разберете - какво ви откраднаха селските пъдари - станали за една нощ ***.България можеше да е по-красива и от Германия - ако не бяхте вие - крадливите, нагли, и много прости ***!
284
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 291На олимпиадата в Сеул щяхме да сме убедително 4-ти, но ни отнеха два златни медала в щангите и един в бокса. Освен това в щангите щяхме да вземем поне още два златни и щяхме да завършим на 4-то място, но така решиха демократите тогава :) Сребърни и бронзови медали въобще не ги брояхме :))
283
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТака е.И аз се чудя за какъв комунизъм говорят,след като в България не е имало комунизъм, а социализъм и социалистически строй и бяхме НРБ(народна република(!!!) България),махнахме "народна" и останахме РБ(република България).
282
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А след 30 г как ли ще се пише за демокрацията в учебниците ?Изобщо ще има ли някой да чете след 30г в Бг учебници ?
281
5
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Проблемът е, че капитализмът все още съществува и хората се заблуждават. При капитализма по-голямата част от населението живее в мизерия, но те не го признават. Наричат бедните държави "трети свят", като че ли там не е капитализъм а нещо друго.
280
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние сме една шепаи все някой търси начин да ни скара30 години разправят какво било при комунизмаама неграмотниците дато от това си вадят хляба каквото им кажат това пишатотворете един вестник от преди 89 година да пише че се строи комунизамнавсякъде е думата социализъмдаже и да не ви харесват ама с лъжи ппостоянно не ставаистината япише в доклад на оон от 88 година - българия на 30 място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населениетона олимпиадата 88 сме 7-ми а сега помия
279
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
285 кви плюсове бе брато, тва да не ти е кръжок по поезия?който плче по комунизма е луд, няма друга диагноза, нямам никаква симпатия към комунисти.мирси
278
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до селянитеА ти не считаш ли,че обиждаш хората и труда им с който са построили всичко това,за да има всеки човек дом?
277
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук не става дума за комунизъм или антикомунизъм,а дали Бойко или Костов да е на власт,вие си решавайте сами,изберете си сами.
276
16
 
7
 
! Отговори
Циник до селяните преди 4 години
Селяните с носталгия по соца се познавате ... по шизофреничните глупости за заводи - остарели мастодонти още преди да са построени ... и панелните коптори с изтекъл срок нагодност....така щото - гнилия запад със заводите на Мерцедес и Фолксваген ... с красивите къщи ( с канализация и в селата ) не са построени по времето, когато те мааха с мотиките по къра за лев и двайсет на човекочас....селянити си приличате по ТКЗСката любов - ограбила всички българи , и направила ги европейските просяци
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 281 Съдейки по плюсовете за господина и нито един за теб! ПОМНЕЙКИ ИСТОРИЯТА НИ ПРЕЗ КОМУНИЗМА.Си мисля Че ти самият не си у ред ! -:) И никъде не бих те изпратил! Дали ще си тук или някъде .Няма никакво значение! -:) Жив и здрав! Здравето е най ценното за хората след като не им достига всичко останало!!!
274
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 280...Има още истински българи Не подвластни на Американският империализъм.И промиване мозъците на новите поколения.Чрез подмяна на ИСТОРИЯТА НИ! Младите не знаят.Но ние помним!!!!-:) Браво на този мъж!
273
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
учебниците трябва да съдържат това което обединявавсеки некадърен и.з.род дето се стреми да разедини народа е антибългарин и обслужва чужди - обикновенно кроворски интереси- защото те плащат с откраденото пак от българия
272
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бившия втори в герб дето произлиза точно от репресивните службибанкянското комунист- завършло школата на репресивните в симеоновопък дядо му бил репресиранпрезидента стоянов от репресирано семейство завършил правоцецка от плевен с утепания дядо партийна секретарка и завършва право в рабфакнямат край- значи репресивния апарат набае тодора се е ограничил до едно поколениеа на тия новите се награбиха за 30 поколения и тоя смръдляк кандидат за парченце от крадливата баница
271
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
277 ти си просто един луд, хващай пътя за северна корея, там ще те излекуват.мирси
270
4
 
7
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Тоя дали има къщИ за гости ?! Електроцентрала ..... доларе . Или търси място на хранилката