Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50, Габриела Джекова
99

3533 гледания   |  Още видео

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.


99
Още от Образование
Люта битка за първи клас, а в някои училища закриват паралелки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Та по въпроса за "народния съд",ако в близките 5-10 години ошлякавеният народ не се вдигне и не организира един такъв съд за тези които разсипаха почти 9 милионна България с нейната икономика на добро ниво и социална политика,каквато не сме сънували в цялата си история,РОБИ САМОУБИЙЦИ,СЪБЕРЕТЕ СИ ПАРИ И СИ ПОСТРОЙТЕ ЕДНА ФАБРИКА ЗА КОВЧЕЗИ!!!БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЗА В БЪДЕЩЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ФУНКЦИОНИРАЩ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ...на умиращото аборигенско население!!!
95
4
 
1
 
! Отговори
malart преди 2 седмици
Тази професорка много дразни. Лапала е яко кинти за името си в авторския колектив в учебника
94
3
 
9
 
! Отговори
Анна преди 2 седмици
Спрете да тормозите децата ни с гадните си учебници! Най-добре въобще спрете да пишете учебници, защото не умеете! Историята е кошмар за учениците, които нямат естествен интерес към този предмет заради безумните ви учебници, заради полуграмотниците, които ги съставят. Не желая да давам пари за боклучавите ви учебници, нарежете ги и ги ползвайте по предназначение - за хигиена след тоалетна.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До КакаГина

Правилно ги подсещаш.
Питай ги също така, дали имат и най-бегла представа относно социалната програма на фашистите при възникването на организацията им?
92
4
 
6
 
! Отговори
Уеуе, мауе преди 2 седмици
До До 70

Била много силна икономиката на соца, ама претърпяла два фалита. Брей, какви мистерии!
91
2
 
5
 
! Отговори
в името на народа преди 2 седмици
До Виновни сме

Политбюрото на бесилото а доносчиците на ДС на доживотен затвор!
90
0
 
5
 
! Отговори
деца и внуци на БСП преди 2 седмици
До Анонимен

Ами правнуците на БСП?
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
30 годишният фалит на България след 1989 година за колко фалита да го смятаме?
За един или всяка година да я броим за отделен фалит?
88
0
 
3
 
! Отговори
трите фалита преди 2 седмици
До Анонимен

до 1980г
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как през тези години никой не се извини за разстреляните без съд и присъда ястребинчета, за обезглавения от къволока Цанков Стамболийски, за избитите през 1923 г. селяни, бранещи законната си власт...За всички сътворени от диваци дивотии до 1944 г.?!
Кога ще се помирим, кога ще си простим братоубийствата, ние българите? Кога?
86
7
 
4
 
! Отговори
Подкин преди 2 седмици
Ако аз финансирам някоя нелегална организация директно от сесесере-не е проблем,но щом е от САЩ-ооооо,чудо!Краварите нападат.Хибридна война! Здраствуйте братушки.Цветя се носят,подарявате жените и дъщерите си на сибирските ватенки и т.н.Няма по-големи предатели от комунистите и русофилите.Не само в учебниците по история трябва да се пише за комунизма,а и да има детайлен разрез на комунист в учебниците по биология,за да се види че в главата му няма мозък и в гърдите му няма сърце.
85
7
 
8
 
! Отговори
КакаГина преди 2 седмици
До обърканите хорица,които говорят за някакви фашисти.Драги ми ментално изостанали приятели,фашизъм е имало само в Италия.Защо постоянно целите за този фашизъм?
84
8
 
6
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 2 седмици
Другари комунисти,ще ви организирам един "мач" по стадионите,както вие организирахте позорният народен съд.Съд,който да разстреля и отнеме свободата на хиляди умни и богати хора.Що сте толкова лоши и лакоми,другари.Голи се раждаме и с един костюм си умираме.Само вие не се накрадохте и не я пускате тая власт.Даже на дедо ти Тошо пъдаря ви управлява.Не я пускате тая власт и това си е.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Истината никога няма да се узнае - историята я пишат победителите.
Между 1944 и 1989 година победителите бяха едни. След 1989 година победителите са други, а какво ще стане след години и кои ще са победителите, един бог знае. Не съм чел учебниците, но едва ли са описали правилно фашисткия режим до 1944 година, но за това няма протести - победителите са наследниците на фашистите.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След 1989 година комунисти няма, а има само демократи, които крадат, крадат, крадат, ... тяхната .....
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
първото нещо което трябва да напишат е как бившите комунисти управляват държавата
но ако го кажеш на тия поддлоги те ще се наакат
защото е точно така
да се обадят на бате си бойко или на цецко да ги питат защо тогава са тормозили обикновените хора и сега правят същото- но те са американски мекерета и фонадацията не се занимава с правилните комунисти и членове на репресивния апарат
чудя се как може да има толкова гнусни същества
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
трябва да се знае че фондацията се финансира от сАЩ
и целта е да има повече скарани българи
по лесно се управляват
и че членовете на фондацията немогат да си изкарат хляба с друго освен да слугуват на чужда държава
79
5
 
6
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ преди 2 седмици
В учебниците трябва да се запише специално откъса от стенограмата от срещата на Тодор Живков и съветския ръководител Андропов през 1969 г., в която Живков му казва буквално, че „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз."
Освен това, че и до ден днешен всички във високите етажи на властта са от шумкарски фамилии и не са българи, а деца на хора, които описваха себе си като съветски граждани!
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз имам памет и ще ви кажа истината: През 1980 година девойки от селата край Велинград ходеха с носии на публични места. Ако не бяха забранили шалварите, жените, идващите от селата в по-големите градове на Североизточна България, и досега щяха да се размотават в същия вид. След "голямата екскурзия" хората се размърдаха, за добро или за лошо, видяха свят.
77
5
 
4
 
! Отговори
от 1944г преди 2 седмици
До До 70

До 1989г имаме три фалита