Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50,
99

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разсипници долни!!!!!!!!!!
100
8
 
15
 
! Отговори
Бачо преди 3 години
Трябва ясно да се каже на младите, че това беше най-хубавия период в цялата българска история!
99
5
 
19
 
! Отговори
Нели преди 3 години
А ЗА ДНЕС КАКВО ЩЕ ПИШАТ УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА ЛИ
98
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ако нямаш куража да се застреляш пий нещо и отърви света от себ си!
97
2
 
17
 
! Отговори
ИЛИЯН преди 4 години
АМИ ТЕ ВСИЧКИТЕ СЕГА СА ИЛИ ПЪРВИ натовци или по европейските структури и банки.ДА ИМ ПИШЕМ ЛИ ИМЕНАТА.....
96
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, подменят и то за всички периоди и епохи, за да ни заличат като нация, това им е целта.И по БЕЛ също подменят и съкращават ценните уроци, поези и проза.
95
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та по въпроса за "народния съд",ако в близките 5-10 години ошлякавеният народ не се вдигне и не организира един такъв съд за тези които разсипаха почти 9 милионна България с нейната икономика на добро ниво и социална политика,каквато не сме сънували в цялата си история,РОБИ САМОУБИЙЦИ,СЪБЕРЕТЕ СИ ПАРИ И СИ ПОСТРОЙТЕ ЕДНА ФАБРИКА ЗА КОВЧЕЗИ!!!БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЗА В БЪДЕЩЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ФУНКЦИОНИРАЩ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ...на умиращото аборигенско население!!!
94
5
 
15
 
! Отговори
malart преди 4 години
Тази професорка много дразни. Лапала е яко кинти за името си в авторския колектив в учебника
93
6
 
28
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Спрете да тормозите децата ни с гадните си учебници! Най-добре въобще спрете да пишете учебници, защото не умеете! Историята е кошмар за учениците, които нямат естествен интерес към този предмет заради безумните ви учебници, заради полуграмотниците, които ги съставят. Не желая да давам пари за боклучавите ви учебници, нарежете ги и ги ползвайте по предназначение - за хигиена след тоалетна.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КакаГинаПравилно ги подсещаш.Питай ги също така, дали имат и най-бегла представа относно социалната програма на фашистите при възникването на организацията им?
91
16
 
18
 
! Отговори
Уеуе, мауе преди 4 години
До До 70Била много силна икономиката на соца, ама претърпяла два фалита. Брей, какви мистерии!
90
12
 
15
 
! Отговори
в името на народа преди 4 години
До Виновни смеПолитбюрото на бесилото а доносчиците на ДС на доживотен затвор!
89
1
 
12
 
! Отговори
деца и внуци на БСП преди 4 години
До АнонименАми правнуците на БСП?
88
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 годишният фалит на България след 1989 година за колко фалита да го смятаме? За един или всяка година да я броим за отделен фалит?
87
3
 
6
 
! Отговори
трите фалита преди 4 години
До Анонимендо 1980г
86
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как през тези години никой не се извини за разстреляните без съд и присъда ястребинчета, за обезглавения от къволока Цанков Стамболийски, за избитите през 1923 г. селяни, бранещи законната си власт...За всички сътворени от диваци дивотии до 1944 г.?!Кога ще се помирим, кога ще си простим братоубийствата, ние българите? Кога?
85
20
 
12
 
! Отговори
Подкин преди 4 години
Ако аз финансирам някоя нелегална организация директно от сесесере-не е проблем,но щом е от САЩ-ооооо,чудо!Краварите нападат.Хибридна война! Здраствуйте братушки.Цветя се носят,подарявате жените и дъщерите си на сибирските ватенки и т.н.Няма по-големи предатели от комунистите и русофилите.Не само в учебниците по история трябва да се пише за комунизма,а и да има детайлен разрез на комунист в учебниците по биология,за да се види че в главата му няма мозък и в гърдите му няма сърце.
84
15
 
16
 
! Отговори
КакаГина преди 4 години
До обърканите хорица,които говорят за някакви фашисти.Драги ми ментално изостанали приятели,фашизъм е имало само в Италия.Защо постоянно целите за този фашизъм?
83
18
 
14
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 4 години
Другари комунисти,ще ви организирам един "мач" по стадионите,както вие организирахте позорният народен съд.Съд,който да разстреля и отнеме свободата на хиляди умни и богати хора.Що сте толкова лоши и лакоми,другари.Голи се раждаме и с един костюм си умираме.Само вие не се накрадохте и не я пускате тая власт.Даже на дедо ти Тошо пъдаря ви управлява.Не я пускате тая власт и това си е.
82
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината никога няма да се узнае - историята я пишат победителите. Между 1944 и 1989 година победителите бяха едни. След 1989 година победителите са други, а какво ще стане след години и кои ще са победителите, един бог знае. Не съм чел учебниците, но едва ли са описали правилно фашисткия режим до 1944 година, но за това няма протести - победителите са наследниците на фашистите.