Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50,
99

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1989 година комунисти няма, а има само демократи, които крадат, крадат, крадат, ... тяхната .....
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първото нещо което трябва да напишат е как бившите комунисти управляват държаватано ако го кажеш на тия поддлоги те ще се наакатзащото е точно така да се обадят на бате си бойко или на цецко да ги питат защо тогава са тормозили обикновените хора и сега правят същото- но те са американски мекерета и фонадацията не се занимава с правилните комунисти и членове на репресивния апаратчудя се как може да има толкова гнусни същества
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да се знае че фондацията се финансира от сАЩи целта е да има повече скарани българипо лесно се управлявати че членовете на фондацията немогат да си изкарат хляба с друго освен да слугуват на чужда държава
78
6
 
8
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ преди 4 години
В учебниците трябва да се запише специално откъса от стенограмата от срещата на Тодор Живков и съветския ръководител Андропов през 1969 г., в която Живков му казва буквално, че Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз." Освен това, че и до ден днешен всички във високите етажи на властта са от шумкарски фамилии и не са българи, а деца на хора, които описваха себе си като съветски граждани!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам памет и ще ви кажа истината: През 1980 година девойки от селата край Велинград ходеха с носии на публични места. Ако не бяха забранили шалварите, жените, идващите от селата в по-големите градове на Североизточна България, и досега щяха да се размотават в същия вид. След "голямата екскурзия" хората се размърдаха, за добро или за лошо, видяха свят.
76
6
 
5
 
! Отговори
от 1944г преди 4 години
До До 70До 1989г имаме три фалита
75
0
 
5
 
! Отговори
ВАНГА преди 4 години
Цяла Европа-халифат със столица Рим!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господинът на хранилка на някаква фондация къде е роден и расъл? Любопитно ми е, защото аз съм от смесен район и мога да кажа със сигурност, че до 1986 година имаше големи части от страната, в които хората живееха съвсем друг живот, съвсем далечен от това, което е в окръжните (тогава) градове. Сега говорим, че голяма част от населението не знае български, а информиран ли е той, как са живели стотици хиляди граждани на страната без да разбират горе-долу български? Кой има влияние върху тях?
73
1
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Икономиката на България през 80-години е била много силна това е ясно на всеки.Тука се говори за съвсем друго сравнение не икономическо.А за начина на мислене пример филма черно бил, всеки готов да жертва живота за да помогне на другите. Докато сега е недопустимо такова поведение и се смята за глупаво. Естествено измамниците търся това именно, а в оня период не са си го помиляли да използват това.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1944 година имаме фашизъм, България е обявила война на демокрациите САЩ и Великобритания, приела е антиеврейски закони и е съюзник с Хитлеристка Германия, Фашистка Италия и Имперска Япония. Воюва с антихитлериските сили в Европа.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на професорката! Адмирации!Младият господин е типичен представител на поколението си: приема фрагментарността, а напълно е лишен от това, което се нарича мислене - умението да се правят връзки, обосновки, изводи. Смехотворно с неколкократното му позоваване на някакъв си конюнктурен закон, който за времето си е целял да поукроти страстите на реститутите.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализма като настъпва е престъпен и кървав период.Капитализма като настъпва е престъпен и кървав период.Това е така и никои не смята че не е. Защото фактите показват че няма алтернатива, която да става по друг начин, не само във българската история, но и в световната.
69
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са умни и е нужно само да им се дават фактите, например в какво състояние е България след края на Втората световна война и какви репарации плаща на победителите във войната. Като за начало:- през 1940 година България е произвеждала 45,7 тона домати, 1440,7 тона пшеница, 143,2 тона слъночглед, 233,2 тона грозде;- през 1986 година - 835 тона домати, 4327 тона пшеница, 489 тона слънчоглед, 824 тона грозде; - през 2005 - 126,5 тона домати и т.н.
68
0
 
25
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Нека в учебниците излезе и истината , как членове и служители (или кандидат такива) на БКП или ДС, след 10.11.89 г изведнъж станаха големи антикомунисти и евроатлантици ... Интересна метаморфоза .
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учебници ,учители ,родители и ученици не стават и те като футбола .
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето учебници за нищо не стават, всяка година се пишат нови. Непрекъснато реформи и пълна каша в училищата.
65
1
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
До Анонимен до 65 , Ако сега се извърши смяна на парите независимо дали ще се прибавят или махат нули, можеш ли да кажеш какви ще са последиците за някои успешни хора.
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са умни, но е нужно да им се дават факти.факт 1: четири деноминации на лева в рамките на половин век, средно на 12.5 години се маха една нула поради фалит на държаватафакт 2: в края на ХХ век сме най-бедната държава в Европатака децата могат сами да си направят изводите
63
0
 
13
 
! Отговори
извод преди 4 години
Който плаща, той поръчва музиката. Вероятно е така и с истината и с паметта и с много други неща Тя истината е относителна категория. Важно е да върви оборота.
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко статията казва, че историята не се определя от истински факти, а се пише от победителите.