Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50,
99

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което трябва да се напише ясно в учебниците, е че комунистическите режими водят до тотална деградация на обществото. Децата не бива да повтарят грешките на предците си!
20
12
 
13
 
! Отговори
А.Х. преди 4 години
Така е.Децата трябва да знаят какво са причинили шумкарите мандраджии.Трябва да знаят как една банда ненормални и изтребиха умните хора в България и ги замениха с отявлени ретарди,като Тошко Правешкия и разни други нискообразовани ***.Историята е за да се помни и за да си имаме винаги едно наум.Никога повече комунизъм.
19
2
 
18
 
! Отговори
Учебници за10-и клас преди 4 години
Бай Диньо Шарланов цял живот преподава "История на БКП" и се гордееше със славата си на фанатичен комунист. Дори неговите съпартийци го обвиняваха, че е прекален педант и схоластик.Обаче като стана 10-и ноември, той тръгна по сините митинги и много бързо написа "Безкръвната гилотина" плюс още няколко книги, в които разобличи социализма, доказа, че Държавна сигурност и Народния съд са институции, унищожавали народа чрез зверства. И всяка година го споменават като разобличител на соца!
18
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Имало е комунизъм. Този режим е най-жесток. За да наемат хората на добра работа е трябвало да имат връзки или да доносничат.
17
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има и един комунист в тази държава, справедливост , просперитет и успехи не очаквайте!
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Комунистите идват незаконно на власт. Идеята на този режим е една партия да управлява вечно чрез пропаганда, убийства, доносници, скалъпени обвинения и тн.
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна тъпотия!?! За какъв "комунизъм" говорят тези *** и, след като комунизъм никога не е имало?Официално беше обявено, че се строи Социализъм, но така и не го построиха.Някакви пропагандатори живеещи на грантове, пишат и говорят пропагандистки глупости, ама защо?
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима Борисов също след време ще бъде изучаван в учебниците, как доведе България до 4 национална катастрофа!
13
14
 
8
 
! Отговори
АугустоПиночет преди 4 години
Мас от cвиня и власт от комунист се взима само с дране.Чакам ви по стадионите,другари.
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакви смотаняцци, излезли от нищото и веднага се опитват да си правят евтина реклама на гърба на учебниците.Питам аз, пише ли в тези учебници как полицаите рязаха на парчета ремсисти в Радомирско и после им показваха телата на площадите?Пише ли, че роднина на Александър Йорданов, типичния бай ***, който ГЕРБ прати в Европейския съюз лично разстрелваше децата - Ястребинчета?И защо преди избори се рови тази рана с мръсни ръце? Може да предизвика заразяване исмъртта на държавата.
11
3
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
И аз искам промяна на подменените "учебници" по история и литература, където пише за "съжителство", руска окупация на османската империя през 1877 и ,че Левски е "разбойник,заловен от турската полиция".А по литература махнаха стихотворенията на Ботев, както и "Аз съм българче", докога учебниците ще се пишат в офисите на спонсорирани отвъд океана грантаджийски *** ;) ?!?!?
10
12
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
НРБ е комунистическа, защото беше управлявана от комунистите от БКП - точка по въпроса, това е исторически факт! А този който се опитва да подведе младото поколение си ти другарю.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
миналото било хубаво прекрасно и строим завода нов .. иначе от къде да се намерят нови кадри .. чавдарчета пионерчета комсомолци комунисти ...
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно ,децата са неграмотни функционално и не разбират какво четат .Никакви учебници няма да ги объркат те акъл нямат освен за престъпления и глупости в нета.А учебниците касаят само издатели и издателства за да завъртат поредната печалба.
7
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на комунизма мафията завладя България.Комунизма е престъпен режим и всяка година почитаме жертвите на комунизма.
6
15
 
29
 
! Отговори
Активист на ГЕРБ преди 4 години
А за геноцида над българския народ през периода 1923-1944 година ще споменете ли ??? За убийствата на мирни граждани и интелектуалци като Гео Милев, Христо Ясенов,Никола Вапцаров??? За ония чиито деди разстрелваха деца в Ястребино и Белица,а днес внуците им са в Европейския парламент ??? А!?
5
5
 
6
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 4 години
Не защитавам никого,но смятам,че когато се критикува то трябва да е обосновано.Взимаш цитат от всеки учебник и критикуваш.Не разбрах от всичките приказки,какво е мнението на учителите.В крайна сметка те ще преподават по даден учебник.Не се чуха критики и от Комисията,която е разглеждала всичките учебници.Щом е дала положителна оценка(все пак се приема,че там са компетентни хора),значи не е имало проблем. Не знам дали учениците въобще се интересуват от този период.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята се ползва за политически цели ,което е гнусно .Комунистите така я ползваха заедно с литературата .Днес по техните стъпки вървят и либералите демократи .В крайна сметка за комунизма ще имаме уродлива представа както преди имахме за царска България .
3
17
 
22
 
! Отговори
И кое му е кървавото преди 4 години
И престъпното? Това че са избили тия които отрязаха главата на Стамболийски през '23г., убиха Гео Милев, Христо Ясенов, Вапцаров и много, много други? Тия които ни вкараха за ВТОРИ ПЪТ!!! в престъпен съюз с хитлеристка Германия и на 9.9.1944г. се оказахме ЕДИНСТВЕНАТА страна в света в състояние на война С ЦЕЛИЯ СВЯТ?! За това после платихме МИЛИАРДИ РЕПАРАЦИИ на Гърция и Югославия!!! Национализираха имотите на тия които окрадоха страната по време на войните от 1912-1944г. и т.н.
2
10
 
31
 
! Отговори
axa преди 4 години
няколко соросоида искат да се учи историята както на тях им изнася