Провериха училището в Ботевград с успех 2.87 на матурата

Учители се чувстват унизени от акцията
25 юни 2019 15:10,
61
Провериха училището в Ботевград с успех 2.87 на матурата
Снимка: pixaBay

Училище в Ботевград изкара среден успех на матурите 2,87. Впечатляващо ниският резултат и големият брой отсъстващи ученици станаха причина образователни инспектори и полиция да влязат в училището на проверка за нередности.

Още по темата

„По-брутална и по-левашки изпълнена не проверка, а акция на колегите от Регионално управление на образование, съвместно с полицията, не съм виждал. Чувствам се унизен. По-голямо унижение не съм изживявал в живота си”, коментира един от учителите в Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев” пред Нова.

По негови думи полицията е нахлула в училището без заповед от прокурор, като целта е била обиск на документи.

Униформените полицаи взели ключа на портиерката и заключили входа на училището, разказа зам.-директорката на училището.

„Видях и друг полицай, който тичаше към останалите изходи и входове. Не знаех какво се случва. Реших, че става въпрос за акция по претърсване, залавяне на престъпник или нещо подобно”, обясни тя.

По думите й пред сградата е имало учители и ученици, които не са били допуснати вътре.

„Отидох в учителската стая, където бяха трима полицаи, заедно с инспектор и се развиках. Бях наистина възмутена от това, което се случва. Не виждам защо идващите ученици и колеги трябва да бъдат наказвани и унижавани по някаква причина”, каза още тя.

Според Росица Иванова от РУО на София област е извършена нормална рутинна проверка.

„Колегите разказват прекалено драматично случилото се събитие. Причината да потърся служители на МВР беше провокирана от предишни проверки, които извършихме в училището. При двете последни проверки от ръководството на училището се опитаха да манипулират резултатите”, заяви тя.

Поради големият процент на отсъствия, училището се очертава като едно от най-проверяваните през годината.

„Само при три от проверките се установиха над 50% отсъстващи ученици. При последната проверка отсъстващите ученици са 168 от 275, което е 57%“, заяви Иванова.

Директорката на училището Катя Ценева обясни това с големия процент на ученици от ромски етнос – 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
42
 
! Отговори
334 преди 4 години
Такава е истината. Проверката може да е "унизителна", но е показала реалността - такава, каквато никой не иска открито да признае. Всички ромски училища имитират образователен процес. Така е и в много училища с българчета, особено в тези т.н. "професионални гимназии" - в тях важното е документацията да е наред. И тя е наред. Само дето не произвеждат образовани, грамотни и професионално подготвени кадри.
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно закономерни оценки от матурите. Поздравления за децата, които са си направили труда да вдигнат успеха в това училище.
10
4
 
53
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Предлагам следната размяна - инспекторите от Мон да отидат да преподават във въпросното училище за един срок, а учителите да седнат на техните кресла и да си клатят краката по цял ден и след края на срока да им отидат на проверка дали са повишили успеха.
9
2
 
43
 
! Отговори
179 преди 4 години
Нали знаете ,че ако не са ромите половината от училищата, най-вече по провинцията трябва да бъдат затворени и хиляди даскали остават без работа. Във по малките градове до такава степен са закъсали за деца ,че возят роми от селата със висока раждаемост. Според последни проучвания които не се споменават във медията 30 хиляди от новородените за последните 10 години са от не български произход. Тепърва започва упадъка. през 2011 48 % от първокласниците са били със майчин език различен от българския
8
2
 
23
 
! Отговори
Момо преди 4 години
168 от 275 ученика не са 57%, а са 61%. Каквито са ни училищата, такива са ни и контролиращите ги...
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да започнете с последното изречение. Няма нищо мистериозно в случая със средния "успех" 2,87
6
1
 
42
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Учениците му най-вероятно изобщо не стъпват в клас и ходят да берат жилязу. Хвала на учителите, че са добутали поне почти до 3 среден успех с тоя матрял
5
1
 
45
 
! Отговори
Римски гражданин преди 4 години
И какво искат от министерството, 6-ци ? Това е реалната ситуация, все повече деца от един определен етнос, които не ходят на училище, а тези които ходят, я могат да четат в 8 калс, я не. Това е "бъдещето" на страната.
4
1
 
26
 
! Отговори
179 преди 4 години
Не се учудвам. Даже го намирам за напълно нормално.
3
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ученици от ромски етнос 80%-успех 2.87 на матурата.Въпросът е дава ли се диплома с такава оценка и защо изобщо се хаби ресурс за тези "ученици".
2
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учениците му изкарали средно 2.87 а тоя виждаш ли се чуствал унизен, че го проверяват. Егати цирка.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми тя директорката си го е обяснила в последното изречение, какво има да се чудите?!?!??