Деца в Стара Загора – ощетени на изпита по математика след 7 клас?

Пропуск в провеждането на матурата е оставил децата без формули
26 юни 2019 20:55,
8

Излязоха резултатите от изпитите за седмокласниците. Te могат да бъдат проверени на сайта на Министерството на образованието.

110 ученици от 6-то основно училище "Свети Никола" в Стара Загора могат да бъдат ощетени в оценките по математика заради сериозен пропуск при провеждането на матурата. Слабо вероятно е децата да бъдат компенсирани, защото материалите им вече са предадени, а втора дата за провеждане на такъв изпит няма.

Така наречената малка матура по математика се проведе на 19 юни. За разлика от връстниците си в страната, седмокласниците от 6-то ОУ в Стара Загора получават листовете с математическите формули едва във втората част на изпита.

Още по темата

"Не са им предоставени формулите в първия модул, а са им предоставени във втората част, когато вече реално тези формули не са били толкова необходими. Даже въобще", споделя баща на ученик.

По думите на родителите, децата нееднократно са поискали формулите от квесторите още в първата част на изпита.

Според Любомир Любенов, дългогодишен преподавател по математика и човек, подготвил десетки деца за олимпиади в страната и чужбина, фалът с формулите може и да не повлияе върху оценките на учениците. Но е факт, че на фона на връстниците им от страната, седмокласниците от това училище са в неравнопоставено положение.

Оценката от външното оценяване след 7-ми клас по математика е решаваща за кандидатстване в профилираните гимназии. Според указанията на МОН, председателя на изпитната комисия и директорът на училището е трябвало да инструктират квесторите преди изпита.

Директорът на 6-то основно училище "Свети Никола" Дарина Гайдарова призна, че има пропуск при провеждането му.

"Предоставянето на формулите е по-късно, защото те не бяха част от общия комплект, който беше подготвен в предварително раздадените папки на квесторите. Има пропуск на цялата комисия, като отговорността поемам аз", посочи председателят на изпитна комисия в училището Стоянка Тонева.

На този етап от Инспектората по образование не виждат вариант за компенсация на ощетените ученици. Започнала е обаче проверка за откриване на виновните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Какви формули??? В Габрово децата си знаят, че е абсолютно забранено ползването на формули.
6
0
 
7
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Поемам отговорност са празни думи! Оставка на директора и наказания за комисията трябва! Ама така е, директорите на училища се превърнаха в несменяеми диктатори!Президентът има мандат, а те нямат!
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
почна се с мрънкането! мама и тати недоволни - как може моето детенце да не е с шестица, та то ни е толко умно!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
заглавието кърти К§М преди 4 години
Деца в Стара Загора ощетени на изпита по математика след 7 клас?заглавието показва: 1) че не всички деца са ощететни защото не всички седмокласници са се явили на въпросния изпит, както и не всички от явилите се са стигнали поради липса на време или умения да решават задачата;2)нито едно дете преди 7-и клас е ощетено и3)въпреки че задачите са за 7-и клас, ощетяването продължава цяяял един живот.Редакторе, замисли се. Като прочете заглавието, Баба пръдна от смях въпреки че играла в драмтичния
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се кой е отговорен за гафа и - аут! Стига вече гафове за чужда сметка.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарина Гайдарова - от Атака премина в ГЕРБ, и от детска учителка стана директор на училище. Така стават нещата в Стара Загора...
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така, още 110 деца които като пораснат още малко и Терминал 2. Държавата ги ощетява по всеки възможен начин а сега и в изпитите.Държавата цирк