Заплата на асистент в МУ - 2982 лв.: По-висока от средната професорска

894 лева е средната заплата в Минно-геоложкия университет
5 юли 2019 22:28, Анисия Иванова
74
Заплата на асистент в МУ - 2982 лв.: По-висока от средната професорска
Снимка: архив Reuters

Още по темата
1350 лева е средната брутна заплата в държавните висши училища в България към 31 декември 2018 г. Най-ниската средна заплата е 894 лева в Минно-геоложкия университет, а най-високата - 2228 лева в Медицинския университет в София.

Това показват данни от анализ на Националния синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ за доходите в държавните висши училища, който беше представен на националния форум "Неравенствата в държавните висши училища в България: доходи, количество и качество". Във форума участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Анализът включва данни за заплащането в държавните университети от 31 декември 2016 г. до 31 декември 2018 г. За този период първите пет държавни висши училища с най-голямо общо повишение на възнагражденията са Националната музикална академия, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, Университетът "Проф. Асен Златаров" в Бургас, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Медицинският университет във Варна.

Според анализа в три от държавните висши училища асистентите получават по-високи работни заплати от средните заплати на професорите. В Медицинския университет в София средната работна заплата на асистент е 2982 лева, в Медицинския университет във Варна е 2719 лева, а в Икономическия университет във Варна е 2412 лева. В същото време средната основна заплата на асистент е 800 лева и в някои висши училища изостава, сравнена с началната работна заплата на учител, която вече е 920 лева.

Предимно в Медицинските университети в България средните асистентски заплати са по-високи от средните заплати за заемане на академичната длъжност "професор" за страната, каза Стефан Аспарухов от Синдиката "Висше образование и наука". Той добави, че в други три държавни висши училища асистентите получават заплата, която е по-висока от средната за доцент за страната.

Това са предимно Медицинските университети, а в УНСС асистентите също взимат по-високи заплати от средните доцентски, обясни Аспарухов. По думите му, много са факторите за тези неравенства, като първото от тях е свързано с това, че различните професионални направления във висшето образование се финансират въз основа на базов норматив от 693 лева, който се умножава по различни коефициенти. Най-ниските от тях са за студентите по икономика, а най-високите - за студентите по медицина, национална сигурност и военно дело.

Средната професорска заплата в Медицинския университет във Варна е 6475 лева и тя се формира, когато професорите и доцентите заемат и ръководна длъжност - ректор, заместник-ректор, декан, и получават допълнителни средства, каза Аспарухов.

Той уточни, че в някои висши училища средната месечна заплата на един професор, на ръководна длъжност, може да надвиши 7000 лева. Това е и към момента, като парадоксът е в това, че в едни висши училища заплатите са високи, а в други университети са по-ниски. Тук голяма е отговорността на ректорите, защото в средното образование заплатите се договарят с колективен трудов договор - в Министерството на образованието и науката, като договорът е за целия бранш.

Във висшите училища, които са автономни, всеки ректор подписва колективен трудов договор, но за съжаление, има ректори, които отказват да подписват този договор и там има нерегламентирано съкращаване на персонала, каза Стефан Аспарухов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Михайлов ИвУ преди 4 години
Заплатите в СУ бяха повишени на два пъти със смешни суми. Приближени до ГерджУков служители от администрацията получават по 5-6 000 лева на месец, затова може би се водим много напреднали. Задълженията на СУ се увеличават, а ректорчето лъже, че са изчистени. Предстои разследване! Обидно ниски заплати и липса на интерес към конкурсите. Назначихме обаче синчето на ГерджУков за сметка на свръхкадърно момче! Заплатите в СУ са смешни, но иначе няма да има 9000 лева за доайена на доайените Герджикова!
65
8
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
У нас всеки трябва да получава заплата според нуждите!Така е наредил нашият пръв държавник и ръководител г-н Бойко Борисов и това стриктно се спазва.Това,че на някой не му стигат парите идва от лошият навик на българина да гледа в чуждата чиния и да завижда на богатите труженици спечелили милионите си с честен и почтен труд.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63 имаме квалификацията и получаваме много повече и от тях не на куков ден а всеки така,че все тая.В тая държава всичко е с връзки там е друго гледа се квалификация.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Ако нямате нужната квалификация, там където сте, ще получите повече от професор-лекар на куков ден. Едни от най-добре заплатените в западните държави са лекарите, а пък професор - можете само да сънувате доходите им.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61 .Там където сме може да получим и повече от професорите..Няма лошо някой да търси поредния роб но роби вече няма.
61
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
До Анонимен 46Никой не ви пречи да емигрирате. Но дори и там, където сте, ще получавате много по-малко от професорите в съответната страна, ако нямате нужните знания и умения. Реалността е, че трябва първо да инвестирате в собственото си професионално развитие (а това изисква време, много труд и финансови средства) и след това да имате претенции. Няма лошо човек да иска високо заплащане, но трябва и да бъде подплатено със знания и умения.
60
1
 
10
 
! Отговори
а преди 4 години
Половината от тези университети са такива само на хартия. Което не е правилно, жалко за младите хора, дето ги лъжат.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали в ЕС има друг народ, при който професорите да представляват толкова висок процент от цялото население. Особено като се вземе предвид колко висок е у нас процентът на незавършилите дори основно образование (благодарение на ударното развъждане на онзи етнос).Е, като имаме чак толкова много професори, цъфнахме ли в сферата на науката и на нивото на обучението? Не сме! Направете си извода.
58
3
 
5
 
! Отговори
Наивни, та дрънкат преди 4 години
Ако някой от нашенските професори е чак толкова читав, тук ли ще стои?Наивно асистентче, може би. То е още младо и се надява до 5 или 10 г. да настигнем Европа по заплащане. Хабилитира ли се обаче, най-напред си дава сметка колко му остава до пенсия. Вече се е убедил, че ще му извадят душата докато се докопа до професура. После преценява какви са шансовете на децата му тук. И ако наистина е учен и преподавател на европейско ниво, хваща самолета и се установява другаде.
57
2
 
10
 
! Отговори
Ауу какви цифри... преди 4 години
Никога не съм взимал в България повече от 1150лв. и това беше веднъж преди около 12г. на заработка - демек много работа, в пикът на строителството по морето(по времето на Симо). След това заминах в Щатите.... Та сега като гледам за кво цифри става дума и се радвам ако са реални, но ми е трудно да повярвам, че редови хорица ще вземат нещо над 1500лв. И това със зор. Масова 800-900 е заплатата на що годе сносно място, можеш нещо по-така(демек енженер:) 1000+ и това е. Вече ако имаш някаква формичк
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47 младите в София работа под 2000 не пипат даже 3000 те емигрират а ти си търси да ти работят за 800 лв
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовият случай е бачка за 500-1000 лева, получава толкова и харчи толкова. Разбира се това не означава, че винаги осигуровките и данъците са на реалната заплата.
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета в статиите за морето, за да сервираш бира и шкембе чорба и да сменяш, напоени с урина и с...а чаршави, трябвао да взимаш 3 000 лв чисто И всички са съгласни.Тук пише,че професор, при това лекар, токова бруто,от които чисто остават 2 300 и всички са възмутени.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 "2982 лева, от които взима чисто 2314 лева след задължителните осигуровки и данъци, а тези 2314 лева за нищо не стигат."Един да каже истината ! Защото тук, всички "бачкат за 700 лв" и харчат по 2 000 лв.Поне тези лоши аситенти, професори и доктори, си внасят пълния размер на осигуровките. А всички останали визамт колкото тях че и повече, осугуряват ги на минималната заплата и после викант ама аз съм осигурен и искам безплатно да ме лекуват и пенсия мискам
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 "Но дойде времето на капитализма, при което асистента получава повече от професора. Такава дивотия доскоро нямаше."Това да е проблема, всеки шофьор взима повече и от асистента и от професора.Касиеките в Лидл, взимат повече от професора.
51
3
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Но дойде времето на капитализма, при което асистента получава повече от професора. Такава дивотия доскоро нямаше.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2982 лева, от които взима чисто 2314 лева след задължителните осигуровки и данъци, а тези 2314 лева за нищо не стигат.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахте ли, че комунизма свърши. Времето, когато обикновен работник, взима повече от лекар и инжинер. отмниа безвъзвратно. Дори в Русия не е така вече. С Европа разликата в заплащането е в пъти а в САЩ, дестки пъти.
48
5
 
4
 
! Отговори
До Програмист № 32 преди 4 години
Вашата приятелка си взима изпитите с четене, друг си ги купува, а трети е най-добре - ако татко му е професор или доцент в МУ, на "детето" четворката му е в кърпа вързана, ако не е учило за изпита. Ако е чело поне малко - шестица! Продължаваме да сме си като през соца - равни, ама някои са по-равни.До 34Важното е какво може въпросният професор. Ако е кадърен, да взима и 20 000 месечно. Ако не е, само ще мори хората, вместо да ги лекува. Шофьорът ежедневно носи отговорност за много животи!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Всички млади около мен (все с професии и не сме в София) работят з азаплати под 2000 лв. Имам няколко програмисъи, които взимат повече, обаче другите са в границите 800-1800 лв.