Психологията най-желана в СУ, в УНСС - Финанси и счетоводство

Документи за прием в Алма матер са подали 7148 младежи
10 юли 2019 10:28,
46
Психологията най-желана в СУ, в УНСС - Финанси и счетоводство
Снимка: pixabay.com

Психологията остава най-желаната специалност в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На второ място се нарежда “Софтуерно инженерство”, а в топ 3 влиза и “Право”.

Следващите най-желани специалности са “Фармация”, “Комуникационен мениджмънт”, “Компютърни науки”, “Английска филология”, “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Журналистика” и “Медицина”, пише "24 часа".

Документи за прием в Алма матер са подали 7148 младежи при около 5050 свободни места държавен прием. Първото класиране бе обявено във вторник, съобщиха от висшето училище. Приетите трябва да се запишат от 10 до 12 юли или да подадат заявление за второ класиране.

Вторият шанс за кандидати ще е на 16 юли, а записването ще е от 17 до 19 юли.

На 23 юли ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено от 24 до 26 юли, включително.

Записването е в отдел “Студенти” на факултета, в който кандидатите са приети. Те трябва да си носят студентската книжка, оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса и др.

Най-желаната специалност в Университета за национално и световно стопанство е “Финанси, счетоводство и контрол”, съобщиха от висшето училище. Следват “Икономика и бизнес” и “Икономика на инфраструктурата”. Веднага след тях се нарежда “Право”.

“Всички места по плановия прием на студенти в УНСС са запълнени на първото класиране с резерви”, съобщиха още от университета. Резултатите са обявени в сайта, като висшето училище е пратило и SMS до кандидатите.

Срокът за записване в УНСС е от 10 до 13 юли. Второто класиране ще е на 16 юли.

През новата учебна година в УНСС ще бъдат приети 3140 първокурсници държавна поръчка, в редовна и дистанционна форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Онзи ден видях една позната, която завърши психология и се реализира успешно сервитьорка."Е, една сервитьорка тук в София взима между 1600 и 3000. На 4 часов работен ден в някои заведения им дават 1400-1500 чисти. Отделно от бакшиши. Познавам хора, които събират само празните чаши и бутилки в заведения и взимат 2000 лв. В същото време на технически грамотни хора с разни там програмни езици, операционни системи и бази от данни им дават по 600-700-900-1100 лв. Познавам купища такива!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на бъдещите "клиенти" на бюрата по труда. Ами те намръщените какички с късите полички в бюрата по труда се изхранват от такива, дето са завършили психология... Тя безработицата на такива се крепи, с виШу...
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Психология (щото там може така, ама може и иначе) и Човешки ресурси и Политология и Философия и Алабала са най-желаните специалности, защото никой не иска да си напряга мозъка и да учи нещо сложно и тежко, като инженерство например. Без значение какво точно инженерство, пък да не говорим, че и в някои технически ВУЗ е по-сложно от други. Всеки иска по тънката лайсна да стане шефче, всеки иска директно на мениджърска позиция, всеки иска да казва "ти направи това", "ти ми дай онова".
13
0
 
28
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Онзи ден видях една позната, която завърши психология и се реализира успешно сервитьорка. Децата се подлъгват, че след като завършат психология ще почне една велика частна практика и консултации, и парите ще завалят. Реално трябва доста годинки да минат за да се реализираш като психолог, но гаранция няма никаква.
12
1
 
11
 
! Отговори
льольовци преди 4 години
още е прясна статията където обясняваха ,че програмистите взимат най-високи заплати.ама за студентите чудно защо това не е най-привлекателната специалност.
11
3
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Не бе човек, трябва фрезисти да има, на ЦПУ да работят хората. Добре че вече има интернет, лесно се ходи и по чужбина, и младите виждат в кое има перспектива. Фрезисти, заварчици си имахме достатъчно и я докарахме до 3-фалита.....Работниците в заводите в Германия са или гастърите турци или балкански субекти и някои друг тъмен. Лошото е че като родителите са с остарели разбирания и вместо детето да учи нещо смислено, става фрезис и после греда не плащали добре, то тва е номера, затова китайците
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Говориш "ние" "другите", но забравяш, че това е строго индивидуален избор. Набор 2001-а не са се събрали заедно, за да се наговорят "какво ще учим". Всеки решава сам.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Икономика и финфнаси били религия? Моля?Мисля, ч бъркаш понятията. Но както и да е. Финансита са много преспективна специалност, особено, ако съчетаеш и малко програмиране с тях (на ниво, в кеото можеш да си пишеш и прилагаш алгоритмите и базов data science). Заплатите са ОГРОМНИ. Не в България разбира се, но при годишни боноси от 50 000 до 100 000за кадърните момчета, още в първата им година ... Не е зле, ама хич :)
8
10
 
4
 
! Отговори
Николо преди 4 години
Нормално! Всеки иска да знае, как работи човешкия ум! Ако имаш подобни знания и подход, можеш лесно да манипулираш хората, около теб за да постигнеш собствените си цели :)
7
1
 
25
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
В страната на лудите избиратели е нормално...друг е въпроса дали пациенти могат да лекуват пациенти...
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че как се сравняват специалности, при които в едната се кандидатства с един изпит или с матура, а другата /"Право"/ - задължително с два, никакви матури не минават и се иска реално четене и подготовка?Това са несравними неща.Кандидатите за висшисти си гледат лекото и мекото. Защото така става лесно.
5
9
 
4
 
! Отговори
до BG преди 4 години
Какъв фрезис бе човек, какви 2к., жена ми е счетоводител, има си счетоводна къща, под 4-5к на месец не пада, зависи фирмите които обслужва колко работа са имали. Постоянно искат нови фирми да поема, но няма капацитет. Нап постоянно проверяват някоя фирма, мислиш че не се носи отговорност ли? фрезиста сбърка хвърли пробата в кофата и на 3-тия път му се получи, ходи пред Нап така. Производствената икономика е остарял модел с евтино заплащане, Люксембур или Швейцария какво произвеждат, нещо с ЦПУ
4
2
 
2
 
! Отговори
До bg преди 4 години
Хайде намали числата наполовина и добави, че извънредният труд не се плаща!
3
4
 
16
 
! Отговори
bg преди 4 години
ами то всички са изчаткали, та може да се окаже психологията много доходна :-)иначе сериозно... никой не иска да работи и да поема отговорност, после се сърди че са му малко парите и нищо не се произвежда в БГ. Един фрезист на ЦПУ в момента вече взима 1500-1800 чисто, което е повече и от психолога и от счетоводителката, ама е сложна работа, трябва да може да смяташ размери....
2
3
 
22
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
От тези 7000 най-вероятно 5000 ще са за някакви специалности без бъдещекато туризъм или история на живописното изкуство от 19 векпосле пак ще ревът че немало работа и париа тези с Финанси и право поне 80% ще отпаднат още след първия изпит
1
3
 
36
 
! Отговори
Бау преди 4 години
С тази "Психология", приятна работа като продавач/ка в супермаркет им пожелавам ...