Няма мърдане - социални помощи срещу посещения в училище

Институциите ще правят проверката за помощта по служебен път
Обновена: 7 авг 2019 16:26 | 7 авг 2019 14:39, Веселина Йорданова
41
Няма мърдане - социални помощи срещу посещения в училище
Снимка: архив, БулФото

Държавата обвързва получаването на месечни социални помощи с редовното посещение на детска градина или училище.

Още по темата
Промените в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане бяха одобрени от правителството днес. Новите разпоредби са във връзка с приетите изменения в законодателството.

С приетите промени институциите ще получават информация и ще правят необходимата проверка на фактите и обстоятелствата за отпускане на помощта по служебен ред.

Това ще облекчи административната тежест за гражданите, които кандидатстват за социално подпомагане, съобщават от кабинета.

Мярката е една от тези за задържане на деца и ученици в риск от отпадане от образователната система.

Държавата вече създаде механизъм, по който да работят екипи, за да връщат трайно ученици в клас.

Наскоро стана ясно, че се предвижда два пъти седмично екипите да посещават домовете на деца, които без уважителни причини не са били на училище или детската градина. Те ще бъдат придружавани и от полицаи. Учителското съсловие обаче се възпротиви на тази мярка.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един гарантиран жизнен минимум, който не може да бъде нарушен. Т.е. *** пак ще получават помощи, защото слизат под прага на въпросния гарантиран жизнен минимум и никакви пари не могат да им бъдат взети. Вариантът е принудителен труд, но и това не може да стане, защото България е подписала конвенция, че той не може да се прилага на територията й. И всичко отново се сипе в градината на училището и учителите и цялата отговорност се приписва на тях, все едно имат магически способности.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Трябва да се предвиди и солидна санкция за учителите, които пишат бележки, без да има знания - например, да върне парите, които е получил под формата на заплата в рамките на последната учебна година.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФ 34Как така половината?Виж какво пише по-долу 31, който цитира Каракачанов - в някои села 90% от индийчетата са с диагноза астма или епилепсия.Знаеш какви пари получават отскоро майките на деца-инвалиди. Който си няма друга работа, да чака и да се надява, че тези ще престанат да раждат като изоглавени и ще започнат работа. Да не са луди?Луд е този, който им дава баницата.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10С изпити. Всяко, което получава социални помощи, в края на годината отива на изпит с външно оценяване в друго училище и от други учители. Ако не покрива образователния минимум - родителите да връщат помощите за 12 месеца назад.
31
0
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Първо - коя от 20-те вида помощи им спират... щото всичките не ми се вярва? Второ - какво стана с фалшивите ТЕЛК? Щото по документи половината чaaвета са "болни".Трето - контролът къде е? По селските училища е страшно - по документи всички са в клас, на практика стаите са празни.Четвърто - дори само "присъствието" все още нищо не значи - ученикът е в училище да учи, не да спи. Затова малки хъхpeчета стигат до 6-7 клас без да знаят дори азбуката.
30
0
 
12
 
! Отговори
Към Допълвам 28 преди 4 години
В БАН е горе-долу така. Идваш в института веднъж седмично, взимаш заплата, която е по-висока от социалната помощ, но не е чак толкова висока, колкото са помощите, получавани от ромка самотна майка с минимум три деца.Е, има и институти, в които уж се ходи на работа всеки ден, но това означава да започнат да се точат от 10.00 до 11.00 ч., после карат обедна почивка от 12.30 докъм 14.00 ч. и към 15.00 ч. вече са си тръгнали. Половината пък изобщо ги няма, защото били по библиотеки или четат лекции
29
0
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Браво!Най-после адекватно решение, имам предвид за ромите.Сега може да се дадат на българите които се нуждаят от помощ.
28
0
 
5
 
! Отговори
Допълвам преди 4 години
До Анонимен 2710. И учЕн от БАН.
27
0
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 4 години
Пенсиите били на социал?!Хората са си ги изработили, умнико! Не са имали избор как да се осигуряват.Държавата е решавала всичко.После сътвориха разни пенсионни фондове, дето сега се чудим какво да изберем, за да не ни ограбят и на нас вноските за пенсия.Но хората, които са вече в пенсия, с пълен трудов стаж и коректно внасяни осигуровки не висят на ничий врат! Те са ограбените! И държавата им е длъжник. Ти също, защото си папал от вноските им, употребявани от държавата както й скимне!
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има мърдане само и единствено, ако си:1. Алкохолна напитка от захарна тръстика;2. Мутра;3. Политик, без значение на власт, в опозиция, в пенсия и т.н.;4. Връзкар;5. Чалга певец/певица;6. Актрьорче;7. Паркетен лъв или друг вид безделник;8. "Бизнесмен" (виж т. 2 по-горе);9. Държавно чиновниче на блага доживотна службица.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това правило е като онова за уседналост при записване на първокласник... най-близо ми е 2-ра немска, а детето ми определено не учи там, така че... празни приказки
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че това решение не е ново! Откога съществува правилото! Само дето в училищата не се пишат отсъствия и не се изхвърлят ученици с недопустимо агресивно и лошо поведение.Когато се въведе механизъм за контрол - работещ на практика, тогава ще има и смисъл от правилата. За сега и от години и това си съществува. Само дето никой не го изпълнява. Та - нищо ново не е въведено. Само вятър приказки!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде де! Откога го чакаме това старо правило да се материализира на практика, ама не! Няма! Плащаме им на всичките, въпреки че не си образоват децата. Понеже да има гласоподаватели партията велика!...На първо място трябва да се преосмисли финансирането на училищата и зависимостта му от бройката ученици. За да нямат стимул техните ръководства да крият отсъствията и да дипломират реално неграмотни хора. Ха да видим не какво пак се приказва, а какво се прави на практика!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, каквито и забрани и закони да измислят, те са безмислени, когато няма контрол, а в българия контрол няма, пореден успешен мандат на главен прокурор.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е в САЩ дали е решен проблемът с тяхните отпадащи, та да вземем пример? :)
20
5
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Учителите да обучават, а домовете да посещават социалните служители. Това да се отнемат помощи, когато децата не учат е правилно, но дали е приложимо? Как ще спрат пари на ци...ни без да бъдат обвинени в дискриминация? Веднага ще ревнат техните защитници.
19
1
 
12
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
Проблемът в миналото (преди 1944г.) е бил решен с незадължителното образование. Ходили са до 3-4 клас колкото да четат и пишат. Който иска учи нагоре и си плаща за висше образование. Имало е средно и без матури и право да следваш.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123От личен опит мога да ти каже, че изобщо не е само в селските училища!
17
3
 
14
 
! Отговори
Мес'ни избури преди 4 години
Не са ли обвързани социалните с гласуване на цялата рода за грб?
16
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 4 години
Демек, спане и дремане в някое селско училище, завършване с 3ки по милост.Ефективност от мярката, почти нулева.