Отпускат 40 млн. лв. за университетите в страната

Очаква се новата схема да започне до края на годината
13 сеп 2019 19:40,
22
Отпускат 40 млн. лв. за университетите в страната
Снимка: архив, Булфото

Нова операция за 40 млн. лв. по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" планират от МОН, обяви на семинар в Правец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"Средствата ще са предназначени за университетите, за да инвестираме в ефективното управление на висшите училища, в изготвянето на стратегически цели, на вътрешна и външна независима международна оценка на техния капацитет. Целта е да се види къде са предимствата на университетите, какви са техните профили, тъй като няма как да влезем в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програмата "Хоризонт Европа", ако висшите ни училища нямат специфични направления, с учени, с научна инфраструктура, с публикации и патенти", каза още тя, цитирана от Нова.

Вероятно тази нова схема ще започне до края на годината, обясни Ангелиева. Цели се да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да участва в програмите им.

"По този начин ще може да се види кои са регионите, университетите и направленията, в които трябва да инвестираме през новия програмен период", каза Ангелиева.

Тя съобщи, че всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти в тази нова операция по ОП, но от години от ЕК искат нашите университети да се състезават и да има конкуренция между тях.

"Има шест направления, свързани с университетите и те са за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстване на уменията и знанията на преподавателите", поясн и тя.

Ангелиева съобщи, че утре се открива 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени, на който ще бъдат представени 100 научни проекта от 37 държави. Европейският конкурс за млади учени е уникален и е предназначен за ученици и студенти от първи курс, които представят на него своите научни разработки.

В Европа има нужда от 100 000 иновативни изследователи, каза Ангелиева и добави, че форумът в София ще бъде открит от българския еврокомисар Мария Габриел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20С други думи, според теб човек не може да се занимава с научно-изследователска дейност, ако не е назначен на научна длъжност?Или считаш, че би могъл да се занимава с такава дейност и да постига успехи, но пак няма да бъде достоен за определението "учен", само защото не е назначен в БАН?!Ето заради това искат да ви закриват.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Реално в съвременния свят "учен" е длъжност, а не личностна характеристика. Затова в БАН работят учени, в университетите - преподаватели, в училищата - учители ...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Никой не говори за започване на образование от нула. Имат предвид бутафорията БАН.Едва ли разумен човек ще е доволен да се унищожи до основи тази институция, но моля те, не наричай "учени" всички лица, които през последните 70 години са заемали научни длъжности в БАН. Прочети онази статия със заглавие "В този си вид БАН е вредна за науката". Това се има предвид, а не поголовно унищожение.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНищо естествено няма в това от цяла България само Софийското поле да става за живеене.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо регионите да трябва да бъдат поддържани? Животът е кръговрат. Хората се тъпчат в една точка докато тази точка не стане некомфортна и след това се връщат обратно. Точно както на Фолксваген някога им е било удобно да имат заводи в Германия, а сега си търсят друго място, така и в някакъв момент след 50-100 години ще има компании на които ще им е по-удобно да се преместят от София в провинцията. И ще има и хора които ще искат да се преместят. Естествени процеси без нужда от външна намеса.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак велика мисъл в коментарите. Закриване на университети, на БАН, започване от нулата Малките университети до голяма степен поддържат регионите, които и без това са в плачевно състояние. Закриването на БАН няма да доведе до нищо добро - всичките "учени" ще залеят университетите и ще претопят университетските преподаватели. А далеч не от всеки "учен" става преподавател. От нулата няма как да се започне в образованието, дори ако е от времето на Аристотел. Новите кадри не идват от нищото.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1От тези 53 учебни заведения, колко са всъщност онези, които заслужават да бъдат окачествени като университет?След като се отговори на този въпрос, тогава трябва да се вземе решение кой колко пари да получи и дали някои изобщо трябва да получат дори и стотинка?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобряването на висшето образование минава през закриването на най-малко половината университети и ако финансирането не зависи от броя студенти. Качество може да има само ако студентите се състезават за да получат място в университета и ако не всички завършват. Специалности от които пазара на труда не се нуждае да са с високи студентски такси. Специалности с недостиг да са с високи стипендии.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, те си създадоха партийни традиции за 45 години и се не искат внуците им да се лишават от този гювеч.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До за 11Ти не знаеш ли какво означава понятието "надграждане"? Не знаеш ли как се създават традиции?
11
6
 
0
 
! Отговори
за 11 преди 4 години
До АнонименИ кои са тия кадри дето живеят няколко поколения хахахаха НЕЩАСТЕН ПРАЗНОДУМЕЦ.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Над 40 години някои се стараха, за да няма днес читава наука в България, а да има научни институции-хранилки за семействата на професори и академици.Не само ГЕРБ няма кадри, способни да управляват науката. такива кадри се подготвят в течение на няколко поколения, като се надграждат традиции. У нас две поколения бяха управлявани от партийните бюра по месторабота.Всичко трябва да започне от нула, защото в противен случай никога няма да се отървем от шуробаджанашките некадърници.
9
2
 
11
 
! Отговори
Значи ще изпапат преди 4 години
40 милиона наши пари.След като ще си мерят п/шките според научните си открития, тогава защо хрантутим отделно БАН, отделно университетите, пък и частните ВУЗ-ове спонсорираме, а все едни и същи хора работят и на трите места.Учените да идат в университетите - там хем да преподават,хем да подбират сред студентите онези, които са годни за научна работа,хем да си осъществяват изследователските проекти.Бюджетни субсидии - само за държавните ВУЗ.За финансиране на проекти може да кандидатства всеки
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ няма кадри които да управляват наука
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАРИНА АНГЕЛИЕВА Е ПОРЕДНАТА НЕКАДЪРНА КАЛИНКА БЕЗ ЕДНА СВОЯ МИСЪЛ В ГЛАВАТА СИ.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за пари се говори в този сектор !Каква наука какви кадри .
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ден като отпадне ЕС голямо закриване на университети и медии ще има!
4
2
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
колапс на висшето образование, това е факт, закриване на специаалности, а и на университети, фалити маре!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България трябва да има максимум 10 профилирани държавни университета. БАН се закрива, имотите му се разпродават и целия финансов ресурс се налива в тези университети. Ще има достатъчно пари за учебни бази, модерни програми и истински преподаватели.За 10 години поне един бъгларски университет ще е в топ 20, гарантирано.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбрах от текста, не им ги дават за нещо, свързано с дейността им, а за да изработят стратегии и да си организират ревизия, наречена "независима международна оценка".