Ученически униформи неоправдано скъпи, някои стигат 500 лв.

Тези разходи допълнително затрудняват родителите
16 сеп 2019 16:11, Петя Славова
59
Ученически униформи неоправдано скъпи, някои стигат 500 лв.
Снимка: pexels.com

С настъпването на новата учебна година, на родителите се налага да отделят голяма част от бюджета си за пособия на децата. Оказва се, че голямо перо са и задължителните ученически униформи.

Още по темата

За момчетата облеклото включва тениска с яка плюс суиттшърт, които струват около 60 лева. За момичетата същите артикули плюс пола са на стойност около 90 лева, съобщава bTV.

Родителите подкрепят идеята за ученически униформи, но някои от тях смятат, че цените им са неоправдано високи. За едни униформата е струвала 200 лева, а за други цената е била още по-висока.

"Ние сме дали 500 лева. Какъв е смисълът? Тениска с яка, която струва 6-7 лева, тук е 22 лева", споделя бащата на първокласник.

Проверка в някои от най-популярните магазини показва, че наистина тениска може да се купи и на по-ниска цена. Когато поръчката е на едро, цените падат още повече.

Фирмите, които осигуряват униформите за децата, са няколко. Една от най-големите се грижи за облеклото в повече от 140 училища в страната.

"Всяка година цената на платовете се увеличава. Цената на труда - също", обясняват от една от фирмите. Родителите могат да купят униформите и от алтернативни фирми. Стига те да носят отличителните знаци на училището. Те, обаче трудно се намират, а и не всички училища разрешават тази практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята за униформата не е толкова лоша. Но пак минаха отгоре ѝ печалбарите. Трябваше да купя на сина си "униформа" - блуза със странен цвят за 15 лв. Общо 4 - 2 с дълъг ръкав и 2 с къс. 15 лв. не е чак толкова скъпо, но са изключително некачествени, материята е груба, цветът избеля. Яд ме е, защото в ценови диапазон 8-15 лв. купувам разкошни дрехи на английски марки - просто хората винаги правят намаления. Дрехите са качествени и красиви. Униформите за БГ учениците са скъпи,грозни,некачествени.
51
0
 
3
 
! Отговори
0.о преди 4 години
С 500 кинта ще си накупя бая дрехи....няма да е Нике и Адивнас ама ...дрехи...баси филма.
50
1
 
8
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Негодници,каква шлака изплува на повърхността след 1989?Отвратително, защото имаме много деца, нали...Плачат за затвор, бандити. Гнусно печалбарство на гърба на децата ни.
49
4
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Ей затва социализма беше най-успешната система за българина,почне ли Бай *** да се прави на капиталист настава анархия и дране на кожи,кожите на собствения му народ!
48
0
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Защо на ромските ученици Държавата поема Униформата , Тетрадките и пособията и Превоза до Училище ?С какво са по-лоши Българските Деца ?
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем, че анцузите са по 10лв.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То с тази криза на деца е достатъчно само 5-6 родителя да обявят бойкот и да не купят униформи. Какво ще направи училището? Ще изключи децата? Няма как да стане - паралелката ще бъде закрита и учители ще бъдат уволнени. Едно е училище да иска децата да са в униформи за престиж, съвсем друго е директора да получава пари под масата за да може фирми да дерат родителите с по 200 лв за униформа
45
0
 
13
 
! Отговори
Не може ли училището преди 4 години
да закупи на едро тези дрехи, които ще са униформени за учениците му? Защо има фирма-посредник?!Изкуственото завишаване на цените на ученическите униформи е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!Тук трябва да се намеси държавата и цените на униформените дрешки да са по-ниски, отколкото в магазините. Ако въпросната тениска наистина струва в магазина 6-7 лв, нека държавата да дотира поне 20-25%, ако училището закупи тези тениски като униформени.Да не набутват фирми-посредници като тези за топлинното счетоводство!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"униформа от времето на килийните училища,торбичка платнена с презрамка от въженце,за тефтерите.Да се усети родолюбието на българското детенце"Не знаех,, че са имали унформи тогава, но обясни ми, акво лошо има в плетеата торбичка с прерамка от въженце, за техтерите?
43
3
 
6
 
! Отговори
учителски униформи преди 4 години
Защо там където има ученически униформи няма учителски униформи. Учителската униформа следва да е костюм с логото на училището. Смешно е учениците да са с униформи, а учителите с дънки.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баш Япония ли, бе...Да, на малките лигльовци, не им понася реда и дисциплинат и се мятат от балкона, защото не им се и работи. Няма, заради слабите, да нараним шансовете на силните!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер 2 е с много странно егоцентрично мислене за него и неговото детя. Сякаш е яхнал господ и го е хванал за рогата. Много жалко. Как ли ще го възприемат всички останали съученици на наследника си след като родителите му са с хвърчащо мислене. Пак казвам жалко, много жалко.
40
2
 
4
 
! Отговори
Баш Япония ли, бе... преди 4 години
До Анонимен 43Страната с най-много самоубийства сред децата и юношите на база процент от населението?Там ако се издъниш на приемен изпит в седми клас, примерно, ти си свършен. Няма прошка. Няма втори шанс. По шест часа са на училище, по пет часа си пишат домашните.Това няма как да се приеме от бащата г-н Ганев, наследникът на Бай ***. А и не е казано, че трябва да ставаме японци. Хората живеят на остров, бомбардират ги ядрено, цунамита ги връхлитат, няма къде да ходят...
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и скъпо да е мисля че е много добра идея. Япония, Германия, Англия са така и има защо да е така.
38
0
 
11
 
! Отговори
Нали сме демокрация преди 4 години
Всички сме равни.Значи се избира модел за една ученическа униформа в държавата. С национален конкурс. После всяко училище си таксува родителите за емблемата на училището от родителите и тя се пришива към униформата.И цената ще е нормална, и престижът на елитните училища няма да се губи. Елитните частни училища да таксуват за емблема и по 500 лв.Какъв е проблемът? Освен ако някой директор не се е разбрал със собственика на шивашкия цех да правят джиджи-биджи... А? А?
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото няма контрол а произвол гарантиран от партиите -една поличка/панталонче/ и една риза бели чорапки и 500лв-браво -отново има грабеж и то узаконен от тези които го правят -тези които са под чадъра и плащат на някой от правителството за да им разреши т.нар получаване на обществени поръчки
36
0
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
В момента в който нещо е задължително и още повече и доставчика е задължителен - ето ви монопола и цената отива където иска избраната фирма която ще си намери 1000 оправдания за скъпите униформи. Директорите са за бой - ама буквално и не е трудно да се уредят шамари за такива нахалници !!!
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви униформи,какви 5 лева.Никъде не виждам ученици с униформа визирам София.Като пишете такива материали, избройте точно в кои училища е задължителна униформа,чии деца учат там и тогава пишете дали родителите им могат да си позволят да закупят такава.Иначе от написаното се заблуждава че абсолютно всички училища в страната изискват униформа.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Защо държавата да не си строи без фирми , ще е 100 пъти по-евтино ?"Не точно ... но си прав за беге
33
0
 
22
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Абе, вие съвсем за мезе ни взехте! Коя ученическа униформа би следвало да струва 500 лева, и на какво основание? Няма нито един компонент в униформите, който реално да ги оскъпява толкова! Идеята не е да се печели от върхова цена на една униформа, не знам дали се сещате, че идеята е да се произвеждат много хиляди такива униформи, и да са на достатъчно ниска производствена цена, и съответно и на пазарна такава!