Ще правят 24 регионални иновационни центъра извън София

Проф. Костадинов: Ресорът на Габриел поставя науката като приоритет
20 сеп 2019 13:07, Анисия Иванова
4
Ще правят 24 регионални иновационни центъра извън София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предизвикателството пред финансирането на българската наука е как да вложим най-ефективно публичните средства в нея. Най-големият ефект от тях се проявява, когато резултатите от науката се използват предимно за образование, както и за създаване на иновации в икономиката.

За целта трябва да има комуникация с бизнеса, където да се предлагат тези резултати. Той, от своя страна, следва да мисли глобално. Конфигурацията образование-наука-бизнес може да подобри взаимодействието си, когато има доверие между трите страни, заяви проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, професор по "Роботика и автоматизация" в Института по механика към БАН, бивш зам.-министър на образованието и науката, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По повод ресора "Иновации и младеж", с който се сдобихме в рамките на новия състав на Европейската комисия, гостът сподели, че в този хоризонт има надежда.

"София като регион е умерен иноватор. Умереният иноватор поставя цели и заявява необходимата организация. Програма "Хоризонт Европа" трябва да отговаря на предизвикателствата на обществото. Ресорът на Мария Габриел е важен за нас, тъй като досега науката не бе поставяна като приоритет в нашето общество. Други силни научни и икономически райони са Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора  и целта е те да бъдат следващи умерени иноватори у нас".

"В оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ние поставяме акцент върху регионалното развитие и повишаване на научния потенциал в регионите", изтъкна Костадин Костадинов. Според него регионалните центрове и цифровите хъбове ще дадат възможност на науката да бъде близо до бизнеса.

"Предвиждаме 24 регионални иновационни центъра извън София", обяви още гостът.

Целият разговор и видеото вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хах.
2
0
 
4
 
! Отговори
dupetat преди 4 години
че падне парица ох мали ле.
1
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Чалко са, трябват 240.