МОН ще прави конкурс за учители иноватори

Наградите ще бъдат връчени в началото на 2020 г.
28 сеп 2019 08:40, Анисия Иванова
17
МОН ще прави конкурс за учители иноватори

Конкурс за учители, които вдъхновяват и мотивират учениците си да постигат по-добри резултати, организира за първи път Министерството на образованието и науката.

Той е продължение на политиката за създаване на култура на иновации в училищата и предоставяне на повече свобода на педагозите да прилагат нови методи на преподаване. В него може да участват отделни учители, директори или цели екипи, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Ще се оценява положителният опит от новаторските практики, чрез които уроците стават по-интересни, както и дали учителите успяват да стимулират учениците да бъдат творци и да мислят критично. Във фокуса на конкурса ще бъдат още целодневната организация на учебния ден, извънучебното време и работата с родителите.

Отличените иновации ще бъдат публикувани в "Годишник на иноваторите в образованието“, за да могат да ги прилагат и други учители. Победителите ще сформират Национален клуб на иноваторите, който ще провежда майсторски класове и форуми за обмяна на опит.

Наградите от конкурса ще бъдат връчени в началото на 2020 година на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Инициативата на МОН за подкрепа на иновациите започна през учебната 2017/18 година, когато за първи път бе одобрено изпълнението на 184 проекта. През следващата учебна година 290 образователни институции бяха включени в Списъка на иновативните училища, а през учебната 2019/2020 те вече са 395.

През последната година най-много проектни предложения са свързани с използване на нови методи на преподаване – 39%. Други 29 % са за промяна на организацията на обучението. Проекти за нови модели на управлението, обучението и образователната среда са защитили 21%, а 11% - за промяна на учебното съдържание, учебни планове и учебни програми.

Беше създадена и Национална програма „Иновации в действие“, по която са утвърдени 525 училища. Те ще си сътрудничат за обмен на иновационни практики помежду си за изграждане на цялостна мрежа на иновациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 4 години
МОН ДА СЕ ПОГРИЖИ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ДА СА НА НИВО, А НЕ ПРЕД РАЗПАД!
15
0
 
2
 
! Отговори
Хе преди 4 години
1. Това не са учители!!! Това са са ПЕДАГОЗИ(ДЕТЕВОДИТЕЛИ) и чат-пат ПРЕПОДАВАТЕЛИ, които НИЩО НЕ СА ДАЛИ ОТ СЕБЕ СИ! Ползват наготово разпределения, учебник, учебна програма и учебен план и нямат НИКАКВИ разработени лични материали, които да ПРЕПОДАДАТ.2. Повечето са ТЕХНИЧЕСКИ И ТЕХНЕЛОГИЧНО НЕГРАМОТНИ - а иновациите, проектите, разработките и пр. са НАЙ-ЯВНИ в тези области.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво МОНи -× иноватори.После ,ще вземете идеята и ставате най -велики.Но...дотам има време,разстояние.Акого търсите при интелекта,той ще схване,че го РАБОТИТЕ,за безпариии.Ако ви сенатресе безмозъчен,няма кой знае какво да Ви каже.Утопията ви непри-хваща.Или ,ни се отклонява внимяниетоот ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦАААААА!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
Натопорчев до 1 преди 4 години
Абсолютно вярно!
12
1
 
15
 
! Отговори
Натопорчев преди 4 години
Абсолютно измислена система за кражби... Никой не го е.... е за децата! Ако беше така, щяхме да имаме класове до 18 деца, и учители с огромни права... А, не тази дженърска лява система... Сега едно 50% излизат чист Байганьовци...
11
1
 
16
 
! Отговори
Първи клас преди 4 години
Модерни сме. Бюджет и предприемачество в 1 клас?????
10
0
 
10
 
! Отговори
Да, Без НПОта моля преди 4 години
България 1338 г. е оцелявала сама, въпреки "усилията" на другите чуждоземци Т. Е. Вероятно има достатъчно мисловен и физически потенциал за това.Правилно поставения въпрос, на подходящи, образовани и добронамерени хора, ще доведе и до положителен резултат. И.. не повече от 18 деца в 1 клас. Всичко нагоре е, в повече. Когато на децата им е приятно в училище, тогава ще има напредък, а не да се чувстват като в задълженителен затвор, без право на избор, обичайно спящи по чиновете през 1я час.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kolko chasa imat praktika v edna sedmica?
8
0
 
6
 
! Отговори
Без НПОта моля преди 4 години
България 1300 г. е оцелявала сама, въпреки другите. Т. Е. Вероятно има достатъчно мисловен и физически потенциал за това.Правилно поставения въпрос, на подходящи, образовани и добронамерени хора, ще доведе и до правилен резултат.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е интересна и ще бъде полезна но да нямат пръст в това НПОта на сорос защото те съставят учебниците и заличават истирията на България
6
3
 
14
 
! Отговори
Що е то? преди 4 години
Масово образование, а!? Насила всички да учат. Колко време ви трябва да осъзнаете, че не става. Мъка за децата, мъка за учителите и родителите и за ва като не знаете каква по-нова глупост да измислите.Толкова ли е трудно да проумеете елементарни неща-въведете възможност за избор на предмети по интереси. Който не може да се справя с физическо или математика, или е тотално на Вие с пеенето, не го мъчете. След 4 клас въведете по-гъвкави схеми за предметите. Задължителни по-малко, повече избираеми.
5
1
 
10
 
! Отговори
Ученик преди 4 години
Намалете броя на учебните часове. 7 за 1 ден е много. След 4 я час вече никой нищо не слуша. Макс 5 часа.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ups...i otkrit publichen konkursi za svestenici, muftii, popove, imami, vladiki, hodji..., patriarh...oi, oi,...
3
1
 
30
 
! Отговори
Kostadinov преди 4 години
Децата трябва да се научат да пишат и смятат. Заради иновациите децата не четат книги, смятат елементарни сметки с калкулатора на телефона си, не могат да пишат, защото ги изпитват с тестове. Положението с грамотността на днешните деца е много сериозно. Четене и писане му е майката, а не иновации. Иновациите са за грамотни и знаещи деца.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товa сигурно е рекорд нa Гинес във кoйтo присъствa думaтa инoвaции.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"иноватори""създаване на култура на иновации""нови методи на преподаване" Да нямате предвид привърженици на истамбулската конвенция и свободното избиране на пол от първолаци?