Вълчев: Учителите да очакват провокации като в Сливен

Децата, които бяха изведени от клас, се връщат, каза министърът
8 окт 2019 12:45, Анисия Иванова
25
Вълчев: Учителите да очакват провокации като в Сливен
Снимка: БТА, архив

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна да очакват и други такива провокации както вчера в Сливен и ако нахлуят родители да освобождават децата, да започнат разговори с тях. В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката.

Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават, че вчера са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза образователният министър.

По думите му децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в училищата. В едното от училищата в Сливен има малък процент от деца, които още не са на училище, но са започнали разговорите със семействата им и обстановката се успокоява, каза  Вълчев.

Още по темата

Той уточни, че категорично не може да се каже кой е източникът на дезинформацията, но някой се е изкушил и политически използвал това. Според него в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето.

В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойни са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от "уста на уста", разказа Вълчев.

Вълчев припомни, че вчера самият той беше на посещение в Сливен и днес отново заяви, че иска да успокои всички родители, защото става въпрос за злоупотреба със страховете им и както няма стратегия за детето, няма и случаи на извънредно отнемане на деца. Вчера, като минах през едно от училищата в Сотиря, видях, че се събират родителите и с тях говориха учителите и представители на неправителствената организация "Амалипе", разказа министърът.

По думите му станало е ясно, че и "там са станали обект на такива лъжи и дезинформации, включително и с политически елемент - кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия да се продадат децата и кой стои пред автобуса, съответно от опозицията, и спира да не бъдат извозени тези деца". Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и за престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система, коментира министърът.

Той каза, че е нямал достъп до постовете в социалните мрежи, които са били от активен агитатор, а родителите казвали, че са получили основно чрез Фейсбук тези клипове за отнемането на деца. Миналата седмица имаше подобен опит за сплашване на родителите в кв. "Факултета" в София, но не чрез електронни средства, а чрез "обикаляне на квартала", съобщи той, пише БТА.

Той добави, че вчера е имало случаи в Карнобат, Сунгурларе, в Ямбол, но там не се е получила масова истерия в училищата. Няколко родители в едно училище в Силистра също са били разтревожени, но миналата седмица започнаха тези проблеми, а вчера - в Сливен, беше кулминацията, обобщи образователният министър. Той каза, че в тези ситуации се разчита много на медиаторите от ромските общности, които са имали вчера в Сливен среща с полицията и с "авторитетите" от ромската общност.

Министър Вълчев каза, че учителите няма да пишат сега отсъствия на учениците, които са напуснали училищата заради слуховете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova sa ortodoksalni teror ataki na patriarha, vladikite, episkopite, mitropolitite, svestenicite, popovete. Cenata na cvestite niama nikakvo znachenie dali e za umrial mlad ili star uchen ili e za umrial mlad ili star nedouchen chovek v republika bulgaria. Religioznite slujiteli sabotirat svetskite bg uchilista i svetskite bg zakoni, spored koito bg zakoni e nezakonna produkcia rajdaneto na deca pod 18 godini vazrast. bg mitnica konfiskuva nezakonni proizvodstva drehi, obuvki, deca, parfumi...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Moje bi da sa zdravoslovni problemi na zdravnia bg ministar Annaniev, koito pozvoliava bezplatno rajdane v bg bolnicata na 13, 14, 15, 16, 17 godishni devoiki, vmesto da im konfiskuva bebetata kato narushenia na mitnicheskite zakoni v rbg ha vnosa i iznosa na nezakonna produkcia...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova sa problemi na bg patriarch, na bg ministar na culturata i na bg ministar na spirta, tova ne sa problemi na gospodin Valchev i na negovoto muniosterstvo..
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета коментари,първо писали на латиница ,после не вярват на министъра и на институциите,а вярват на слухове.И коментират много компетентно,тези които чакат държавата и институциите на които не вярват да им дава пари.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gospodin Valche i gospoja Lisichkova mnoga sa strahuvali na decata ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
I bulgarite da ne si prastat decata na uchiliste...da si chetat u doma korana sami i da otivat v djamiite pri imamite da im chete molitva...i te sa darjavni bg slujiteli....da im lekuvat straha...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо да чакаме провокации, чии са децата и кой си ти, че да командваш чужди деца, ходи си сам на училище нашите деца не са ти роби.
8
1
 
9
 
! Отговори
Опровергайте преди 4 години
Лъжа на министри и официални представители на институции. Карбовски: Не е фалшива новина! Наистина извеждат деца от училище,заставам с името си зад това! Не вярвайте на приказките на Бойко!Случаят е от дни и се развива в село Балша, Софийско. Три деца са взети две малки са взети от дома им от ръцете на майката. Третото дете Цветелина е било на училище и е взето оттам по думите на родителите и свидетели.Също по техните думи децата са взети по анонимен сигнал.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат да учат да пасат пратките.
6
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аз да питам,ако не си изпратя детето на училище ,защото като родител и аз се страхувам ,ще му пишат ли отсъствие?
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата провокация тук е ме се вдигат заплати на нищо правещи учители образованието си седи на старото ниво тоест на последно място в Европа а ББ се хвали с тая комедия.Да ви кажа ли от личен опит какви са българските учители, първо това са често злобни пенсионери работещи това защото не са могли да станат друго и после си изкарват на децата това че трябва да работят нещо което не искат а как ги възпитават ли даскалкара седи и си чете на бюрото вестника а учениците са оставени на слободия.
4
1
 
18
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
Г-н Министър ,не сте Вие човекът ,който да потушава пожара ! Да излезе Томислав Дончев и да обясни кога и защо подписа споразумение с Кралство Норвегия за 220 000 000 ? ! Това е ! А не да шикалкавите...
3
1
 
21
 
! Отговори
Този преди 4 години
Смешен министър нарича провокатори Държавен вестник Прочетете брой 24 /2019г.. Там е публикувана Стратегията за детето,в влизаща в сила от 01януари 2020г.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя Роми до нова година няма да има стратегия за детето, замразена е. След нова година ако не върнат сеяндурските управници 220,000 000 евро които са им платени от норвежките пееееераси за въвеждане на стратегията то тя влиза в Сила. Въпреки че стратегията е приета обнародвана в държавен вестник и в момената е в действие. Има случаи на прибрани деца по Анонимен сигнал.
1
4
 
10
 
! Отговори
Ц.ИГАНИТЕ преди 4 години
като не искат да учат какво насила ли ще ги учите. Да си заминават - В Германия, Италия, САЩ/ а там искат визи не може/ Да отиват при кралицата на гости свят широк