Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"

Хората искат МОН да се намеси, заради съвременния прочит
1 дек 2019 09:00, Петя Славова
319
Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"
Снимка: архив, Булфото

Новото издание на "Под игото" породи силно недоволство и в родния град на Иван Вазов - Сопот.  Жителите там се разбунтуваха, дори се готвят за протест и приканват МОН да се намеси, съобщава Нова телевизия.

"Романът е една икона в българската литература и история. Както "Под игото", така и цялото творчество на нашия патриарх, представляват национално богатство. Светиня, която не бива да бъде променяна по един или друг начин. Тя трябва да се запази в автентичен вид, за да бъде достъпна до всички съвременни поколения. Конкретният случай не бива да се разглежда еднозначно, защото историята трябва да се помни и не трябва да се променя", каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

Още по темата

"Склонни сме да приемем вариант на "Под игото", в който да има бележки под линия или скоби. Важно е обаче те да бъдат коректно представени. Един съвременен прочит за нас е немислим", посочи Борислава Петрова, директор на къща музей "Иван Вазов".

Романът "Под игото" беше преведен на съвременен български. Идеята е езикът на Вазов да бъде приближен до този от днешния ден. Това обаче предизвика множество негативни реакции в цялата страна. Кюстендил също гласува декларация против промяна на повече от 6000 думи в романа "Под игото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
2
 
! Отговори
ааа преди 4 години
А тази кукувица едвам е прочела до края романа ПОД ИГОТО за десет години..... А защо иска ба снесе мръсните си писания в чужко гнездо??? А кой ли е платил за това безумие??? А кой я е излъгал, че нейното словоблудство е съвременен Български Език??? А не е ли време тази да вземе да осъвремени и Американската Конституция и 27-те Поправки... , че и тя приближи до езика от днешния ден???
201
0
 
2
 
! Отговори
Ханибал преди 4 години
Сигурен съм, че много от философите пишещи тук въобще не са чели ПОД ИГОТО. Или в най-добрия случай са прочели чного малка част от романа, саво сцените познати на всички...Но когато трябва *** да изрази мнение...Ооооо, тогава *** и Пульо реват като заклани. Ако има начин да се проведе анкета между оставилите тук коментари, кои са Рада Госпожина и Бойчо Огнянов, сигурен съм че повече от половината няма да знаят....ТОВА Е ....
200
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Който не е доволен да се оплаква на изтателска къща Жанет .Книгоиздаването вече е ЧАСТНО . Издател е Божана Апостолова .
199
0
 
6
 
! Отговори
258 преди 4 години
(Продължение)А защо да си затваряме очите пред факта, че България е била в Отоманската империя 500 години? Защо румънците и австроунгарците не са били? А? Въпреки всички разногласия на тази тема, всеки път, когато срещна турчин, аз го приветствам като човек от съседна на България страна.
198
0
 
6
 
! Отговори
258 преди 4 години
Аз съм солидарна с тези, които са против осъвременяването на "ПОД ИГОТО". Чудя се как такава идея би могла да се роди в нечия глава. Прекарвах времето си като дете с дядо ми, и неговият речник включваше доста архаични думи, които сега ги наричат турцизми. А защо да си затваряме очите пред факта, че България е била в Отоманската империя 500 години? Защо румънците и австроунгарците не са били? А? Въпреки всички разногласия на тази тема, всеки път, когато срещна турчин, аз го приветствам като човек
197
0
 
4
 
! Отговори
По-долу преди 4 години
бяха споменати т. н. адаптирани издания. Ами има ги, и не от вчера. ОБАЧЕ! Те, поне тези, които примерно не бяха рядкост в "руските" книжарници отпреди 10.11.89, бяха предназначени за читатели, за които испанският, френският, немският, английският НЕ бяха родни езици!!! И дори и там имаше думи, обяснени под линия...
196
1
 
4
 
! Отговори
Шушана преди 4 години
Винету,писател Б.Борисова от село,Банкя
195
0
 
8
 
! Отговори
! преди 4 години
Само *** ли останаха в тоя мъртвилник?Нали имат телефони с интернет...Адско усили е да провериш дадена дума какво значи.То пък мързел,мързел...Ама тва вече на нищо не прилича. Държава на 1338 години я затриха без да им мигне окото!
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем, ако на книгата има един малък надпис: "адаптирано издание". Ако го няма този надпис, това е цензура и подмяна. Адаптирани издания, смилаеми най-вече за децата, има на Шекспир, Омир, братя Грим/швабските приказки почти задължително са адаптирани, защото оригиналите са брутални/, и повечето класици. Повтарям: ако ще променят, да пише че е адаптирано издание, в противен случай си е чиста цензура. ПП. Не съм фен на Вазов, но това не означава, че съм фен на подобна безвкусна подмяна.
193
0
 
9
 
! Отговори
честно преди 4 години
Езикът на Вазов си е напълно разбираем и в наши дни. Не помня като ученик дори да е имало диалектни или архаични думи,които да са ме затруднили при четенето на ,,Под игото".Вазов е един от най-добрите български творци,личи си че е бил изключително начетен за времето си. Не разбирам защо тия пари от министерството на Културата са дадени един вид да променят творба,която от самото й заглавие ,, Под игото" става ясен сюжетът й. Да не са искали да сменят и заглавието на ,,По турското съжителство"?
192
6
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 205Нали знаеш поговорката: "Не е луд тоя който яде баницата, а който му я дава!"В нормалното капиталистическо общество на Запад никой не дава ей така, без да си прави сметката. И това у нас е пряка последица от комунизма. Научихме се, че всичко е без пари.Да, ама не.
191
0
 
7
 
! Отговори
еха преди 4 години
Щяла мамунята да сменя чучурче с чешма. Хехеее
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а война като в Косово ще има ли иначе няма да станеНали България е била сглобе на от 3 части ами време да я делим хора
189
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същите тези "Колибри" ООД имат и втори одобрен проект пак към същата програма "Култура" - "Артистът Руси Чанев представя романа "Под игото" от Иван Вазов", чието финансиране е 6 000 лв. Сега разбирате ли какво и как става? "Жаки" и компанията й от квачки са гушнали едни парички, което явно си е в реда на нещата, но защо трябва да е на цената на гаврата с литературен шедьовър, част от историята ни и теглата ни!?!? По-логично нещо от подробни бел. под линия няма. Ама така няма се гушнат 10 бона.
188
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е проект подкрепен, одобрен и финансиран от столична програма "Култура". Реципиентът е "Колибри" ООД, а проекта се казва: "Съвременно адаптирано издание на "Под игото" за деца". Отпуснатите средства са 4 500 лв. Цялото това безумие е одобрено от чиновниците, които би трябвало да се грижат за културата, ама май не е точно така. Чакам да адаптират картините на Майстора. Да сложат на Мадоните му джуки и смартфон в ръката. Че младите да ги разберат. Трагедия.
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, а защо като се вдигат данъци, избират се съмнителни хора на висши длъжности, купуват се гласове и т.н., Сопот си трае? А и не само Сопот?
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има защо, тъй като е фалшификация на текста. Остарелите думи по принцип се обясняват под черта.
185
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО БУНТ
184
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 199Ми щом ти е смешно, смей се тогава. Смехът лекува.А сега се постарай да преведеш всичко това което написа на съвременен български език!Например, "опинци" как ще бъде на новобългарски?Може би "маратонки"? Почти едно и също е! Или "сукман" да речем?Дори нямам идея!Ауууууу, ама особено турцизмите трябва да ги смениш! Не може да казваш "чорап" - това е турска дума!Трябва да я замениш с българска! И пак, нямам идея точно с каква...Но ти имаш нали?
183
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази новина ме разсмя искрено!И понеже требва да запазим сичко автентично като по бабино и дедово време викам да обуем по едни опинци, да надянат мъжовете по едни *** калпаци и да засучат мустаки; момите с вълнени сукмани и вълнени чорапи с кърпи на главите... И къпанье само пред Великден. Всичкия тоя шум на християнски фундаментализъм мирише!