Академичното съдържание в учебниците: Безкрайно непотребно!

Реформата в образованието закъсняла с десетина години, смята Стаматов
4 дек 2019 20:30, Петя Славова
32

  Децата ни не са подготвени да прилагат на практика натрупаните в училище знания. Това показват резултатите но Българските ученици, които се оказаха на последно място в ЕС по общи резултати от международното оценяване PISA и в трите изследвани области – четене, математика и природни науки.
Още по темата
В изследването са участвали деца от всички 79 европейски страни и ние сме след страни като Сингапур, Китай, Русия и Щатите и последни в страните от ЕС.

"В сравнение с предишното изследване, учениците са показали същите резултати. Т.е. говорим за стабилно ниски резултати. Две са причините - българската реформа в образованието закъсня с десетина години; не се променят с подходяща сила методите, с които се преподава на учениците. Това изследване показва не какво знаят децата, а какво могат. Нашата образователна система предлага знания, а не умения. Много по-лесно може да променим средата в едно училище, но изключително бавно се променят начините, по които се преподава", обясни директорът на 119 СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, трябва да се намалят енцикплодечното съдържание на учебниците поне с 50-60%.

"Академичните среди много държат в учебниците да има безкрайно непотребно съдържание. Учениците трябва да правят връзка между отделните предмети", заяви Стаматов в студиото на "България сутрин".

Комбинирането на изпитите по отделните предмети води след себе си разрешаването на проблема, убеден е бившият зам.-министър на образованието. Според него не е необходимо да се вторачваме толкова в резултатите от PISA, а трябва със смела крачка да направим гъвкава промяна на учебните програми, на начина на провеждане на изпитите и на начина на преподаване.

Това изследване е на икономическата общност, казва какви специалисти са необходими на Европа и света, уточни Диян Стаматов. Според него бедността на страните няма голяма връзка с показаните резултати.

Директорът на столичното 119 СУ подчерта, че в предложението му не става дума за опростяване на учебната програма, а за нейното олекотяване. На мнение е, че трябва да има обединяване на всички участници в образователната система, за да можем да дръпнем напред.

"За пореден път ни се показва, че учителите не се справят по правилния начин. Изисква се отново физическо време да се изправят. Полагат се много големи усилия. Не трябва да забравяме, че изпитът след 4, 7 и 12 клас показва друго - очаква подготовка за знания", каза още Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БирникЪ 4До 1989 учебниците се пишеха от БАН . Днес - от ***, които дори не владеят поне на средно ниво български език и, съдейки по учебниците - и материала, по който пишат.Който не вярва - да сравни примерно един учебник по математика (за средното образование) от 1988 година с такъв от 2018 година. Разликата в качеството е очевадна и, уви - не в полза на съвременния учебник!Ами нали точно това поколение от 1988 в момента е на ръководни позиции, с най-качественото образование от тогава!
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичето 3През 1988 година средното ни образование (като качество) беше на трето място в Европа (не в ЕС).........Беше ама само на лозунги! Що червена маса получи "качествени" оценки заради роднини партийци и активни борци против фашизма и капитализма!
8
3
 
18
 
! Отговори
Е! преди 4 години
Нали чичовците и лелите от БАН и от университетите (но главно от БАН) трябва да пълнят гушките си с хонорари.И започват едни интриги кой да получи финансиране, чий учебник да бъде предпочетен. За един и същи предмет, за един и същи клас, се предлагат по няколко такива. Всеки намира връзки и печели някакъв конкурс, усвоява едни пари. След няколко години - нови учебници по същия предмет. За да има някаква разлика между учебниците, та да получат паричките, натъпкват учебника с излишни текстове.
7
7
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Е, как точно децата да прилагат на практика натрупаните в училище знания, след като знанията, предлагани им от учебниците нямат приложение в съвременния живот! Тъпчат ги с информация като за енциклопедия Британика, която никога за нищо няма да им послужи, освен ако не намерят някаква много строго специална работа, за което по света си има специализирани училища.
6
3
 
1
 
! Отговори
Даааа... преди 4 години
Образнонание?Срив?Хайде бе!
5
6
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.nishto mu niamashe na obrazovanieto v Balgaria be id ioti !!! Tova sa rezultatite ot vashite demonokratichni reformi !!! Takovahte maikata na tsialata darjava be demoniokrati !!!
4
7
 
22
 
! Отговори
БирникЪ преди 4 години
До 1989 учебниците се пишеха от БАН . Днес - от ***, които дори не владеят поне на средно ниво български език и, съдейки по учебниците - и материала, по който пишат.Който не вярва - да сравни примерно един учебник по математика (за средното образование) от 1988 година с такъв от 2018 година. Разликата в качеството е очевадна и, уви - не в полза на съвременния учебник!
3
11
 
30
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
През 1988 година средното ни образование (като качество) беше на трето място в Европа (не в ЕС). Толкова ли е трудно да върнем оная учебна система и учебниците (без идеологическите дивотии)? Щом веднъж е работела системата, значи пак може!А сегашната система е, меко казано, идиотска - дори ученикът да е пълен *** с минусови знания, учителят не може да му пише двойка без съгласието на родителите! Хеле пък да го остави на поправителен или да повтаря класа, въпреки че го заслужава 101%!?
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упебниците де пишст от неосвидетелствани автори, да се чудиш как и кой дипломира ***. Не че не сме наясно. Все една категория.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами накрая така ги опростете тея учебници, че да са дет се вика за *** и току виж малките безхаберници вземат да се справят. Тоя очилатко да си смени диоптъра и да хвърли едно око в това което всъщност става в учебните заведения и как вместо към дъската се пулят върху айфоните за новите хитове на Гери Никол, Дриско, Фики и т.н. И май не са 10 години ами 30 говорейки за упадъка в образованието и обществото като цяло.