Промени в малките матури? Хората само се плашели от новото

Разговорите продължавали, ще има и промени в законодателството
Обновена: 7 фев 2020 22:36 | 7 фев 2020 22:15, Екип на Dnes.bg
15

Мярката за задължителна предучилищна за 4-годишните да бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години. За това призова омбудсманът Диана Ковачева.

"Не може да се говори за отлагане по простата причина, че нищо не е тръгнало. Тепърва предстоят продължаване на тези разговори и промени в законодателството", обясни директорът на столичното 119-то училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматова в студиото на "Денят ON AIR".Oмбудсманът поиска и отлагане на промените в Националното външно оценяване след 4 клас за следващата учебна година.

"Тези предложения са базирани върху изучен опит. Това е отдавна разписано нещо в различни документи. Когато и да настъпи моментът, пак ще го има този аргумент "Ама защо?". Хората обикновено се плашат от новото. Тези, които са против, не им е напълно ясно за какво става дума. Не става дума за нещо, което е срещу децата", заяви бившият образователен министър проф. Тодор Танев.

Едно от предложенията, срещу което се изправиха родители, бе за аудиозапис вместо диктовка от учител по време на НВО.

"Досега - един учител застава пред децата и съобразно своите индивидуални виждания диктува текста. В цялата страна това се случва по различен начин. Не е съобразно темпа на подготовка на децата, а съобразно темпа на самия учител. Това, което се предлага, е този запис да бъде уеднаквен и да се пуска навсякъде с един диктор, което не е някаква промяна", посочи Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че същото се прави и в 7 клас, и в 12 клас при държавните зрелостни изпити.

Проф. Танев допълни, че и все пак учителите нееднократно ще репетират провеждането на самия изпит.

Експертите коментираха и има ли връзка между средното и висшето образование?

"Доста се работи в една взаимовръзка. Проблемът според мен е, че промените във висшето образование са твърде бавни. Те трябва да бъдат по-забързани. Необходима е промяната в учебните планове", категоричен бе Стаматов.

Според проф. Танев висшите училища в България си поставят високи цели и гледат твърде нагоре, докато между средното и висшето образование се отваря ножица, където трябва да има изградено колежанско образование, за да се осигури вертикална проводимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, само тоя Стаматов ли е директор на училище, че все него ни набутвате?Искам директор на училище от Луковит или Средец някой път да интервюирате.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От матурите има смисъл само ако са вход към следващ етап на образование. Сега седмокласникът и 0 точки да изкара, и той нареден с всички останали за класиране в гимназии. Четвъртокласникът пък, ограмотен-неограмотен - буквално прелита от първи директно в пети клас, като на изхода на 4-ти клас си е "направил" теста прилично. После 3 години не мога да ги убедя, че в 5,6 и 7 клас се повтаря, ако не учат, и, че в 7 клас на НВО-то никой няма да им "направи" теста като в 4-ти.
11
0
 
7
 
! Отговори
Личен опит преди 4 години
На циганчетата в селските училища ОТ ОБЩИНА тУНДЖА, ОБЛАСТ ЯМБОЛ понеже са неграмотни, учителките им преправят тестовете по заповед на директора. Същото се случва и на НВО в 7 клас - други селски квестори им подсказват и така ги пращат в РИО...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо имат матури, моля да ни се каже? Сиреч нямат изпити през година? (Само не се захапвайте за семантиката, моля Ви!). Децата свикеват, че едва ли не са едни морския ви чета, дето трябва да си минат теста и всичко е наред. Живеят едва ли не, за един тест. Ако не го минат, стават едва ли не невалидни хора ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Брекзид лии Мтел и.д лии не го знам, ама чужди думи не харесваме! Посочи ми в кой речник, одобрен от МОН може да открия тази дума, хммммммм!А! А кажи бе! КАЖИИИ БЕЕЕ! Кажи, че кат за заплатя с пътя ша та утрепа уеее мурджоуууи!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има 11 годишни, които са на валериан, защото ПОЛУДЯВАТ от стрес, когато искат да си минат всички матури с отличен. Само някой папагал, дето не го е виждал и не познава децата, може да реши, че рова е нещо полезно!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тези матури бяха мижи да те лажим. Това което сега искат да направят-централизиране на проверката, може би ще бъде по-реално. А другото какво беше? Всеки отговор се коригираше по веднъж от проверяващите, за да се докарат 18,19,20 точки. И това масово се правеше. И накрая всичко ок.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съсипаха образованието
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих въвел изпит за грамотност на политиците,та да не ни излагат.БрекзиД Пекински и Кел еш Мисирков на образУвание ще ме учат!Айде холан,моля ви се...Конграчулейшън!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Матурите в 4 клас са грандиозна глупост. Елементарни, без причини за провеждане, преписват, подсказват си . Само бадева пари се харчат.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четиригодишни на задължителна предучилищна!? Майко мила, тия не се спряха...Може би усвояват пари по някой проект...Трябва да ги спрем!
2
0
 
19
 
! Отговори
Бай Колю преди 4 години
Никакви матури на са тези оценявания. Ако имат двойки дипломи ли няма да вземат децата? Това е опит за обективно изпитване. Колко успешен не знам. А проблемът е в липса на възпитание, ред и дисциплина.
1
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pokajete bg praktikantite po bulgaristan profesii bakalim...hairsizi niedni...sled peti klas kakva profesia uchat?! Malaki?!