Високи сметки за топло... Само 7% от домовете в България са енергийно ефективни

Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани
117
Високи сметки за топло... Само 7% от домовете в България са енергийно ефективни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само 7 на сто от домовете в България са енергийно ефективни, по данни на държавата. Останалите жилища трупат все по-високи битови сметки за отопление и се рушат.

Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена през следващите години. Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас, изготвен по поръчка на регионалното министерство.

Според същия анализ, сред сградите с нужда от саниране, най-голям е броят на еднофамилните къщи - близо 650 000, блоковете са 55 000, сградите от семеен тип – 3 200, а общежитията - 500.

Още по темата

Към момента, едва 7% от жилищата у нас, отговарят на съвременните изисквания за енергинйна ефективност. В това число попадат построените след 2010 г., както и сградите вече обновени по различните програми.

Основна пречка за санирането е фактът, че 60% от населението живее в многофамилни сгради, което при нужда от саниране, изисква съгласието на всички собственици. То, често не се дава, най-вече поради различни финансови възможности.

След изолацията и подменената дограма, блок в столичния квартал „Разсадника” вече втора година преминал в по-горен енергиен клас. Ремонтът продължил 6 месеца. Да се съберат, подготвят и предоставят всички необходими документи обаче, се оказало доста тежка задача продължила близо 5 години, обяснява домоуправителят инженер Оник Пилибоян пред Нова тв.

Изменения в закона за етажната собственост, нисколихвени кредити за собственици с ниски доходи и най-вече - обслужване на всички документи на едно гише. Това, според домоуправителя, трябва да се случи възможно най-скоро, за да не изгубят и други като него години само в подготвяне на документация.

700 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани. Препоръката е енергийната им ефективност да бъде подобрена, а до 10 години първите резултати да са вече налице. Реално, броя на тези сгради е 1 400 000, но голяма част от тях са от керпич, камък или дърво и са прекалено амортизирани, за да бъдат санирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Valeri, tova liato ste e tiho, tiho, tiho kraj kakao beach i koronovanite mu virusi....i nikoi nema da te obviniava za tihoto......:-)
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101Преди 1989 никой не ровеше по кофите, а се изхвърляше много повече храна, която беше евтина и по магазините имаше всичко, което се произвеждаше в България, а тогава България произвеждаше многоТоз пък!?Ти тотално си се побъркал бе!В момента произвеждаме колкото 3 НРБ.Магазините бяха празни.ФАКТ!Е не бяха точно празни, имаше сол, захар, брашно, лютеница, компот и веро.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз правих доста неща и в нас и при дъщерята и извода е, че евтиното отопление и вентилация е скъпо като първоначална инвестиция. Затова трябва да се смята за какъв период да се връщат тези първоначално изгубени пари. Примерно, ако купите печка за 15-20лв и горите ток по 80месечно, за една стая имате (5х80)+15-20лв=420лв сезон. Обаче хубав климатик е над 1000лв=>не се избива за една зима от ефективност. Същото е и с изолацията. Но където не се топли, неизбежно изстива след време, особено къща.
108
1
 
13
 
! Отговори
абе преди 4 години
От къде ги вадят тез високи сметки- то няма зима- 12-15 градуса е! Вече зими няма да има- параджиите и енергото да свикват.
107
3
 
14
 
! Отговори
До 103 Пенсионерче преди 4 години
В края на 70-те и през 80-те години успявахме да живеем с жена ми и две малки деца не лошо с две стипендии плюс детските, после с началната заплата за млад висшист и детските, после заплатите бързо ни се повишиха, ученето даде резултат.
106
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 102"Добрата изолация" води до поява на влага и мухъл само когато е "добра" в главите на хора, пълни със социалистически мухъл!
105
6
 
7
 
! Отговори
До 103 Пенсионерче преди 4 години
Какво се оплакваш? 190 и 220 лева са общо 410 лева, с които сте живяло, както с 7500-8000 лева две бруто заплати сега. Не пишеш за кои години става дума, но ако са примерно за 1980 година, сте си били направо богати със тогавашната средна заплата от 182,50 лева. Ако говориш за 1988 тогава средната заплата е 252,08 лева и сте били под средното ниво.
104
1
 
9
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 4 години
До AzА сега си сметни колко си вложил в тая цялата работа и кога ще си избиеш парите от спестената разлика 9не е много голяма). Не ни го пиши - за себе си го смятай. Само когато мислиш за климатиците и дограмите не забравяй вълшебната думичка "амортизация".
103
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
"...нисколихвени кредити за собственици с ниски доходи..."- Много итересно как хора с чисти доходи до 700 лева , в т.ч. пенсионери, ще изплащат кредити с неясен резултат- не забравяйте, че Топлофикация иска да и се плати подадената енергия, без значение от вида на сградата!
102
3
 
10
 
! Отговори
Котка преди 4 години
До ПенсионерХубаво е някой да каже истината. Моят татко беше инженер с подобна заплата и вечно бяхме на ръба. една година нашите даже теглиха заем, за да купят зимни дрехи и обувки. Беше пълна мизерия! Само на партийците и на тези, които крадяха им беше добре.
101
3
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 101 Не знам колко много пари е имало при соца , но при мен си беше постоянен недоимък .Аз вет. лекар в научен институт 220 лева. Жена ми с две висше инженер и икономист в текстилно предприятие 190лв.Две деца ,без собствено жилище и т.н.Никога не сме имали пари на влог.Не сме от села и помощ от село нямаше.Така че за всеки е различно.Не съм бил доносник или партиен член на директорска позиция.Писаха в в. Раб. дело че във вилата на Кеворк Кеворкян са открили скрити 600 000 лева.
100
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрата топлоизолация е нож с две остриета. От една страна наистина в жилището е по-топло и разходите за отопление са по-ниски, но от друга страна няма въздух, трябва непрекъснато да се проветрява и се появява влага и мухъл по стените.
99
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 никой не ровеше по кофите, а се изхвърляше много повече храна, която беше евтина и по магазините имаше всичко, което се произвеждаше в България, а тогава България произвеждаше много. Хората имаха тогава много пари, повече, отколкото стоки по магазините. Сега магазините пълни с некачествени, но лъскави стоки, а портмонетата са празни.
98
0
 
12
 
! Отговори
До 98 Европеец преди 4 години
Това в наръчника за *** на ГЕРБ ли го прочете?
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за това не ползвам топлофикация
96
12
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До Анонимен 77 Какви пенсионери е имало тогава бе ,та и да ровят по *** Тога коолко са били тия дето са доживявали до пенсия /военни и полицай /, а какво ще ровят по ***, като тогава никой нищо не е могъл да си позволи да изхвърли най много някой мазен вестник да хвърлят ,щото за нищо не е ставал дори бърсане в *** Имало е някакви активни борци дето са получавали много пари ,но тогава нищо не имало по магазините та и те затова са им карали храната от спецялни ресторанти
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91Напротив, твърдя, че съм постигнал много добро ниво на разходи за отопление. При семейни доходи от порядъка на 4 500/мес, разходите ни за отопление са напълно незатрудняващи. Е, ако санирах днес / санирах жилището си през 2004-а/, щях да постигна резултат с поне 30% по-добър. Но и така се ядва. / На вилата, където приложих последните технологии, отоплявам с пелетен котел 160 кв.м, за около 180 лв/мес, а са три спални, огромен хол , фитнес, сауна, билярдна и още глезотии/.
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94Отоплението на двустайна панелка с ТЕЦ наистина може и да е струвало 12 лв/мес, но отоплението на същата площ в жилище без ТЕЦ, на ток или въглища е било ПЪТИ по-скъпо. Просто факт, нищо лично!
93
3
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Лютите Зими, останаха в спомените на старите хора.Климата тук, заприличва на субтропичен.Висок клас климатик - сбогам високи сметки !
92
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година отоплението беше много евтино, а сега е много скъпо. Затова тогава не се търсеше енергийна ефективност. На мен парното плюс топлата вода през зимата за 64 квадрата двустайна панелка ми струваше под 12 лева, а сега е поне 240.