Четирима, свързани с Нацистка Германия, с отнети звания от СУ

Причината е писмо на наследник на оцелелите от Холокоста
Обновена: 27 фев 2020 22:29 | 27 фев 2020 22:11, Веселина Йорданова
46

Софийският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на четирима преподаватели, свързани с управлението на Нацистка Германия. Причината e писмо от наследник на оцелелите от Холокоста в България.

През третото десетилетие на 20 век "Софийският университет" раздава титлата "Доктор хонорис кауза" на над 50 души. Поводът е 50-годишнинита на университета.

В списъците попадат личният юрдически съветник на Хитлер - Ханс Франк, немският министър на науката Бернард Рест, който уволнява преподавателите от еврейски произход, пруският генерал Едвалд Роберт Валентин фон Масох и юристът Едуард Колорауш, създател на Нюрнбергските закони.

Осемдесет и една години по-късно писмо, изпратено от Леа Коен - предеседател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България - кара Академичният съвет на Алма матер да размисли.

"Авторитетът на Университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления", твърдят от Академичния съвет.

"Безобразие е, защото към момента на тяхното награждаване, а и след това, някои от тях не са извършили престъпления", коментира Боян Расате за Bulgaria ON AIR.

"Софийският университет се е превърнал в гнездо на либерална, мултикултурна, антибългарска пропаганда", добавя той.

Според Искра Баева, историк в Софийския университет, "юрист, който е създал Нюрнбергските закони за лишаване на евреите от права, е особен тип юрист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм протия фашизма,но съм против изтриването и манипулацията на историята ни,нищо няма да триете от списъка,имената трябва да си стоят,където са си!Това е история!Същото е и с паметниците,да си махнат мръсните ръце от нашите паметници,това е нашата история и не искаме да ги рушим!Не искаме рушители,а съзидатели!
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Това го твърди един тук и го пише непрекъснато. Но ако е истина, щяха ли да допуснат по времето на соца Ал.Йорданов хем да е студент, хем да получи след това научна степен, хем да го вземат във ВУЗ да преподава на студенти?
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги сме били горди с това, че нашите деди са спасили евреите, живеещи в България.Днес щем не щем започнахме да си мислим, че ако не ги бяха спасили, нямаше да я има Леа Коен да върши гадости.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АБЕ НЯМА ЛИ КОЙЛелееее,знаех,че хората го мразят,но не знаех,че бащата на Ал. Йорданов е убиец на деца,сега разбирам защо е такъв,как може да се допусне такъв човек в управлението?
20
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е да се отнеме сегашното наименование на най-голямият български храм в София и да се нарича "Св.Св. Кирил и Методий", както би искал всеки български гражданин !
19
4
 
23
 
! Отговори
Леа Коен да излезе преди 4 години
по някоя от телевизиите и в най-гледаното време да каже от кого е било отнето жилището, в което е израснала?Да каже на коя партия е бил активист нейният баща и какви длъжности е заемал като партиен функционер от такъв ранг?После на телевизионните зрители да бъде припомнено какви престъпления срещу народ и родина е извършила същата тази партия по времето, когато бащата на Леа Коен е бил неин активист!Да се знае въз основа на какви мерзости е била давана преднина за развитиена Леа Коен!
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза че на фашисткия комунистически режим 45 години не е пречело тези германски юристи да са почетни "доктор хонорис кауза", а на сегашната русофилска Мафия изведнаж видя противоречие !
17
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е да се отнеме българското гражданство на Леа Коен заради антибългарските й позиции и антибългарските й деяния!дейност!
16
7
 
23
 
! Отговори
Леа Коен е нагла!!! преди 4 години
Защо не се отрече чрез държавен вестник от баща си, който също е активистна идеология на омразата. Мигар неговата партия не извърши престъпления? Мигар под неин диктат не бяха отнемани имоти, избивани невинни хора, на други не се даваше възможност дори да работят по специалността си, камо ли да правят кариера? Малко ли бяха младежите, на които през първите десетина години след Девети септември не бе даден документ за благонадеждност,без който не можеха да се запишат във ВУЗ?!Докога с 2 аршина?
15
4
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Най-обичах да пътувам от/до Израел с Австрийските Авиолинии и Луфтханза. Там почти нямаше стандартните рентгени, единственото което ги интересуваше е да разпитват по-възрастните немци какво са правили през войната.
14
5
 
26
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Евреите са неблагодарни. Нацистите бяха започнали благородно дело, но не им позволиха. И сега такива бол.луци като Коен си позволяват да се изявяват като морални стожери. Антисемитизма ще се засилва повече, защото войната не приключи през 1945, както мнозина си мислят. Войната тепърва започва и евреите ще я загубят.
13
4
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Нюрнбергските закони не позволяваха немци да се женят за евреи, да заемат държавни длъжности и да наемат немци за работници в бизнеса си или в къщи. Но евреите можеха да имат бизнес както и да напускат страната. В СССР руснаците не можеха да имат бизнес, наемат работници в къщи и да напускат страната, но можеха да се женят за евреи.
12
3
 
17
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Университетите явно се превръщат в бастиони на невежеството,какъвто отдавна е сензационната журналистика.В нито един от кабинетите на Хитлер няма министър с име Бернард Рест,има групенфюрер от СС Бернхард Руст,райхминистър на науката, възпитанието и народното образование.За журналистите е нормално,но от университетски деятели се очаква да знаят преди да говорят публично.Иначе е странно,че не е заличен още през 1945г.
11
6
 
27
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Креатурата леа коен живя като мр.ъс.ни.ца и ще умре като такава. *** на всички режими в България. Позволи си да плюе по цар Борис в пасквила си "роман" Рафаел.
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей такива, като леа коен, демокраска от СДС, връщат болшевизма в България...
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и като сме спасили евреите, те какво направиха за нас за благодарност, оставиха ни в соц. блока през 1919 не се застъпиха за нас, нито през 1945, а за още по-голяма благодарност след 1990 ни обраха активите, щом Ваньо Белото им продаде Балкан за 1$, не знам да са покрили някакви задължения, които според Белото са били поели. Сега почнаха да ни казват и кои да почитаме и кои не! Ако се върнем по назад, че Симеон е избил към 100 хиляди ромеи и скоро ще ни накарат да се срамуваме от постъпката му
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какви доказателства има че наследник на оцелял от Холокоста първо е наследник и второ оня е истински оцелял а не симулант.Имаше статия в този сайт за две еврейсйи момичета които изкарват цялата война в луксозен курорт във Френските алпи.60 години по-късно пишат мемоари за ужасите на нацистките лагери..Е какви нацистки лагери в курорт където ходят само богаташи...
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на комунистите нямали да отнемате титли
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето днешни бг историчари масово оправдават фашисткия период 1923-1944 година. Много трудно крият профашистките си идеи, като ги крият зад русофобство и прозападност, като имат амнезия за истинските исторически факти от този период.Националните медии им дават трибуна и водещите ги окуражават и подкрепят в ефир.
5
9
 
23
 
! Отговори
Ревизионизъм преди 4 години
Холокостът е ЛЪЖА и БИЗНЕС, а "6-те милиона" са фантастика.