Четирима, свързани с Нацистка Германия, с отнети звания от СУ

Причината е писмо на наследник на оцелелите от Холокоста
Обновена: 27 фев 2020 22:29 | 27 фев 2020 22:11, Веселина Йорданова
46

Софийският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на четирима преподаватели, свързани с управлението на Нацистка Германия. Причината e писмо от наследник на оцелелите от Холокоста в България.

През третото десетилетие на 20 век "Софийският университет" раздава титлата "Доктор хонорис кауза" на над 50 души. Поводът е 50-годишнинита на университета.

В списъците попадат личният юрдически съветник на Хитлер - Ханс Франк, немският министър на науката Бернард Рест, който уволнява преподавателите от еврейски произход, пруският генерал Едвалд Роберт Валентин фон Масох и юристът Едуард Колорауш, създател на Нюрнбергските закони.

Осемдесет и една години по-късно писмо, изпратено от Леа Коен - предеседател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България - кара Академичният съвет на Алма матер да размисли.

"Авторитетът на Университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления", твърдят от Академичния съвет.

"Безобразие е, защото към момента на тяхното награждаване, а и след това, някои от тях не са извършили престъпления", коментира Боян Расате за Bulgaria ON AIR.

"Софийският университет се е превърнал в гнездо на либерална, мултикултурна, антибългарска пропаганда", добавя той.

Според Искра Баева, историк в Софийския университет, "юрист, който е създал Нюрнбергските закони за лишаване на евреите от права, е особен тип юрист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че докторът на философските науки Желю Митев Желев не е жив, за да обясни, че изборът на Ханс Франк за почетен доктор на Софийския университет не отразява влиянието на идеите на национал-социализма на Адолф Хитлер в политическия живот и държавното управление на Царство България
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Юридическия факултет на СУ и в Института за държавата и правото при БАН сигурно има някои знаещи специалисти, но явно не техният глас надделява.Затова е бил лишен от звание немски юрист, който се е отказал от ректорския си пост в знак на протест срещу приемането на антисемитски закони в нацистка Германия.Браво, другарко Леа Коен, Вие надминахте себе си! Вярвате ли, че след този гаф някой ще ви възприема сериозно?Юристите от СУ и БАН, и те ли разчитат занапред някой да ги вземе на сериозно?
42
2
 
6
 
! Отговори
Продължение на 43 преди 4 години
Но ако бъдат скъсани на този държавен изпит, който за тях ще е проверочен, да не им се зачита висшето образование и да им се отнемат научните степени. Така да се очисти науката от талаш-майсторите, които продължават да са с привилегии и да пречат на нормалното научно развитие и на непривилегированите си колегите, и на БАН като цяло.Според мен заслужават същото и онези, които са допуснали несправедливо да бъде лишен от почетното звание невинен човек!А Леа Коен да бъде подведена под отговорност.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за държавен изпит в качеството му на проверочен не е моя идея.Навремето имаше един вестник "Анти". В началото на 90-те години два пъти там поместиха една и съща статия с автор жена - не помня името й. Тя предлагаше на такъв изпит задължително да се явят всички лица с научни степени, които по времето на социализма са ползвали привилегии при приемането им във ВУЗ и на кандидат-аспирантски изпити. Ако вземат държавния изпит, да им се зачетат научните степени.Но ако не успеят да го вземат,
40
2
 
5
 
! Отговори
До Валентин Тодоров преди 4 години
Нашите гениални преподаватели от Юридическия факултет и от съответния институт на БАН не знаят ли този факт?!Аз не съм юрист и за мен това е много ценна информация. Като гражданин не мога да не реагирам срещу такава несправедливост.Редно е да се потърси сметка на Леа Коен заради очернянето на името на невинен човек, а "гениалните" ни преподаватели по право и "учЕни"-юристи от БАН просто да бъдат пратени на проверочен изпит, напр. да се явят на държавен изпит заедно със завършващите студенти.
39
2
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Сгререшените имена настрана,но не е ли забавно,че за антисемитизъм заличават големия юрист Едвард Колрауш,който не само,че няма никакво авторство на Нюрнбергските закони, но е един от малкото протестирали срещу антиеврейските формулировки като дори в знак на протест напуска длъжността ректор на Берлинския университет.
38
2
 
5
 
! Отговори
32,Знам такъв случай преди 4 години
човекът беше жив допреди няколко години. Баща му е бил шеф на софийската полиция точно през 1944 г. Приели младежа медицина, после отказали да го запишат, защото уж се било разляло мастило и не личало кой е записан като студент.Дядото по майчина линия на този младеж бил академик-офталмолог (Пашев). Тази несправедливост станала причината този младеж нелегално да мине границата и после беше емигрант. Започна да си идва в България чак слез 1990 г.Този, за когото пишеш, може да е станал доносник.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... изкарвали там 1 или 2 сезона от пролетта до към ноември, а през зимата ги пускали да си идат вкъщи. Едва след такъм лагер ги допускали да работят по специалността си.После облекчили режима, като дали възможност да се записва в университета всеки, който доброволно отивал на младежка строителна бригада, например тази на Хаинбоаз. Но въпреки това имало отделни случаи, при които на приети студенти не давали студентска книжка, уж се повредила страницата, на която са записани.Знам такъв случай,
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение - такива курсове завършили много момичета от така наречените "бивши" (с неблагонадежден произход от гледна точка на комунистите), защото в противен случай можели да станат само работнички, друг шанс не им се давал.Познавам жени над 80 г., които, след завършване на такъв курс, тъкмо когато бивали назначавани, получавали призовка. Обвинявали ги в безделничество и ги пращали в трудови лагери на по-лек режим. Такъв бил "Кабиюк", някакво селско стопанство. Обикновено изкарвали там ......
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Ти наистина ли не знаеш, че след 09.09.1944 г. е имало период, в рамките на който е трябвало да представиш бележка за благонадеждност, давана от местната организация на ОФ, за да ти приемат кандидат-студентските документи?Попитай най-възрастните хора, те помнят.Мога да ти кажа един интересен факт. По това време учителка в детска градина се ставало след посещение на курсове, а не в полувисш институт, както е станало по-късно. Много момичета, родени в периода 1927-1937,1938 г.
34
2
 
1
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
За нищо не ставате ! За нищо...
33
4
 
3
 
! Отговори
№32 съм, продължавам преди 4 години
..Той е бил красив мъжага, с брада като дядо Господ! А момченцето завърши медицина, даже стана седесарски кмет на едно градче. Друг случай - един комсомолски секретар се застъпва за следване на едно момиче, което се оказва дъщеря на офицер, убил сестра му, зверски ударил още малкия бъдещ секретар! Знам много подобни случаи, мога да разкажа! Сред левите е имало хора, могли да различат виновните от невинните им отрочета! Зер министри от първото седесарско правителство, синове на разстреляни минист
32
4
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Много страхливо реководство на СУ. Не можа да защити собствената си история.Каква репутация са спасявали, след като с този акт на навеждане загубиха уважението на съгражданите си.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирил и Медидий са били българи и това се вижда от цитатите в летописите,самите византИйци казват за тях - "защото вие сте от Солунско,а там се говори славянски език", а други славяни,освен българите по това време на Балканите няма,пишат,че баща му и майка му на Кирил са българи,пишат,че са учили гръцки в Константинопол,защото не са разбирали гръцки език и още много други цитати,истинските български имена,а не църковните имена на Кирил и Методий са Църха и Страхота!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Леа Коен е нагла!!!Че е нагла седесарка, нагла е! Светкавично я пробутаха в горните етажи стана и посланичка. Дъщеря на "сивия кардинал" Пепо Коен, кадрувал със сладост!Но колкото до това, че много младежи не са могли да кандидатстват във ВУЗ, ще имаш да вземаш! Да, има такива, но знам десетки случай, при които е ставало обратното. Едно момченце, издало накъде са избягали партизаните, вследствие на което 6души, останали без патрони, се самовзривяват. Един от тях бе кумец на родителите ми!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 21Пишеш глупости! Да - името твърдо трябва да си остане Александър Невски,точно така,но Кирил и Медидий са били българи и това се вижда от някои от цитатите в летописите,самите византойци казват за тях - "защото вие сте от Солунско,а там се говори слявянски език",а други славяни,освен българите по това време на Балканите няма,пишат,че баща му и майка му на Кирил е българка и още много други цитати,истинските български имена,а не църковните на Кирил и Методий са Църха и Страхота!
28
9
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 4 години
Св.св.Кирил и Методий са византийски религиозни и културни емисари, не български във всеки случай! Азбуката, написана от Константин-Кирил Философ е глаголицата, която практически не се е използвала в България. Кирилицата е дело на Св.Климент Охридски. Тя е изменена гръцка азбука с добавени знаци за славянски звуци, подобно на по-ранната коптска азбука. Пиша накратко елементарни истини, само да въздържа лъжепатриотите-неграмотници от националистически забежки!Храмът ще се казва, както е кръстен!
27
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 4 години
От теб научавам, че влаковете са били германски. Защо не повтарят това, за да се знае?Леа Коен непрекъснато тръби, че на вагоните пишело "БДЖ"!Който се е интересувал знае, че немците по онова време поголовно са изкупували селскостопанската ни продукция и това се е отразявало много добре на българската икономика, защото 70% от хората ни са били селяни. И след като немците изкупуват продукцията, естествено наемат и вагони, за да я транспортират. Откъде да се знае какво/кого товарят?
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Помните ли началотоМежду другото,влаковете не са били български,това е лъжа,има снимки и там се вижда, че са немски!Да не говорим пък колко българи и български организации,вкл. и православната църква са защитавали евреите и дори са лягали пред релсите на влака,за да спрат депортацията на евреите,но те не се сещат за това!Няма да махнем немските имена от списъка,нито ще разрушим паметниците в чест на победата през 1944г.,това не е ваша работа,това е наша история и не ни се бъркайте!
25
2
 
23
 
! Отговори
Помните ли началото преди 4 години
на прехода? Магазините бяха празни, левът се обезценяваше и хората нямаха какво да ядат?По същото това време Леа Коен подкокоросваше международните еврейски институции да притиснат България да плаща непосилни компенсации заради това, че пишело "БДЖ" на вагоните, с които били извозени към концлагерите над 11 000 евреи от Беломорска Тракия!И децата знаят, че:1. Онези земи не са били под наша юрисдикция, нямало е как да спасим онези евреи.2. Немците са наемали наши влакове без да дават отчет.