От 16-и март: Онлайн обучение в училищата

Почти 95% от учениците ще учат електронно
13 мар 2020 21:00, Петя Славова
44
От 16-и март: Онлайн обучение в училищата
Снимка: БГНЕС

Всяка криза е и възможност. Сега е моментът да стартираме с електронното обучение още в понеделник, 16 март, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в МОН, след като след в извънредно положение заради коронавируса, предаде БГНЕС.

Вълчев заяви, че още в понеделник нагласата им е да стартират обучение в електронна среда за 90% от учениците, а от вторник за 95% от учениците, като се има предвид, че средната посещаемост в училище е под 90%.

Министърът заяви, че времето на извънредно положение ще се използва за подготовка, за упражнения, за преговор на знанията на децата.

Още по темата

Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет.

Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето, заяви Красимир Вълчев.

Подготвяме и механизъм за взаимопомощ. Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уебинари, видео връзки, каза още министърът и отбеляза, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас.

За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика.

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март.

Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден, каза още Вълчев.

Министърът заяви, че се отказват от принципа на традиционна организация. Принципът е колкото успеем да организираме, толкова, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Монова преди 4 години
Уважаеми, Вълчев е целият оклепан, скрито корумпирано човече, което много умело и с благовиден глас лъже пред целия български народ!
36
2
 
2
 
! Отговори
Маринов преди 4 години
Уважаеми родители и граждани! Просветното министерство заблуждава поголовно всички, че прави нещо, а всъщност на прави нищо! Защото: Т. н. електронни платформи не работят; това, което щели да изпратят от МОН са някакви мижави псевдо уроци за упражнение, а не истинско обучение! Некадърниците от МОН, като се започне от директора на дирекция ИКТ Герасимов и се стигне до министъра и целия му екип, правят неясни и заблуждаващи движения на нищоправене! Крайно време е да се каже, че царят е гол!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистанционната форма е удачна , само ако има и оговорни родители . Утре интернет ще прегрее и язък за прическите на онлайн даскалиците . Влизам във фейсбук и всеки втори пост е на амбициозна даскалица , която показва какви "онлайн" чудеса е сътеворила и как утре с циркаджийския си урок ще събуди "желанието" за работа на учениците си . Стига моля ви се с този фалшив патос . Добрият учител не зомбира учениците си по този начин , а с по-скромни методи и похвати достига до сърцата на децата.
34
2
 
14
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
ама как ще накара учениците да седят пред компютрите и да учат? Та те в училище когато са си играят с телефоните, та какво остава вкъщи...
33
4
 
8
 
! Отговори
Охооо, малките преди 4 години
отдавна изучават ататомията по интернет, даже и нагледно, а в училище само практикуват наученото!?
32
4
 
12
 
! Отговори
И без това преди 4 години
нищо не научават в училище, защо ли се харчат парите на народа, могат да се поръчат още самолети Ф1, от най евтините, че да плашим с бройката, ще ги ползваме за бутафория, може и без двигатели да са. Боко ще ги плати предварително.
31
4
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Те не могат в училище да ги накарат, да четат уроците си, а онлайн вече 100% ще ги накарат. :)С това дистанционно обучение се цели само едно - още по-голямо оглупяване на нацията.Дистанционно обучение = никакво обучение.Сиреч ще се преструваме, че правим образование.На управляващите не им трябват умни хора.Опасни са за тях !Виж простият и опиянчен българин, който лекува коронавирус с ракия е идеалният поданик на Тикволандия.
30
24
 
4
 
! Отговори
Каменов преди 4 години
Най-после един кадърен и по-инако мислещ управляващ!Адмирации!!!
29
3
 
2
 
! Отговори
Ало, втори слуша. преди 4 години
До Ей глупакДо първи. Почваме проследяване. Той не говореше на Вас, ама ще го профилактираме, полковник. Слушаме и изпълняваме! Съмнителен е.П.С. Хапчетата за шизофренията са на обичайното място.
28
15
 
4
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Браво г-н министър! Така се справят и най-развитите нации по света. Япония е на онлайн обучение вече месец. Даже взимат новите уроци онлайн и вървят напред по програмата без да изостават от нея. БГ има страхотни добри взаимоотношения с Япония, попитайте ги за съвет, за помощ ако трябва. Със сигурност ще ви я дадат. Имам истинска надежда, че нещата ще се оправят и всичко ще бъде под контрол, вие доказахте че можете да работите бързо и адекватно!
27
3
 
14
 
! Отговори
Все тая преди 4 години
Те и без това учат колкото на учителите да им излязат оценките отлични. Нали вече учителите ги оценява резултатът на учениците?Обърнаха се нещата.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм съгласна, че 95 процента от учениците в Американския колеж ще минат на онлайн обучение.Обаче ми е много интересно как учениците от началните класове ще се обучават, защото според статистиката на 25-30 процента от тях българският не им е майчин език. Вероятно родителите на тези ученици до един са завършили MBA обучения.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото бяха истински камерите по време на матурите,толкова и това дистанционно обучение ще прокопса!Важното е някоя шмекерия да се измисли.
24
0
 
1
 
! Отговори
Ти няма да разбереш преди 4 години
Пътуването без движение и явно не си наясно какво може да направи навигатор!
23
1
 
6
 
! Отговори
Не, бе охлювче... преди 4 години
До Анонимен 23Не говорим за предложението на министъра. Няма как оставане вкъщи на един милион децчица и един милион *** да не пренотовари мрежата.Дори днес вече трудно отварям и този сайт, в който си чешем езиците с теб. Към "B2";) на супер-гига-макс тарифа сме, 70 лв. на месец, и пак е трудно.Що се правиш на ***?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е че не знаеш кой е от другата страна мрежата?!Може и да криптовируса свързан с прокси през чичо Тръмп.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Има тежък проблемНаистина имаш тежък проблем, друже, децата и в момента теглят огромни количества видео с висока дефиниция без това да затрудни мрежата по какъвто и да е начин, да не говорим за това, че един добре оптимизиран видеоурок изисква десетки пъти по-нисък поток...Проблеми с главицата, а?
20
0
 
11
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
В грешка си приятел, България прескочи две поколения IT много бързо. Мрежата има капацитета да издържи двойно по-голямо натоварване във всеки град. Проблемът е с малките населени места и липсата на материални възможности в най-бедните ученици! Което опира до въпроса за нашата тежка материална бедност, за която е виновен предимно и само тоя продажник Симо 2 Ваната!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 Бая си се филмирал. Или си на наркотици сигурно. То ако така се сриваше нета....***!
18
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
* министъра