От днес образованието е онлайн – какви са съветите на МОН?

Министерството с препоръки към родителите
Обновена: 16 мар 2020 14:43 | 16 мар 2020 07:00, Александър Попов
89
От днес образованието е онлайн – какви са съветите на МОН?
Снимка: Pixabay
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да има нулева година, а според него онлайн обучението ще обхване поне 90% от учениците.
 
От МОН се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.
 
Всяко училище има свободата да избера начина, по който това да случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват - школо, уча. се, Кан Академия, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. 
 
МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. 
 
Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. 
 
Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.
 
Министерството разчита най-много на родителите. 
 
"Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България. Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
 
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
 
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
 
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
 
Ето какви са и препоръките:
 
Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
 
Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
 
Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
 
Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.
 
Съвети:
 
Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 
Насърчавайте детето да бъде активно.
 
Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 
Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 
Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 
Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: МОНонлайн обучение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Атанас Илчев преди 3 години
Предлагам един блог с материали по математикаmathematica365.blogspot
73
0
 
0
 
! Отговори
Розалина Петрова преди 4 години
Аз нямам възможност да подсигуря на дъщеря си необходимата техника/лаптоп,таблет или телефон/по който да учи дистанционно тя е 11клас и казаха че ще пишат отсъствия каква вина има детето при създалата се ситуация това смятам за абсурдно не работя в момента от къде да взема средства
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая едно обективно мнение за наистина чалгарското "Уча се"! Поздравления!!!Ако обичате детето/децата си и имате някакви очаквания за добрата му/им реализация в бъдеще, забранете им да гледат "Уча се". Не мога да повярвам, че образовани и загрижени родители харесват и разчитат на него, ясно защо България е затънала във всяко едно отношение.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички учители имат необходимите технически средства /например камера и микрофон , ако компютърът им е по-старичък . Уважавайте труда на тези , които въпреки това, правят писмени указания за своите ученици , притесняват се и се стараят .
70
1
 
2
 
! Отговори
Бойка Бор преди 4 години
Пародияяя.Отчитане на дейност.Усвояване на средства.Предварително се знае, че няма как да стане това.Поне даскалите няма да излизат отпуски, ще си стоят вкъщи, а родителителит е с отпуски ще преподават :)Смех смех
69
0
 
4
 
! Отговори
Фенб преди 4 години
...и да продължа.. цял ден днес се занимавам с децата ми, все пак аз не съм учител, трябва да се запозная с всеки урок, да го "преподам", отделно на работа трябваше да ходя видите ли, едвам успяхме да свършим с домашните (които са брутално много, явно ще наваксваме петилетката за ден) преди минути, а е вече 23ч!!!И утре пак това отново!
68
3
 
5
 
! Отговори
Фенб преди 4 години
Пак съвети и всичко е една бутфория!Ето ви как протича т.нар обучение - някаква миш-маш група във Вайбър, вътре майки,баби и кибици - всеки пише нещо и пита и може да си представите - поне 15 мин скролваш като бесен за да видиш учителката какво е написала, а тя е преподала, пардона, написала кратичко : предмет еди кой си, страница, задача, домашна - аре чао...това е...Това ли е преподаването?!?!?
67
1
 
0
 
! Отговори
typ milicioner преди 4 години
ama vie ste po-typi ;)
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ужас
65
0
 
4
 
! Отговори
ХАХАХА преди 4 години
И не може да се ползва фейса, забранено било....
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Срамота!Написаното от Вас индикира единствено това, че нямате и най-малка представа какво е нивото на "Уча се". А то е, смея да Ви уверя, много под нивото и на най-ниското мислимо равнище. Но това не е новина за никой от запознатите с проблема.Истинският проблем в момента е, че Школо забива непрекъснато...Ресурсите определено не достигат. Дано се намери решение, иначе - всички ще си останат с чалгата на "Уча се"!
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имитация на дейност от страна МОН.Оставете децата да почиват, а като мине карантината ще им удължите срока. Лятната ваканция ще е само през август.
62
10
 
12
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
Таман децата ще се оотърват от малоумното образование
61
1
 
14
 
! Отговори
Го'син министре преди 4 години
Тая работа със съвети НЕ става ! Един мой професор казваше: от зелена тиква семе не взимам !
60
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
На тумби ,с енергийните напитки и закуските по улиците/в Габрово/.Защо не се въведат глоби за родителите?Вие за какво дистанционно обучение пишете ?Който иска сяда с учебника и чете,като има нещо неясно ще намери кого да попита.Биологичният *** кръстосва улиците. ..Надежда няма...
59
4
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Смях, смях, смях и простотия! Абе министре, това да не е офис на ИТ компания, та да се извършва дейност у дома бе? Оф....простотията е най-голямата трагедия в днешно време ей... Голямо образование ще падне през тая онлайн учебна година.
58
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А, когато детето е в първи клас?!
57
2
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Седмокласничката ми, седна прилежно, вълнуваше се, изпълни всичко пратено и казано от преподавателите. Десетокласникът ми, пълен вейхавей. Не могъл да се свържи, не давали инфо...Оправдания безброй. Та, който иска да учи, ще учи!
56
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да бе, мама и тате на работа, а дечицата онлайн?!
55
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Учителите не могат да разчитат през деня на родителите, защото те ходят на работа!