За ден израснахме с година в дигиталното образование

Родителите са половин учител в ситуацията, посочи Асен Александров
17 мар 2020 16:00, Анисия Иванова
30

Започва вторият ден от електронното обучение в България. Оказа се обаче, че 35 000 деца нямат достъп до онлайн обучението. За тях държавата ще осигурява мобилни устройства. Учебната година няма да бъде обявявана за нулева.

"Нагласата е доста оптимистична. Платформите за електронно обучение не можаха да издържат на 50 пъти по-голям трафик, но ние имахме втори и трети вариант с други платформи. Учителите се оказаха изненадващо адаптивни. Буквално за един ден в дигиталното образование израснахме с една година", коментира директорът на 51 СУ в София Асен Александров в "България сутрин".

Още по темата

По думите му уроците са интересни на децата, но той се надява, че скоро те ще могат да се събират да си играят и да учат.

"Родителите бяха изключително важна част от онлайн обучението при учениците от 1 до 4 клас, най-малкото да ги насочат как да използват дигиталните си приложения. Децата получаваха задания, които трябваше да изпълняват. Самите родители бяха много активни и много помагаха на децата си. В случая родителят е половин учител", каза още Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че онлайн обучението се различава коренно от обучението в училище. Според него учителите са успели да изберат доста адаптирани материали и са давали насоки какво точно да се прави. Работният ден на преподавателите е продължил цели 12 часа вместо 8.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Учител. преди 4 години
Абе тия хора на кой свят живят.Пълни глупости. Сайта се срива през цялото време. Нито учителите ,нито по-малките деца не могат да се справят. Да не говорим за ромските училища и липсата на интернет и електронни устройства за децата. По-добре да се удължи учебната година.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платформата, одобрена и платена от МОН - Microsoft Teams е толкова тежка и нефункционална, работи на Windows 10 и Chrome. Малките ученици и много от родителите не могат да се справят - то не са препратки, не е чудо. Освен това не са преведени много бутони, папки и т.н. Съмнявам се всички българи да са английски филолози и програмисти едновременно.Защо тези от МОН лъжат? Прословутите електронни дневници не вършат никаква раота. Не виждат ли чатовете на учителите за какви ужасни проблеми се пише?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък смятам, че вместо да се раздават лаптопи на хора, които могат да си ги гкупят, като всеки друг човек, по-добре е с парите от ЕС по програмите за обучение и технологии да се направят по училищата читави работещи системи за дистанционно обучение с библиотеки, курсове, тестове и възможности за двустранна онлайн връзка в процеса на обучение.А не като сега - всеки твори каквото може и е чул и става пълна каша.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С парите , които ще получи държавата за коронавируса да се осигурят модерни лаптопи за всеки учител и да им направят най-после една смислена квалификация - как да работят в електронна среда .
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против този начин на обучение, но да се направи като свят. До днес и при нас няма нищо. Ни дума, ни вопъл. За какво образование изобщо говорим в този случай?
18
4
 
9
 
! Отговори
16, преди 4 години
Като майка на друго дете само ще кажа, че до момента в класа на моето дете няма ни един преподаден урок, няма нито тестове, нито задания, нищо няма. Нямаме дори насоки в коя платформа ще се прави нещо, ако изобщо нещо се прави. И ще ми се хвалят централно със сакатлъка си! Срамота!
17
4
 
6
 
! Отговори
18, преди 4 години
Не си прав, тежестта я отнесоха родителите. Учителите си се водят на работа без друго. И работата им е да обучават децата. Тези, които не могат да се справят с технологиите днес, честно казано не са за учители вече.Но в много случаи нямаше обучение, не бе по всимки предмети, изобщо - дупка и то голяма. Която я запълват заинтересовани родители. Деца лез такива са направо бегали. На тях никой не може да помогне, защото системата не е направена в полза на ученика.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ви моля, да не лъжем- има училища, в които до днес нямаше още никакво обучение.
15
0
 
4
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Ние сме 2ри клас ! Какви платформи?!? В shkolo.bg днес намерих само 1 урок и 1 тест по английски ! В момента детето учи със съпругата през Фейсбук ,социалните мрежи и по телефона ! Тегава работа!
14
3
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
За ден израснахте в онлайн обучението, но тежестта я отнесоха даскалите.Казаха им една сутрин - преподвай онлайн, часа ти почва след 30 минути и им връчиха 3 папки с изисквания...На фона на тоеа, вместо потупване по рамото, личният състав получи информация, че може да не си вземе заплатите, а да го минат отпуска - който има платена, ок, другите на фотосинтеза.
13
1
 
4
 
! Отговори
334 преди 4 години
Този, който си показваше "мъжеството" по ФБ, сега ни учи на електронно обучение! Май има някакъв опит. А и телевизиите постоянно ни го пробутват, сякаш в София няма друг, по-добър, а по-морален педагог!
12
3
 
19
 
! Отговори
Майка на едно дете преди 4 години
Вие сериозно ли? Дигитално образование? Да ви кажа ли как нашите деца учат "електронно". Майките барабар с госпожите имат фейсбук група, където през целия ден госпожите пускат задачите на децата, родителите им ги преподават, защото всичко навсякъде е блокирало, послеги снимат и отново родителите ги изпращат на учителите. Цял ден съм ангажирана с уроците, които иначе се взимат за половин ден!Децата нямат комуникация с учителите!!! Това са 3-ти клас в гр.Радомир. За горните класове не ми се мисли
11
2
 
10
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Група във Вайбър, където даскала говори, а *** спамят е по-добро от нищо, но далеч не е дигитално образование.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам да не се занимаваме и с електронното обучение, ами направо да им раздаваме дипломите.Сериозно - вие отивате да ви оправят колата. Идва някой, дето казва "аз гледах 10 клипа в ютуб, ше се пробвам". Или искате инженер? Отивате на зъболекар. Идва някой и ви казва "аз съм гледал клипчета как да ви махна кариеса, сега ще се пробвам". Хахахах. Или искате истински зъболекар?
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ,че аз си пиша с някоя по мейл прави ли ме нейн съпруг.Та толкова и с онлайн образованието.Пишат си онлайн.Поредната щуротия на МОН.Пак за пари ,естествено и отбиване на номера.
8
2
 
6
 
! Отговори
Само,че преди 4 години
151 НСОУСофия,където учат над 1500 ученици, нямаха дигитално обучение.Там учителите какво са правили?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕГРАМОТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА КУНЕВА
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най после едно добро дело в образованието
5
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ДНЕС СИНЪТ МИ ВИКА ТРЕТИЯ ЧАС ИМАМЕ ФИЗИЧЕСКО И ОТИДЕ ДА ИГРАЕ МАЧ . ОЩЕ НЕ СЕ Е ВЪРНАЛ
4
5
 
14
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Пълна пародия!