Вълчев: 90% от децата използват дигиталното обучение

Няма да има нулева година, заяви министърът на образованието
26 мар 2020 09:31,
72
Вълчев: 90% от децата използват дигиталното обучение
Снимка: БГНЕС

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дигиталното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщава NOVA.

Още по темата

90% от децата използват дигиталното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, каза още той.

Няма да има нулева година", категоричен бе министърът на образованието.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

Министърът допълни, че е най-трудно с учениците в 12-ти клас. В момента се обменя информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Вълчев е убеден, че те също ще отложат приема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
КолкоПроверки? преди 4 години
Нима Бойко Борисов иска да ми каже, че в рамките на последния месец неговия министър на образованието не е направил нито една внезапна онлайн проверка докато се провеждат онлайн часове на учителите?Нима Бойко Борисов иска да ми каже, че неговия мин. на образованието не е наказал дисциплинарно нито един директор на училище, защото не е регистрирал и дал на неговите ученици акаунти от ediu.mon.bg?Нима Бойко Борисов иска да повярвам, че този министър на образ. си върши компетентно работата?
25
1
 
5
 
! Отговори
този мин.еЗаЗатвора преди 4 години
некомпетентен министър. Трябва да бъде уволнен. При сегашната ситуация не само, че не може да изпълнява задълженията, но това, което плямпа е лъже.Ако Бойко Борисов не предприеме мерки по бързото му отстраняване-много съдебни дела и пълна катастрофа.Този минiстър1. не знае, как да следи своите учители дали преподават в Майкр.тиймс2. е мързелив, не прави внезапни проверки,дали учителите следват програмата си4. не е наказал дисциплин. дирек.,които не са дали пароли(edu.mon.bg) на учениците
24
1
 
5
 
! Отговори
род. на дете в 6 кла преди 4 години
До До 20За гимназиите, там децата са по-големи, по-може да се оправят с дистанционно уобучение. Но по-малките нито имат този контрол, нито тази воля за да се справят, и не го правят. Затова и училищата са присъствени у нас, защото присъственото обучение дава значително по-добри резултати от дистанционното. Оделно, као искат дистанционно, поне трябва да има нужните помагала, а не само интернет и скайп, това не е обучение в момента.
23
5
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не въведат домашно обучение за по малките деца? Има и интелигентни родители,които могат да се справят по-добре и от учителите. Не подценявайте обикновените хора,дори да не са учители,някои от тях ще ви изненадат.
22
3
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
От средно голям град съм. Мога да ви кажа, че в училище освен тормоз, делене на ученици от учители,друго детето ми не видя. Влезе на 1-во желание в езиковата гимназия,която искаше. В училище, даскалите повтарят като папагали написаното в учебника и с по-обикновените деца само се заяждат. Класът им - разделен на ученолюбиви деца и лиг ли. Лиглите не учат и се подиграват и унижават учещите. Учителите се правят,че не виждат. Който учи,ще си учи съвестно вкъщи,без тормоз.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е проблема да е нулева година или да учат лятото.
20
3
 
7
 
! Отговори
род. на дете в 6 кла преди 4 години
Ние сме от областен град, сравнително голям, детено ни учи в добро и голямо училище. Но това дистанционно обучение е само за парлама, то не работи. Карат по някой час от време на време, без редовна програма, без изпитвания, без контролни. То и карането на час е само уж за да го има и да мине времето. Реално нищо не се прави. И това го казвам при нас, а я си представете в някое по-малко населено място или село, където хората нямат масово интернет и компютри, там директно си е спряно обучението.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не бих пуснал децата си в тази ситуация да ходят в мръсните и разбити училища за да си разменят вируси.Имат по една чистачка на етаж в сграда с 1000 ученика, която с една кофа със слаб разтвор на белина избърсва цял етаж, да не говорим за дезинфекция на тоалетни, дружки на врати и т.н.
18
7
 
12
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
Единствените,които реагираха адекватно в ситуацията с коронавируса са УЧИТЕЛИТЕ ! После пак пишете колко са прости и колко високи заплати получават...
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом деветдесет процента от децата използват дигитално обучение, а не сто, както е по закон, какво се случва с необразованите десет процента? Или са готови кадри за милицията и това е част от подготовката, да не знаят нищо.
16
4
 
7
 
! Отговори
До родител преди 4 години
Явно зависи от учителя. Този който така им преподава няма да го прави и по-добре в класната стая. Трябва да се приспособят към дигиталното образование.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са ми в частно училище. Имат часове по 7 часа на ден. Преподавателите са подготвени и представят учебният материал много добре, презентации, white board, тестове. Следобед имат и клубове по интереси, музика, изкуство, йога, гимнастика.Дистанционото обучение е много добър вариант особено за това поколение, използването на дигиталните технилогии ги въвлича в пъти повече в учебният процес, отколкото когато учителката си изпее урока в класната стая.
14
4
 
12
 
! Отговори
родител преди 4 години
Това в момента не е обучение, нищо не е. Със същия успех могат да им кжат на децата да си четат следващия урок от учебника като му дойде времето по програма, защото реално те дори и това не правят. Няма преподаване, няма изпитвания, реално и часове почти няма. Това не е учене, а замазване на положението.Затова е време за нулева учебна година, много време се изтърва и покрай 3-те седмици грипна, сега 2+2 седмици ковидна и т.н. ваканции.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MessiМного точно казано!
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая доживяхме адекватна реакция от това министерство.Имам две деца и наблюденията са ми, че в момента са много по-ангажирани и внимателни в учебният процес.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже в това министерство са от калинка-некадърник нагоре, ако изпитите и тестовете са онлайн и дистанционни, лично аз ще реша тези на децата си. Материал и знания се преподават, а не преминават, защото това в момента със снимките на учебника по вайбър, си е точно преминаване на учебния материал.
10
5
 
16
 
! Отговори
Messi преди 4 години
То така и аз мога да преподавам ... пращам линк и родителите да се оправят!
9
0
 
16
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Голям шегаджия е тоя министър!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускайте децата на училище и хората на работа, че още един месец карантина и затваряйте държавата !
7
14
 
6
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Обявявайте вече нулевата учебна година. След като държавата ни е в криза и не може да осигури нормални учебни условия, значи да не се учи и да се отложи за догодина. Ако дотогава положението се оправи и можем да си го позволим, да се пусне пак ученето, ако не можем да закриваме образуванието у нас и без това няма много полза от него.