Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам да кандидатствам медицина в Германия и да се махна от тоя ад. Една година още, ще ми повлияе много лошо тук, затворен и панелката ...
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122Ами ти не си обяснил ....Ако няма директна връзка между учител-упеник, рабитстс куца много. Затова университети, като Станфорд вече започват да преподават на все по-малки и малки групи, с цел преподавателите да разговарят с учениците (,студент ми е просто гризна чуждица, ни както ида е).
120
2
 
1
 
! Отговори
114 преди 4 години
До 115Заложена е самостоятелната форма, а не прехвърлянето на години, с взимане на изпити.Аз искам в момента, да се прехвърля в самостоятелна форма, ни няма работеща администрация и всички подобни неща с запорирани, безсрочни, докато трае карантината. Сега, разбираш ли защо е проблем или си по-глуоав от съучениците ми, който играя игри на телефона и пушат трева?
119
1
 
5
 
! Отговори
пери преди 4 години
До 119Не си разбрал - това, което имах предвид е, че всяко дете изпълнява задачите си и учителят вижда кой как работи индивидуално и дали работи. И е трудно да се скатаеш в масовката.Как учителите преподават е отделен въпрос и е ясно, че децата не могат да се справят без помощ. Никой не е казал, че онлайн обучението е без грешка, но и това, което се прави е нещо. По-добре така, отколкото децата да седят без да правят нищо с дни. Всъщност това, което се случи за това кратко време е революция.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 120 Каква почивка , като има свръх тежка пандемия , бре? Нещо ви е много розово.. добре ,че са мерките на щаба , иначе нямаше и да ви мине през главата "почивка" и "живот" .. Почивка , ако сме живи и здрави..
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма никакъв проблем да се удължи учебната година. И без това лятната ваканция е доста дълга и хлапетата не правят нищо смислено през нея."Виж, не знам дали е злоба или просто си облъчен от модерната псевдо култура, която аз наричам корпоративен ад, но повечето хора искаме, след като сме рвботели, и постигнали нещо, да си почиваме и то дълго. Да, вероятно ще наруши плановете ти, да си купиш Порше или каквото е модерни бизнес дроновете да си купувате днес, но нормалните хора искаме живот.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118Ако говориш за апросот едни учебници да им се даде, нека те попитам ... Абе как не се сетихме, за 250+ години образование, при това само в България, при това още под турско иго, да им дадем по един учебник и те сами да се изучат? Не е като да сме нямали учебници и други книги.А да ... Защото не работи така.
115
5
 
3
 
! Отговори
пери преди 4 години
Това, което е хубаво на онлайн обучението е, че всяко дете трябва да работи и да представи какво е свършило, няма как да го скрие. В час кой се обадил, кой се разсеял и гледал през прозореца, кой разбрал, кой не. Онлайн обаче лъсва кой какво точно върши или не. За учителите и много повече работа отколкото иначе. За социални и говорни умения е зле, освен ако децата нямат видео връзка и реално разговарят с учителите си.
114
3
 
2
 
! Отговори
пери преди 4 години
Няма никакъв проблем да се удължи учебната година. И без това лятната ваканция е доста дълга и хлапетата не правят нищо смислено през нея.Матури за 4-ти и 10-и клас не е нужно да има, освен за десетокласниците, които искат диплома за средно и не им се учи повече, това с една молба много бързо се решава. И през септември може да се проведе.Матурите за 7-ми клас може да са през юли.12-ти клас могат и по-късно да държат матура, едва ли ще учат в чужбина, а в БГ ще ги приемат и през август.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114 "Самостоятелната форма на обучение дава възможност на даровити ученици в задължителната училищна възраст и на ученици със здравословни проблеми да продължат обучението си, без да го прекъсват, във форма по-благоприятна за тях." Заложено е. Виж в гугъл , пак заповядай , няма защо. Успех!
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 112Кое ще мине по-добре? Аз нямам нужда от повторна подготовка. Аз имам нужда, да се свика комисия, да ме изпита и да ми даде правото, да продължа в по-горе клас. Единствената причина, аз да бъда в сегашният си клас е, че в МОН ме са заложени механизъм, за прескачането ннупебни години и взимането на две за една. Както примерни е възможно в САЩ, Германия и Дания. Колкото до "психясването", не е като аз да не уча по 7 часа на ден, така че нищо не се променя за мен
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За тях това сега не е ваканция, а допълнителен стрес."Стресът е, че повечето жално зяпат йафон и нинтендоти си и не могат, да си "цъкат", защото трябва да учат. Да им имам стреса на тея кeлeша.
110
3
 
1
 
! Отговори
Нулева година преди 4 години
До Анонимен 109Говорим за общата картинка, разбира се ,че има изключения.. Ако правиш наистина това , което твърдиш - няма да имаш никакви проблеми, нулевата година ще ти е бонус и ще вземеш няколко класа наведнъж с изпити. Говорим за опазване на животите ви - пред това да сте се психясали за учението.. А за масата-ще е доста по-добре нулева учебна година . Светът отива на много зле, а родителите се притесняват за нулевата година на тези дето не учат.. Изпит и тва е ,който мине мине иначе 0
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хейтъри ще се издавят скоро !
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По разсъжденията на родителите и като прибавим грипните ваканции преди короната, минус изпуснатия материал (реално нищо не са научили, убеден съм)"ХЕЙ! Аз съм си научил всичко от до. Аз съм от тези, които учат още оредиучебната година да е почнала ибсъм си минал по два пъти учебниците. Ако не беше сегашният хаус, аз вече щях да съм на самостоятелна форма на обучение, за да мога да се концентирам над чуждия език, който ще ми трябва при кандидатстването ми в чужбина! Не ме сравнявай с разни ...
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Само не го учи на български и правопис, пхахахха, див селянин... Пандемията е над "винкело" , ходи да си налееш вода - докато има.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Пинчера що не го удължите напрво до септември. Нали в момента учим онлайн четем пишем решаваме задачи станал съм учител на трите ми деца. Ти колко Чавета имаш а Пинчер десетина. Бегай си на село че ако докопам Винкело че го никелирам.
105
2
 
9
 
! Отговори
фен преди 4 години
Т.нар онлайн обучение, поне за третокласници е: групи във всички видове месинджъри, постонно се постват линкове, снимчици и прочие и да намериш какво трябва да се прави е цяло прикючение. Преподаването е - стр.20,урок 5- оправяй се!!! Та този министър и той надменен и високомерен - нямало да ходим родителите на почивка юни...бе господинчо, повечето родители в момента са отпуск!!!! Къде заради вируса, къде за да могат да преподават те на децата си!Докога ще продължи това?!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104Не знам з форомите, но не е правионо д обиждаш хората. Някой са оо-чувствителнинот другите и това не е слабост.
103
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101Ами не, представи си. Търсиш под вола теле. А и обиждаш, което при писането във форуми е класически признак на слабост.