Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удължаването на учебната година е най-разумното и правилно решение !Клавиатурните професори да си пишат каквото искат ! Те могат да дават акъл за всичко и да обвинят държавата непрекъснато !Ами как реалността не ме срещне с един такъв папагал ....
101
2
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Защо му слагате снимката на тоя кокаинов вампир? Да плаши децата ли?
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99 "Ай споко де! Никой не те е нарекъл "стара госпожа", за да се обиждаш! Просто има хора, които се справят и в тази ситуация, а има и такива, които сега както и при всякакви други условия клинчат. Който за каквото го бива. Не си безполезна като си учителка, дори и да си стара, споко, никой не иска да те обиди!" Това не е ли психо профил и прости шегички. По-*** си от детето ти
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97За какъв психо профил говориш изобщо? Мислиш, че имаше някакви тънки намеци и скрит, таен подтекст в написаното, който ти си разшифровал благодарение на интелектуалните си свръхспособности? Ходи се прегледай. Не си добре. Концентрирай се върху важното: Тези, които са се справяли преди и сега се справят. Всичко върви по обичайния начин. Това е. Не търси подтекст! Няма такъв.
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мислите ли , че и студентите трябва да минат с онлай тестове, или даже без тестове и изпити - особено медицинските университети?!? Да минават , да минават, много научават от един лист с домашни , които пращат по имейл...направо ги заведете на 18 да си вземат дипломите.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Грешен психо профил, предпоставки заложени от чалготеките и азис културата, плоски шегички , мислиш си , че обиждаш някой ли? Определено в България има само лош матрИал. 1 ресторантче, сервитьори на минимална , а кадърните бягат в чужбина , защото инвеститорите като видят и те матрИала ще се преустановят . Мисля си за моето светло бъдеще .. не приемай съветите ми за твоето , така ще ми е още по-светло. Мерси!
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До моята гарга найАй споко де! Никой не те е нарекъл "стара госпожа", за да се обиждаш! Просто има хора, които се справят и в тази ситуация, а има и такива, които сега както и при всякакви други условия клинчат. Който за каквото го бива. Не си безполезна като си учителка, дори и да си стара, споко, никой не иска да те обиди!
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И догодина ще се появи други вирус и след това отново ще обявим годината за нулева.Ами, ако някои деца са научили материала ще трябва да повтарят годината без даже да са ги изпитат преди това. Това е напълно безотговорно.
94
6
 
4
 
! Отговори
моята гарга най преди 4 години
До Анонимен 92Не са стигнали и до половината на учебниците ,ама да няма нулева година? Защо го пускаш на училище тогава? Сигурно ще ти е пей сърце ,ако направо му дадът диплома? Като толкова си учи - не му е нужно даскалото .. някакви стари госпожи да учат твойто "вундеркиндче" . Отварям си фирма за хигиенисти.. като ви гледам разсъжденията - ще има бая работници
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 84Не става по-ефективен учебния процес от това. Доказателството можеш да го видиш ако погледнеш тези, учещи по системите които боготвориш на какво ниво на знания са спрямо нашите. При това въпреки целенасоченото опростачване от последните години!!!
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Защо се заблуждаватеАко човек иска да научи винаги има начини. Живеем във времена, когато много професии, могат да се практикуват без наличието на диплома от университет.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Защо се заблуждаватеИзглежда ти се заблуждаваш и то много. Тези които по принцип си учат сега продължават да си учат както винаги. А тези, които по принцип не учат, познай: пак не учат. Това е. До дете си е и до интереси. Не влияе онлайн обучението.
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно правилно ! Едно,че онлайна не е особено ефективен (одобрявам го и разбирам ,че няма друг начин в момента) ,но и тези деца и младежи трябва да свикват с трудови навици.Мозъците им трябва да се провокират и тренират.Те трябва да са научени на крайности и да свикват и с форсмажорните обстоятелства на живота.Нищо няма да им стане ,напротив ,ще се научат,че никои не е привилигириван в момент на световен хаос !Утре ще са по-подготвени психически !За съм удължаването !
89
4
 
5
 
! Отговори
Защо се заблуждавате преди 4 години
По разсъжденията на родителите и като прибавим грипните ваканции преди короната, минус изпуснатия материал (реално нищо не са научили, убеден съм) , е равно на = родителите искат децата им да бачкат в някоя ферма в Германия , защото няма да са конкурентно способни на трудовия пазар.
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години, когато бях ученик имаше много учителски стачки. Тогава МОН не бяха предвидили онлайн обучение. Въпреки това годината не беше обявена за нулева. Време е този министър да се замисли и да не взема поредното недообмислено решение.
87
3
 
10
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
Имаш бъг в разсъжденията.Ти мислиш как на тебе ще ти е по-лесно да си гледаш детето.Да обаче училището не е забавачница. И не е въпроса как ще ти се налага по-малко време да отделяш на детето си, а как ще е по-ефективен учебният процес.Не гледайте само лчините си елементарни удобства, а глобалната картинка.И винаги можеш да си вземеш отпуската февруари, а не Август. Пак проблема ще ви в личния кеф, не другаде.
86
4
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
Да бе - климатиците стрували пари, а отоплението през зимата не струва пари може би?Нито щорите струват майка си и баща си, нито климатиците, а намаления разход за енергия ще избие парите за 1-2 сезона.
85
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Няма как годината да се обяви да нулева. Това дали са научили или не колко овце има в Австралия не е проблем.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до БунгарАми има нещо логично ваканцията да не е през февруари и то е най-вече, че това е активно време за повечето работещи, които биха били много затруднени, ако трябва да се съобразяват с ваканцията на децата си. През лятото гледането на децата е по-лесно за организация, защото обичайно повече хора излизат в отпуска и като цяло не е толкова натоварено.
83
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РодителКакъв край на април бре? Ти наясно ли си колко е тегава ситуацията с короната? Във Франция здраво момиче на 16 почина от пневмонията на короната.. Нулева година и без това имаха няколко грипни ваканции.. какво са научили .. сигурно как се играе на някоя нова компютърна игра...