Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе онлайн - пунта мара истории! Гледам го племенника как "учи" онлайн - 5-ти клас е. Начатка за 15 минути проектите, прати ги на госпожата и по цял ден "учи" на плейстейшъна :)
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ще стане с учителите в ДГ?
80
8
 
8
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Удължаването на учебната година би било правилно решение. За съжаление с тези условности само показват, че лиспва визия и решителност.Но трябва да пуснете децата в ефективна ваканция.За тях това сега не е ваканция, а допълнителен стрес.Нека си продължат от края на Април до 15.07 и нещата ще се получат.
79
0
 
13
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Защо така, нали в момента се учи ОНЛАЙН?!
78
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да ви кажа, че в България всяка година от пневмония, развита от нормалния грип си отиват средно 1500 човека. Млади, стари всякакви има. Много интересно защо не ги пускат и тях по новините, една по една.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ще се объркат сметките на Я. Такева. Тя се чуди как да напълни университети със студенти и да подарява дипломи срещу семестриални такси. Тази година може да приемат и без завършен 12. клас. И ще го направят като "стойте, та гледайте!". Алчността им няма мярка. На всякакви безумия са готови, под вещото ръководство на Я. Такева.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 юли,няма да научат нещо повече.Осбено шведите,които ги викат за бройка да пълнят лимита.А и многобългарски бройлери ходят, даже без една тетрадка цяла година.Попитах гиедин път:Деца ,кога ви е ваканцията.- Ами,не знаем.А,Вълчев,пекло ли го е слънцето юли м.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл да се удължава учебната годинаВсе пак децата минаха на онлайн обучениеКакъв е смисъла тогава на онлайн обучението
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатици в повечето училища няма и пари няма...
73
6
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Изгоряло ти е междуушието.Като за начало свали 50-60 кила да не ти тежи през лятото.Освен това - щори + климатик правят ситуацията поносима дори във Флорида, камо ли у нас. Освен това е по-евтино от отопленоето зимата.Децата са на чилище точно през най-грипозното време и това е абсурд.
72
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те нищо не са учили тая година. Не са стигнали до половината учебници.Нулева година и от 1 септември на училище. Няма друг чалъм.
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква учебна година бе, разпускайте ги, те и без това не учат докато ходят на училище, пък сега ли? Какво онлайн обучение, това е несериозно, всеки може да гледа телевизия, но как ще ги изпитват колко им влиза в главата? Пък и какво става с най малките, с хората от малцинствата, те няма как да го направят това
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Има климатици! Не си търси оправдания с жегите.
69
5
 
4
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Съгласен съм,че трябва да се учи от 1 сетември.И никакъв проблем не е учебната година да завършва на 15 юли , примерно.Но да има по-голяма Коледна и Великденска ваканция.Логично е също така между срочната ваканция да е повече от ЕДИН ден!
68
2
 
7
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
Колко месеца учене, колко месеца ваканция ...това ще е без значение след една година пандемия.Училището е тренировъчен лагер за роби на модерното общество. Хубавото е, че сега всичко ще се промени. За уточнение, моите деца са пълни отличници и имат златни медали и купи от олимиади. Никога не съм ги карал да учат, те сами си избраха. Не смятам, че сега изтърват материал, дори са напред, защото имат повече време.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам минусчетата на някои коментари, родителите го играят ала президента Радев : "Няма вирус , няма пандемия, това са измислици, айде на Шипка".. Като ви тръшне , ще запеете друга песен.. Най-логично е нулева година... Дано не станем като Италия!..
66
4
 
10
 
! Отговори
До умника 58 преди 4 години
Ела ти да учиш и преподаваш при 38-40' жега, когато стаите са напечени и вътре не се диша, а децата до прозорците, направо "изгарят" !!!
65
3
 
4
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
За другите неща съм съгласен,но спортните дейности лятото на над 30 градуса на слънце как??
64
3
 
3
 
! Отговори
Бони преди 4 години
Това блокира икономоката с още 2 месеца. Лятния сезон става невъзможен за туризма. Кой ще ходи на море без деца, още повече, като предстоят, балове, матури. Лятния сезон започва с баловете и свършва на 1ви септември. Т. С 30 дни се предлага да бъде. Много няма вобще да отворят за 30дни
63
2
 
4
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Лятна ваканция - 1 август/ 15 сепртемвриМатури - юли. НВО - юниДецата в ефективна ваканция от 1.04 до Велики понеделник.