Удължаване на учебната година? Може и да не се стигне дотам

Имало няколко варианта за приключване, все още няма решение
Обновена: 30 мар 2020 11:35 | 30 мар 2020 11:08, Камелия Цветанова
17
Удължаване на учебната година? Може и да не се стигне дотам
Снимка: Dnes.bg

Вариантите за приключването на учебната година все още са няколко, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките", подчерта той.

"Ако имаме 2-3 седмици накрая, няма нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат – например практики в професионалните гимназии”, обясни Вълчев.

Още по темата

"Едно е да възстановим в началото, друго - в края на май, трето - юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията той.

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които не могат да се проведат.

"Ще трябват на някои 5, на други - 10 или 15 дни за приключване на учебната година. Необходими са няколко дни за оценяване – годишно, срочно”, уточни просветният министър.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

"В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър.  

Всички излязоха извън коловоза, в който обикновено работят, посочи Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Тончо преди 4 години
От личен опит ще ви кажа и се опитайте да го проумеете-няма нищо лошо и отрицателно в този вид обучение(онлайн),защото дава възможност за контрол(да не ви занимавам с техническите подробности), след което изработеното задание се изпраща веднага на мейла на учителя за проверка. И ако в учебната стая пропуснеш някой ученик,тук няма как. С две думи,който ученик иска,тази система му позволява. А и не забравяйте,че милиони хора са се обучили по този начин.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е че преди извънредното положение този сектор беше извънредно либерализиран.За училищата как да е но защо други заведения трябваше да бъдат приравнявани по права на тях, но без да имат същите задължения при цялото ми уважение.Ето сега учителите в училищата се опитват да преподават дистанционно.Очевидно не на всички нива е възможно това....Обаче когато задълженията са коренно различни не може правата да са еднакви.Тази политика е несправедлива и трябва да се преразгледа.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериозният учител съм сигурен , че ще предаде отново материала на децата , когато се върнат на училище . Не всички са равнопоставени . Повечето деца са изпратени при баби и дядовци , защото няма кой да ги гледа . Едва ли имат някакъв достъп до това обучение . Така че да не се хвалим , колко е ефективно . А и това сърфиране из интернет , регистрации из различни платформи НЕ Е НИКАК БЕЗОПАСНО , колкото и модерно да ви изглежда това обучение . Особено за децата от начален етап .
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, каквото и да говорим трябва да признаем едно- децата ни все пак учат, в контакт са със съученици и учители и то за да учат. Нищо не може да е равно на учене в училище, но света е в Трета световна война. Ние още не сме го осъзнали! При тази обстановка децата ни все пак учат! Ако бяха бомби, едва ли щяхме да мислим за обучението им!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда..." Абсолютно невярно е. Побъркаха и учители и ученици и родители. То едни домашни в се пускат в "школо" други в "mesenger", трети във фейса. Отделно пък обучение по телевизия. Тотална бъркотия и провал. Защо не остави самите училища да си определят формите на обучение. Ролите се умешаха - родител стана работещ, учител, учител в занималня. Нагло е да се твърдят такива неща.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учат онлайн, че пушек се вдига.... особено по - големите направо са отличници на онлайн игри !
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо им печатайте дипломите и да завършват !Голяма учене пада на таблета.... а дали ги изпитват по вайбър ?
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм учител. Искам да кажа, че изпитвам крайно неудобство да звъня на родителите и да им пращам имейли. Вече ми е неудобно да ги карам да снимат и изпращат направените упражнения. Не зная как се справят работещите родители, защото ако семейството не съдейства просто няма учебен процес. Някои малки ученици от сутринта са включени във виртуалния клас, защото са сами у дома и няма да се справят. Не искам децата да седят по цял ден на телефони и компютри. Кажете истината, че царят е гол.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМи то преди ковид вируса бяха в няколко грипни и няколко дървени ваканции, освен зимни, пролетни, летни, коледни, великденски, срочни, междусрочни и какви ли не други ваканции и междучасия и голямото междучасие тоже.
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата наистина учат много сериозно в момента и дори са по-ангажирани с учебния процес от колкото при нормалното обучение. Може би ще се окаже, че дистанционното обучение е с по-добри резултати. Разбира се там където е проведено добре.
7
4
 
15
 
! Отговори
Този министър е срам преди 4 години
Този министър е голям срам! Уж министър на образованието, а човекът е с тежък, провинциален диалект. Жалка картинка ... няма какво повече да говорим
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И учителите доволно потриват ръце. А родителите никой не ги пита, те не само трябва да работят своята си работа, за да не мизерства семейството, но и тази на учителите, а накрая я вземат заплата я не. А учителите работили не работили заплащането им е гарантирано.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички обхванати от дистанционното обучение ще бъдат оценени и ще завършат, а необхванатите директно ще стават милиционери.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само някой, който няма деца в училищна възраст може да каже такава глупост, че децата не учат. Учат и още как. учат дори повече от обикновено.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година е пишете промоция за учениците
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо им печатайте дипломите, то и без това в нормални условия никой не учи, пък сега искате да ни убедите че се било учило дистанционно?! Вероятно това е само за да може да продължим да плащаме милиони за издръжка на училищата, за заплати на учители и пр. В ромските махали се учи дистанционно според вас? Ами малките, които сега са 1-2-3 клас? По-скоро дистанционно родителите им може да изпитвате
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детските градини ще заработят ли някога във вашата държава.