Дистанционното обучение преумори учителите

Преподаватели работят повече от 12 часа на ден
31 мар 2020 08:20, Петя Славова
54
Дистанционното обучение преумори учителите
Снимка: Bulgaria ON AIR


Учителите са преуморени от дистанционното обучение, като една част от тях работят по над 12 часа на ден. Това сочат данни от проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", обясни неговият председател д-р Юлиян Петров. В него са се включили над 2 000 педагози и директори, съобщава "Монитор".

"85% от училите и директорите са посочили, че усещат умора и у нас има по-осезаем бърнаут ефект от новия режи. Останалите 15% не смятат, че са преуморени", обясни д-р Петров. В своето проучване от синдиката са проследили и каква е средната продължителност на работния ден по време на дистанционно обучение. 1/3 от тях работят повече от стандартния 8-часов работен ден. "56% са отговори, че работят между 10 и 12 часа дневно, а при 14% работният ден е над 12 часа", допълни председателят на синдиката.

Още по темата

С проучването са проследени и нагласите на педагозите към новия начин на работа. Половината от учителите, които са попълнили анкетата, смятат, че дистанционното обучение и учебния процес, който протича по време на него, са съизмерими с традиционната класно-урочна система. Според 45% обаче има разлика между двата начина на работа. Все пак, мнозинството учители са удовлетворени от своята работа и не мислят, че е необходимо учебната година да се удължава. "87 % смятат, че не трябва да се удължава учебната година, защото работят на 100% от възможностите си и би се обезсмислил техния труд.", посочи д-р Петров.

От изследването става ясно още, че 43% от учителите са започнали да преподават нови знания от въвеждането на дистанционното обучение преди 2 седмици. 44% пък предприели тази стъпка от миналата сряда след препоръката от МОН.

Отношението на педагозите към изпитите в 4-ти клас също е проучено чрез изследването на синдикат "Образование". 43% от педагозите са на мнение, че то трябва да отпадне и не подкрепят изпита. Според 43% от учителите пък вътрешното оценяване е по-ефективно, защото познават добре ученика и следят неговото развитие. Затова и от синдиката ще изпратят препоръка до МОН изпитите в 4-ти клас да се провеждат само от образователните институции, за които служат за вход. Това ще се отнася и до тестовете в 10-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите станаха влогъри и инфлуенсъри.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И родителите ги преумори. Особено тези с деца до 4-ти клас. Имайте предвид, че не малко от родителите, които остават с децата, също работят дистанционно. А и въобще е тяхна работа. Да помогнат и проверят направеното - как да е. Но при тази форма си стоиш с детето половин ден, след което снимаш и сглобяваш файлове с домашни и друг доказателствен материал.
27
5
 
16
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Абе вие не разбрахте ли, че тази " Славка " е провокатор и то мъж ? Целта му е да настройва обществото срещу учителите. Може и да е платен провокатор от някоя организация. Такива би трябвало да ги разпознавате веднага.
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славка не може да преподава онлайн, защото онлайн не става. Нито може реално да обясни, нито ученикът реално да види и да приложи, нито да поправи навреме. Кой ще плати за такъв урок. Обаче за нормално образование всичко било тип топ, децата научавали, учителите много се трудят... Абсолютна глупост. Ако трябва да сме откровени е за нулева година рабитата, защото е за отбиване на номера. И се знае.
25
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерили кой да питат дали трябва да се продължи годината... Много ясно че ще кажат, че всичко е ок, само и само да не работят три месеца още. Лято ваканции, зимни ваканции, пролетни ваканции и все уморени, ощетени, неразбрани. А децата все по-неграмотни и неореантирани. И не си мислете, че ако им се увеличат заплатите, ще се промени нещо. Един път научено да мързелува, няма оправяне. В университетите се знае кой завършва педагогическа специалност.... Трябва с тестове да се реши, не да ги питат
24
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох горките те, преуморени били?! Всички знаем че това дистанционно обучение си е чист кьорфишек, за да не анулират учебната година. А сега даскалята освен че не работят се правят и на преуморени, вероятно за да поискат някакви допълнителни пари..
23
9
 
8
 
! Отговори
NZ преди 4 години
До НАП:Не можа да преподава онлайн, защото няма как да вземе парите под масата.До Славка:Ако си бяхте регистрирала фирма, плащайте всички данъци и осигуровки, сега държавата щеше да ви помогне с 60% от допълнителната заплата, но вие сте свикнали само да мрънкате и да папкате. Понеже не обръщате внимание на работодателя ви и неговите деца, за които получавате заплата и в момента, се налага да вземат учениците ви "частни уроци".
22
9
 
11
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
Сега си спомних как даскалицата по английски език във втори клас ни учеше на език. Влезна в час, написа си азбуката, каза да я премишем и излезе да изпуши една цигара. Хубаво, че я смениха в трети клас.
21
7
 
9
 
! Отговори
До Славка преди 4 години
Еми криза е, намалете разходите за излишества и 1000 лв заплата ще ви стигнат за месец за 4_но семейство, нали?
20
3
 
16
 
! Отговори
Пролетна умора преди 4 години
Така е, от дистанционното се хващат мазоли и пришки, в бг образованието отдавна не е ценност, по добре е да си *** и нагъл.
19
19
 
27
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Благодарение на дистанционното обучение Разбрах как учителите Досега не са вършили почти никаква работа с обучението на едното ми дете, сега когато всичко се следи и трябва да работят те се преумориха
18
0
 
17
 
! Отговори
Ехо преди 4 години
Всички трябва да гледаме в една посока, здравето на нацията. Във момента Италия не мисли за това как се справят учителите, ако всичко това дойде на нашата глава ще променим приоритетите си. Трябва да сме единни, а не при криза да се разделяме. Относно ( Славка) това е хейтър, мери ни температурата.
17
4
 
18
 
! Отговори
от Плевен преди 4 години
Искам да знам от какъв зор е да има на разположение в една Гимназия вендинг машини за кафе? Ученици изпитват за един ден по 4-5 кафета, изпушват по една кутия цигари, но не и да учат.Елате в Плевен и ще видите това нещо във всяка една Гимназия. Масова практика.На училище се ходи, ей така, да убием времето, само и само да не сме в къщи.От 20 ученика, в по време на час са 4-5 ученика. Това се смята за нормално явление.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се работи повече, отколкото в училище. Ала като не можеш да се организираш - те това е проблем. Варианти има, но в МОН са неграмотни некадърници и затова са оставили всеки да се оправя сам. По-интересно е какво се прави за учители,деца и семейства, в които няма компютър/таблет и достъп до интернет.
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За частните уроци-в час се преподава всичко,има и задължителни (за учителя)безплатни консултации в училище,ЗИП и СИП..Какво е правило вашето дете(и вие)във всички тези форми на обучение за да стигне до частни уроци?Ясно ви е,нали?
14
4
 
12
 
! Отговори
все много знаете преди 4 години
До мммДали не е по-лесно да напишеш на дъската и да кажеш лице в лице това, което трябва или да правиш същото, но през платформи и да писането по 4-5 работни листа на ден?
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си отценител на" даскалите "ли?Значи си академик?
12
23
 
33
 
! Отговори
ммм преди 4 години
За какво дистанционно образование ми говорят след като даскалите по време на редовно обучение нещо не правят?Нивото на даскалите е толкова ниско, че та не са в състояние да мотивират децата да се развиват, да се усъвършенстват.Даскалите пият кафе, пушат цигари заедно с учениците, страхотно, нали?Ученици по време на час, поне е така в Плевен, пушат цигари, излизат/влизат, по време на учебния час си хапват, например баничка.Това не е образование, това е едно заблуждение!Стига с тези измами.
11
5
 
18
 
! Отговори
НАП преди 4 години
До СлавкаА касова бележка издавахте ли на родителите за провеждането на тези уроци или всичко влизаше директно в джоба ? Не разбирам защо не може да преподавате частни уроци онлайн ?
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Славкаами семействата на децата?