Дистанционното обучение преумори учителите

Преподаватели работят повече от 12 часа на ден
31 мар 2020 08:20, Петя Славова
54
Дистанционното обучение преумори учителите
Снимка: Bulgaria ON AIR


Учителите са преуморени от дистанционното обучение, като една част от тях работят по над 12 часа на ден. Това сочат данни от проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", обясни неговият председател д-р Юлиян Петров. В него са се включили над 2 000 педагози и директори, съобщава "Монитор".

"85% от училите и директорите са посочили, че усещат умора и у нас има по-осезаем бърнаут ефект от новия режи. Останалите 15% не смятат, че са преуморени", обясни д-р Петров. В своето проучване от синдиката са проследили и каква е средната продължителност на работния ден по време на дистанционно обучение. 1/3 от тях работят повече от стандартния 8-часов работен ден. "56% са отговори, че работят между 10 и 12 часа дневно, а при 14% работният ден е над 12 часа", допълни председателят на синдиката.

Още по темата

С проучването са проследени и нагласите на педагозите към новия начин на работа. Половината от учителите, които са попълнили анкетата, смятат, че дистанционното обучение и учебния процес, който протича по време на него, са съизмерими с традиционната класно-урочна система. Според 45% обаче има разлика между двата начина на работа. Все пак, мнозинството учители са удовлетворени от своята работа и не мислят, че е необходимо учебната година да се удължава. "87 % смятат, че не трябва да се удължава учебната година, защото работят на 100% от възможностите си и би се обезсмислил техния труд.", посочи д-р Петров.

От изследването става ясно още, че 43% от учителите са започнали да преподават нови знания от въвеждането на дистанционното обучение преди 2 седмици. 44% пък предприели тази стъпка от миналата сряда след препоръката от МОН.

Отношението на педагозите към изпитите в 4-ти клас също е проучено чрез изследването на синдикат "Образование". 43% от педагозите са на мнение, че то трябва да отпадне и не подкрепят изпита. Според 43% от учителите пък вътрешното оценяване е по-ефективно, защото познават добре ученика и следят неговото развитие. Затова и от синдиката ще изпратят препоръка до МОН изпитите в 4-ти клас да се провеждат само от образователните институции, за които служат за вход. Това ще се отнася и до тестовете в 10-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
8
 
! Отговори
Руби преди 4 години
Това дистанционно обучение не ми харесва,пълна пародия.Нямам против учителите,ама да казват че това ги преуморява ми звучи несериозно!
48
19
 
13
 
! Отговори
gochev преди 4 години
Те са преуморени по рождение, не от дистанционното.
47
8
 
20
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Не съм преподавател,но имам наблюдение колко трут им коства да подготвят един урок.Наистина работят по 12 и повече часове,ако не го бях видяла с очите си,ама честно нямаше да повярвам.Халал да са им заплатите,те заслужават много-повече. Вие сте също ГЕРОИ,нищо,че не парадирате с това което правите в тези тежки за всички ни времена.БЛАГОДАРИМ ВИ!!!!
46
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека всеки, който плюе по учителите си даде сметка той как възпитава децата си.Ако детето ви получи 3,4 и отидете да държите сметка на учителката защо му я е писала, вместо да стегнете самото дете, ще търсите вината във вас, а не в учителите.
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родител съм на третокласник . Уважавам учителката на сина ми . Правя поклон пред труда ѝ . Но мисля , че тази форма на обучение излезе извън границите на добрите намерения . Наистина всички и учители ,и деца и родители сме преуморени , стресирани от ситуацията .... и съвсем скоро това ще избие в някакъв негативен аспект . Според мен най-добрия вариант е удължаване на учебната година и прекратяване на онлайн мъките .
44
4
 
11
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
Славке,2500 от частни уроци и 1000 заплата минимум чисто и вече изнемогваш,а..***.. учителите по Фвс подскачаме с децата във видео връзка,станах като Роналдо.
43
2
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Най-голяма трагедия за учителите са тези родители които не знаят, че -3+2= -1. А на всичкото отгоре и спорят.Такива не са само при братята. Лично познавам такива хора и ми е направо тъжно, че съществуват.
42
2
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
И други европейски страни имат проблем с нарастващо малцинство , но вдигат летвата. И успяха да ги вкарат в училищата и в работната среда. Не, не са измислици. Българските политици предпочитаха да ги използват за избори и да усвояват пари по програми. Не казвам, че са цветя, но нищо не се направи качествно да се промени ситуацията. Нито да се намали раждаемостта им, нито да се вдигне нивтото на образование. Трябват им ***-гласоподаватели.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно няма нормални продукти за дистанционно обучение, което означава, че МОН не са си свършили работата. Такава продукти е задължително да има и без да има епидемия.
40
1
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Причината за ниските резултати от теста Пиза е нарасналият процент на *** сред учениците.В София резултатите са много по-добри и не,защото софийските даскали са по-добри от пловдивските,а защото процентно *** са по-малко в София.Ако се гледат резултатите само на етническите българи те не са се понижили.
39
8
 
19
 
! Отговори
komitataей преди 4 години
само да питам как с е уморяват даскалите по физическо онлайн
38
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да даваш уроци се иска име и се иска работа. Против нямам, който както си е постлал ще си легне. Но да се регистрира всичко, да се плащат данъците и да спрат да се оплакват и да се изкарват съсипани от работа.
37
10
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
До До СветлозарМного малко хора дават частни уроци. Това само в големите градове и то по български, математика и чужди езици. Има и други предмети. Ами в етническите училища, дали дават частни уроци ? Стига с това. Частни уроци дават 0.1% от учителите.
36
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те Пиза резултатите са красноречиви за успехите на учителите. България се нареди до Албания по четене, математика и природни науки. Никой не иска да сме до азиатците, но поне до западно европейците. Ние бяхме сред лидерите само допреди 25-30 години. Децата български като потенциал не са се променили. Има и изключения, но много от учителите са незаинтересувани.
35
13
 
12
 
! Отговори
проф. Ан преди 4 години
Къде, къде са тези учители. В 42-ро повече от час занимание на ден нямат!
34
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките ми приятели, които имат деца, смятат учебната година за провалена. Тотален провал на електронното обучение, което не учи на нищи децата им и само натоварва родителите. Учителите изобщо не заслужават повишени заплати. Тия пари трябва да отидат при лекарите.
33
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две деца до 10 години в момента аз го играя учител, защото се връчват едни листи с домашни, с линкове. Трябва да стоя до децата, да разясня, да сканирам, да пращам... Не знам от какво се оплакват те?
32
11
 
33
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Винаги съм учил мойте деца да уважават учителите НО.... не може всеки ден да получаваме само един мейл със задачи и след това да изискват от нас да им пращаме какво са написали. Това не е онлайн обучение. На този принцип децата ми нямат нужда от училище въобще, тъй като можем и сами да го правим. Наистина е страшно колко учители не могат да боравят с компютри, което в днешно време е равно с незнанието по български език и математика.
31
14
 
11
 
! Отговори
До Светлозар преди 4 години
Провокатор, непровокатор, няма ли учители, които посрещат и изпращат дете след дете всеки ден на частни уроци. Да не им отговарят доходите на тях, нито данъци плащат, нито нещо. В училище мятат крачоли, ден да мине, друг да дойде. На урока реално обучават. Не е ли истина?
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След бърнаут спрях да чета.