От днес – учениците ще имат оценки върху онлайн материала

Но какво ще се случи с онези, които нямат интернет?
6 апр 2020 10:12, Нели Христова
26
От днес – учениците ще имат оценки върху онлайн материала
Снимка: БГНЕС

От днес учителите ще пишат оценки на учениците си за материала, който са им преподавали онлайн. Как ще се случва изпитването, ще решават учителите. Министерството на образованието няма да дава указания.

"Учителят най-добре знае. Няма нищо по-различно от обучението, което се случва в ежедневието в традиционната класна стая", коментира пред БНТ Eвгения Костадинова, директор "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Но ако някой няма интернет, телефон или лаптоп?

"Не бива да ви притеснява това, че е лоша свързаността и че от това би пострадала оценката на ученик. Учител просто няма да постави в такава ситуация оценка", казва Eвгения Костадинова.

Как ще се пишат оценки по компютри в дом без компютър, не се знае. Няма обобщена информация и колко са индивидуалните случаи, които нямат нито компютър, нито телефон. Те са "офлайн" и няма да получат оценки, докато не се върнат в училище. А грижата остава на учителите.

Учениците в страната започнаха на 16 март дистанционно обучение, след като на 13 март беше обявено извънредното положение в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

От МОН препоръчват на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетостта на учителите и на персонала в училищата - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционното обучение ще бъдат изплатени. Това реши на 3 април Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда пет астрономически часа, което включва и подготовката на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са имали с учениците

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен, разтоварващ за учениците, дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси /за физически дейности, изобразително изкуство и музика/, за занимания с педагогическите съветници или за дискусии по темите за часа на класа. Отрасловият съвет благодари на всички педагогически специалисти за проявената отговорност в тези дни, в които преподават на учениците дистанционно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пенсионерите е вярно. Как не им стигнаха пенсии и заплати. Има и такива с проекти, докарват си по 200-300 лева всеки месец. Месечния доход на някои надхвърля 2500 лева. Как не се наядоха! Има такива, които взимат и други пенсии, и редовна пенсия и заплата. Това е абсурдно. Сега, когато толкова хора са без работа. И това е най-вече по селата. Там знаем по колко деца са в клас и какво е нивото. На следобедните часове почти никой не ходи. Възпитателките са основно пенсионерки. Егати! Учители!
18
0
 
5
 
! Отговори
Една преди 4 години
До 8-ми коментар! Абсобютно нелеп коментар-ситуацията е валидна само за големите градове! Я ми кажете, в колко от селските училища 90% от децата имат смартфон с интернет или компютър с интернет?България не е само областните градове...
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре казано. Значи в тази извънредна ситуация едни ПЕНСИОНЕРИ ще получават заплата над 1200 лева и пенсии над 700 лева, без да са свършили никаква работа. А младите ще теглят кредити, за да оцеляват с децата си. Мантрата, че няма млади учители трябва да спре, а пенсионери да избират - пенсия или заплата. На много места учители излизат в пенсия, прекратяват договора, за да си вземат 10 брутни заплати. За 1-2 месеца назначават някой млад временно, после го махат и назначават пак пенсионера.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ги оценява. Има училища, в които повече от 50% от даскалите са пенсионери. Те си нямат хал-хабер от електронно обучение. Ама си взимат пенсийки и заплатки - над 2000 лева месечно, държавна пара. Някои от тях ги пуснаха в отпуска, за да не се излагат, други си взимат болнични. В тази ситуации тази порочна практика е време да престане. Не може държавата да плаща ПЕНСИЯ и ЗАПЛАТА на едни, а други да теглят кредити, за да оцелеят. И това го извършват моралните УЧИТЕЛИ на обществото! СРАМ!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако имам проблеми с техниката , с интернета ..... въпреки ОГРОМНОТО МИ ЖЕЛАНИЕ ЗА РАБОТА , какви оценки ще ми пишат ? Колкото и да е модерно това обучение , предпочитам другарката да си ми е пред мен на живо и да ми обяснява спокойно това , което трябва да знам . Ами , че мен ме заболява главата още на "2 час" от дзверене и напрягане в компютъра . Да не говорим пък госпожата , колко се притеснява . Аз я обичам много и не искам тя да страда . Слагайте край на това обучение .
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахте ли , че това обучение има една единствена цел - да ангажира вниманието на децата, докато са затворени у дома . Малко или много дист. обучение ги накара да си останат вкъщи и все нещо да им остане в главата след него . Иначе съм убеден , че всеки добър учител знае , как да се оправи след извънредното положение и как да повтори материала . Защото половината деца на България не са пред мониторите за обучение , а само за развлечение .
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, най-после моят двойкаджия ще получи някоЙ друга шесторка.
12
3
 
7
 
! Отговори
Сигурно преди 4 години
Айляци - нищо няма да са научили...Като гледам моите как учат - по цял ден игри на компютъра !
11
0
 
12
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Аз се чудя децата в неравностойно положение как ще се справят. Има много бедни семейства, които нямат възможност да осигурят компютър + интернет и не говоря само за малцинствата.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен провал е това образование и поне да е във електронна форма да не търпиш *** около себе си.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези учители, които си провеждат он-лайн уроците като събират по няколко класа от един випуск как ще си защитят тези 25 часа седмично?
8
13
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Че моите деца отдавна имат оценки - есета, отговори в час? И стига с това няма телефон, няма компютър, родители, които не са осигурили това, просто нехаят за образованието, и в класните стаи ще е същото. Всички знаем, че без компютър и интернет вече няма образование и сме ги осигурили преди години. Може и да има изключения, но са единици. От училищата на децата се включиха почти 100 процента
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
информацията на МОН за обхванатите в електронното обучение ученици е недостоверна, направо лъжлива. от руо-та правят всичко възможно да докладват за малко на брой ученици без устройства и интернет. не се съобразяват с действителността. Реално около 50 % се включват в дистанционното обучение.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е безумие.Аз какво ще оценявам родителя, хитростта на ученика,колко знаят други колеги по този предмет, тотото.Стига с тези напъни и безпочвени *** решения на бездарни чиновници. Нека министъра стъпи здраво на земята.Моята цел е колкото може да усвоят материала, да бъдат активни дори да грешат, да са заети и мотивирани.След извънредното положение знам как да се справя,стига хора които нямат представа от реалното положение да не ме учат как да работя.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен4Ти случайно да не си учител?
4
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно в тоя форум има много хора без деца или поне не са ученици!Децата учат, при това много добре! Учителите са на ниво! Работят качествено и резултатите са качествени! Учителите вече изпитват, просто още не са писали оценките в ел дневника. Системата работи, при това хиляди пъти по-добре от колкото очаквахме!
3
4
 
16
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 2Горките ти деца ... Нямат шанс с такъв родител ...
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нарочно ги карам да изпращат грешни работи, за да ги оценят със слаби оценки и да повторят годината. Че това в момента е отбиване на номера, по герберастки тертип, а не адекватно обучение. И по всякакъв начин правя така че децата ми да не участват в експериментите на мякащата мъжка калинка.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им пишат на всички шестици, та да се радва министър Вълчев.