Обмислят намаляване на приема в държавните ВУЗ-ове наесен

С близо 1900 бройки
Обновена: 8 апр 2020 12:37 | 8 апр 2020 12:33, Анисия Иванова
25
Обмислят намаляване на приема в държавните ВУЗ-ове наесен
Снимка: БГНЕС

С близо 1900 бройки се очаква да бъде намален приемът в държавните висши училища наесен, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите, които ще бъдат приети за обучение през учебната 2020 - 2021 година.

Повече от 54 000 студенти се очаква да започнат обучение в 38-те държавни висши училища наесен. За сравнение - броят им през настоящата учебна година е над 56 000, съобщи БНР.

През академичната 2020/2021 бройките държавна поръчка намаляват от 43 000 на 38 000.

През новата академична година обаче се увеличават бройките за платено обучение - от 12 000 на 16 000.

В проекта на Министерския съвет за план-приема във висшите училища се предвиждат 50 бройки повече за докторанти - така местата за тях вече надхвърлят 2600.

В документа не се предвижда увеличение на бройките за наши сънародници от чужбина, които планират да следват в български висши училища- свободните места за тях остават малко над 2000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Значи, децата и внуците на онези, които преди 40-50 години са влизали в университета "по червения килим" и безгрижно подсвирквайки си, за разлика от онези, които са си спуквали гьона от учене, а после, след като завършат с отличен успех, са ставали подчинени на привилегированите си състуденти-тройкаджии.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20В България има желаещи да следват, но ВУЗ искат високи такси и те се отказават.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20ВУЗ набират платено от чужбина, защото няма деца в бг.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 52 000 абитуриенти 10 000 отиват в чужбина, 20 000 са абсолютни ***, 10 000 могат да четат и пишат и би могло да бъдат научени на някакъв занаят. Та остават едни 10 -12 000 за които има 56 000 места за първокурсници във ВУЗ-овете....
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платеното обучение не трябва да е ограничено. Който иска да учи - да си плаща. Виж, за държавно субсидираните - съм съгласен. Лимит трябва да има. И да се състезават. Яко. За слаби резултати - да губят стипендията и да връщат платеното до момента от държавата за тяхното обучение.
16
4
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
А ти се постарай ,да завършиш средното!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ръцете на тези випуски днес е цялото ни правосъдие. Направи си изводите.
14
2
 
3
 
! Отговори
Пак до 13 преди 4 години
Направи сметка за какво става въпрос, като имаш предвид, че по онова време във всеки випуск от тази специалност се приемаха по 200-240 човека, а после чак до края на първия семестър идваха нови "дописани", т.е. такива, на които не е стигнал балът да се класират, но после са намерили връзки и въз основа на някакви "съображения" ректорът или деканът са им уредили да бъдат записани за студенти.Сред всички тези младежи с привилегии сигурно е имало по някой и друг кадърен и съвестен, но останалите..
13
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
Преди близо 40 г. се случи в специалността "Право" в СУ по параграф "На общо основание" да бъде приет само един-единствен студент. "На общо основание" означаваше, че лицето кандидатства само въз основа на бала, образуван от оценките от дипломата за средно образование и тези от приемните изпити.С други думи, всички останали новоприети по тази специалност са станали студенти благодарение на правото им да ползват някакво предимство /деца на служители на МВР, на "активни борци" и т.н./.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма работни места и заплати най- лесно е да няма учени хора за да останат на ГЕРб на власт. *** народ лесно се дои.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Излишни факултети СУНай-голямата корупция е в юридическите факултети. То не са някакви критерии за регулирана професия и събират огромни такси и са най-умните не само в България а в целия свят с някакви световни изпити по история.
10
2
 
11
 
! Отговори
До До 9 преди 4 години
"... големият проблем в Бг е, че много хора са назад с мисленето 30 г." - казваш голяма истина.Но *** в БАН да видиш що е това закостенялост, мързел, незнание и патологично високо самочувствие. Там също във всеки институт има по някой читав, на когото останалите с дружни усилия подлагат динени кори. В повечето случаи, мисленето, знанията и умонастроенията са не с 30, а поне с 50 години назад. Преписват от по няколко остарели съветски учебника или монографии, по които са учили навремето.
9
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Съгласен съм,донякъдеВсеки университет има и читави кадри
8
5
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Така ми казваха и на мене, но момчето ми вдигна печалбата на фирмата за 3г двойно. Амбициозен младеж, каза че които иска да научи нещо в НБУ е по добре от СУ. Имали са и някакви разменни програми та е ходил и в чужбина, по иновативни учебни материали и т.н. Все тая само казвам моя опит какъв е. Много съм видял и големия проблем в Бг, е че много хора са назад с мисленето 30г. Също така високото самочувствие много пречи, а тия университети го напомпват с въздух. Бих се радвал ако нещо се промени
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно в нбу пък е пълно с хора,коита не стават за нищо.Там плащаш и вземаш диплома.
6
9
 
7
 
! Отговори
бизнесмен преди 4 години
Най лошите ми служители са от СУ, след това от УНСС. Идват с голямо самочувствие а знанията им остарели никакво самостоятелно мислене, развитие нула. Имам хора със средно образование, будни желаещи да научат нещо, вече задминали тия "вишисти" Естествено не винаги е така. Трябва сериозна реформа, рабта с бизнеса, от какви кадри има нужда и т.н.Ама професорите като са учили по съветски модел и са им дали титлите според мазненето, няма как да стане. Мениджъра ми е от НБУ, прекъснал в СУ изостанали
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има около 50 000 завършващи средно тази година, а местата за студенти са 54 000! Браво за далновидната политика на МОН. Всеки завършващ с висше, а някои и с по две!
4
2
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
То за да мият чинии в чужбина не им трябва висше.
3
6
 
14
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
СУ "Св. Климент Охридски" е единственият български университет в първите 1000 в света.
2
12
 
14
 
! Отговори
Излишни факултети СУ преди 4 години
Факултет по класически и нови филологии заедно с Центъра за Източни езици и културиФакултет славянски филологииФакултет по Образование и ИзкуствоФилософски факултетБогословски факултетСтопански факултетМедицински факултетФакултет по журналистика и масова дезинформация