Деца, родители, учители - онлайн размисли в извънредно положение

Началният учител Мариана Борисова пред Dnes.bg
16 апр 2020 07:00, Анисия Иванова
35
Деца, родители, учители - онлайн размисли в извънредно положение
Снимка: Pixabay

Как се случва онлайн обучението в условията на извънредно положение и каква е ролята на учителя? За да предадат новите знания от разстояние, учители прибягват до всевъзможни средства -  заснемат у дома любителски видеа, чрез които обясняват новия материал, работят през различни платформи за дистанционно обучение, социални мрежи, електронни пощи. Много от преподавателите признават, че работният им ден продължава от сутрин до късно вечер.

А къде е мястото на родителя в този нов вид обучение. От МОН призоваха семейството да е важна част в обучителния период.

Един начален учител от столично училище потърси Dnes.bg, за да разкаже за предизвикателствата, пред които се изправя, за ролята на родителя, за родителския фокус. Според Мариана Борисова периодът на онлайн обучение ще е успешен, ако родители и учители работят рамо до рамо.

За целия свят времето и пространството се сви. Затворени в домовете си, обърнахме погледите си един към друг и това трябва да е за добро. Досега повече гледахме на другите, външните, преценявахме чуждите постъпки, предявявахме претенции и бяхме достатъчно критични към всеки друг, но най-малко към себе си.

Отделяхме твърде малко време на децата си, прехвърляйки по-голямата част от отговорността за тяхното обучение, възпитание и като цяло - образование, на училището.

Но колкото и дигитални връзки да осъществите с учителите на вашите деца, колкото и онлайн видеоуроци да получат учениците ви у дома, с парашути да спускат учителите до прозорците ви, няма да могат да заместят първия и най-важния учител за всяко дете - неговият РОДИТЕЛ!

Всеки родител би искал да има интелигентно, а защо не и суперинтелигентно, надарено, дете, жънещо овации и  награди на национални и международни състезания и олимпиади. Кой родител не би се гордял с такова дете? А кой родител би се гордял със същотото това дете-гений, но безсърдечно, безскрупулно, егоистично и надменно?

Нека осъзнаем ролята си на родители! И ако някои наричат това поколение "загубено", нека ги опровергаем и да кажем, че то е "намерено", завърнало се е от скитането по улиците - у дома, от търсене на признание навън - сега е у дома, там, където е мястото му, за да намери любов, приемане, признание, доверие, сила да се справи с трудностите в живота, разбиране!

Училището оперира предимно в областта на ума. Развива част от мисленето и негови качества, интелекта като цяло, част от общата култура. А сърцето, от което са изворите на живота, кой развива?

Кой учи децата на доброта, нежност, състрадателност, търпение, толерантност, грижа за другия, за по-слабия, немощния, бедния, болния?! Грижата за сърцето, трябва да си признаем, не започва на ученическия чин, а в скута на мама и татко, у дома, още от най-ранна възраст. И ако сме допуснали пропуски - сега е моментът!

Разгърнете хоризонта, разкажете им за чудото на живота, за вашия живот, открийте им нови светове, разтворете се за децата си така, както никога не сте го правили.

Овладейте нови умения, покажете и на тях как се случват процесите в природата, в обществото. Много неща не се учат в училище, а и няма време. Нека спрем да прехвърляме цялата отговорност на училището и да бъдем достатъчно честни и дръзки да си признаем и поемем своята роля не само на биологични създатели, но и на духовни  творци  на своите деца.

Развийте познавателните им интереси, мотивирайте ги да търсят, да изобретяват, да творят и да създават, да помагат. Развивайте творческите им способности. А защо не точно сега да откриете какво съкровище се крие в тях? Играйте с тях, забавлявайте се, прегръщайте се! Всеки учител може да ви затрупа с информация и домашни. И? Разширявайки "главата" на детето, разширяваме ли душата му, сърцето му?

Да спрем да изискваме от другите! Да погледнем навътре в себе си, имаме време....И ако времето и пространството се свиха до естествените си размери, ако държавите затвориха границите си до своите законни, видими пространства, време е онова невидимото в нас да се разшири.

Да разгърнем потенциала си, да разширим пределите на сърцата си, да покажем своята по-добра и светла страна. За да бъдем завладяващ пример за децата си.

Време е...СЕГА!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
15
 
! Отговори
До Я преди 4 години
До ЯЖената искаше да каже, че хем трябва да е на работа, хем да седи пред компютъра с децата и да помага. Да не говорим, че много хора нямат камери, говорители, че и лаптоп в къщи. Имат интернет на тел-а, компютър не им трябва. Лудница............!
14
7
 
12
 
! Отговори
Я преди 4 години
До родителкаТака ли? А кой трябва да ти ги гледа, когато са вкъщи?Сега, когато е извънредно положение, учителите станаха виновни, заради онлайн обучението. Не, че има някаква полза от него, но ако го няма, съвсем ще набедят учителите, че само си седят вкъщи и получават заплата.
13
1
 
15
 
! Отговори
Edna преди 4 години
До Анонимен 11Много родители работят по цял ден и не от вкъщи. То не бяха постери, проекти, върхът беше, когато в 16 часа им пише госпожата след домашните да направят замък или крепост от кашон и ролки кухн. хартия... Ако детето е само в къщи, откъде да намери кашони!? Трети клас.
12
3
 
17
 
! Отговори
11111111111111 преди 4 години
Как ще ограмотят първокласниците? Не ми се мисли за децата на нискообразованите, но пък хората работят и плащат данъци. Редно е да удължат учебната година, но май няма да го направят, искат си 56-дневния отпуск...
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mинавам 40-те, а съм се превърнала в послушна читанка. Снощи до 1:00 ч. съм правила онлайн проект по география на сина си. Toй не издържа и в 22:00 ч просто заспа пред лаптопа.Нищо не може да замени класната стая. Аз не съм възпитател и нито имам уменията, нито имам времето, нито нервите да правя проекти и да "пиша" онлайн домашни работи.
10
2
 
14
 
! Отговори
БХК преди 4 години
Това,до което доведе този начин на обучение е,че видяхме как българската образователна система е кръгла нула.Повечето учители,особено по-възрастните,При цялото ми уважение към тях - не могат да работят с приложенията!И явно не им се показва как.Цялостно,ако не сме родителите да помагаме децата нищо не могат да направят или да научат.Отделно, че учат само глупости и неадекватни неща.Т.е. ние плащаме заплати на едни хора, за да им вършим ние работата.Не че няма и читави учители,за тях сме благодар
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До родителкаАбсолютно те подкрепям. Не може един родител хем да работи по цял ден вкъщи, хем да готви, да чисти и да си гледа двете деца. Луднах един месец. Да отварят пустото училище най-накрая.
8
11
 
20
 
! Отговори
родителка преди 4 години
Аз искам даскалята да се върнат веднага в училище- не съм длъжна да си гледам децата по цял ден!
7
13
 
14
 
! Отговори
Даскал Ботю преди 4 години
Важното е че сме стабилни и да не ни намалят летния отпуск.
6
4
 
29
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Лексиката на Радев е много по-съдържателна от лексиката на Борисов.
5
3
 
23
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Кажи ..! Дете 2ри клас: Родител работи нощна прибира се сутрин и започва учение с детето ! Другият родител се прибира от дневна смяна и продължава учението! Резултатът е ,че ако не ги хване родителите вирусът,то със сигурно ще ги хване психически срив от преумора ! "Браво " на системата и на сътворилите я!
4
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лексика а ла Румен Радев.
3
11
 
8
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Мотивирам ги редовно, децата и майка им. Къде с шамари, къде с блага дума...
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ако родители и учители работят рамо до рамо"Въпросът е да е без присъствието и участието на родители. Основен елемент на комуникационните системи е обратната връзка. При уроци тип лекция почти няма обратна връзка, не се контролира на всеки етап нивото на осъзнатата информация, за да могат да се правят индивидуални корекции.
1
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начален учител - ограничен и посредствен.