Деца, родители, учители - онлайн размисли в извънредно положение

Началният учител Мариана Борисова пред Dnes.bg
16 апр 2020 07:00, Анисия Иванова
35
Деца, родители, учители - онлайн размисли в извънредно положение
Снимка: Pixabay

Как се случва онлайн обучението в условията на извънредно положение и каква е ролята на учителя? За да предадат новите знания от разстояние, учители прибягват до всевъзможни средства -  заснемат у дома любителски видеа, чрез които обясняват новия материал, работят през различни платформи за дистанционно обучение, социални мрежи, електронни пощи. Много от преподавателите признават, че работният им ден продължава от сутрин до късно вечер.

А къде е мястото на родителя в този нов вид обучение. От МОН призоваха семейството да е важна част в обучителния период.

Един начален учител от столично училище потърси Dnes.bg, за да разкаже за предизвикателствата, пред които се изправя, за ролята на родителя, за родителския фокус. Според Мариана Борисова периодът на онлайн обучение ще е успешен, ако родители и учители работят рамо до рамо.

За целия свят времето и пространството се сви. Затворени в домовете си, обърнахме погледите си един към друг и това трябва да е за добро. Досега повече гледахме на другите, външните, преценявахме чуждите постъпки, предявявахме претенции и бяхме достатъчно критични към всеки друг, но най-малко към себе си.

Отделяхме твърде малко време на децата си, прехвърляйки по-голямата част от отговорността за тяхното обучение, възпитание и като цяло - образование, на училището.

Но колкото и дигитални връзки да осъществите с учителите на вашите деца, колкото и онлайн видеоуроци да получат учениците ви у дома, с парашути да спускат учителите до прозорците ви, няма да могат да заместят първия и най-важния учител за всяко дете - неговият РОДИТЕЛ!

Всеки родител би искал да има интелигентно, а защо не и суперинтелигентно, надарено, дете, жънещо овации и  награди на национални и международни състезания и олимпиади. Кой родител не би се гордял с такова дете? А кой родител би се гордял със същотото това дете-гений, но безсърдечно, безскрупулно, егоистично и надменно?

Нека осъзнаем ролята си на родители! И ако някои наричат това поколение "загубено", нека ги опровергаем и да кажем, че то е "намерено", завърнало се е от скитането по улиците - у дома, от търсене на признание навън - сега е у дома, там, където е мястото му, за да намери любов, приемане, признание, доверие, сила да се справи с трудностите в живота, разбиране!

Училището оперира предимно в областта на ума. Развива част от мисленето и негови качества, интелекта като цяло, част от общата култура. А сърцето, от което са изворите на живота, кой развива?

Кой учи децата на доброта, нежност, състрадателност, търпение, толерантност, грижа за другия, за по-слабия, немощния, бедния, болния?! Грижата за сърцето, трябва да си признаем, не започва на ученическия чин, а в скута на мама и татко, у дома, още от най-ранна възраст. И ако сме допуснали пропуски - сега е моментът!

Разгърнете хоризонта, разкажете им за чудото на живота, за вашия живот, открийте им нови светове, разтворете се за децата си така, както никога не сте го правили.

Овладейте нови умения, покажете и на тях как се случват процесите в природата, в обществото. Много неща не се учат в училище, а и няма време. Нека спрем да прехвърляме цялата отговорност на училището и да бъдем достатъчно честни и дръзки да си признаем и поемем своята роля не само на биологични създатели, но и на духовни  творци  на своите деца.

Развийте познавателните им интереси, мотивирайте ги да търсят, да изобретяват, да творят и да създават, да помагат. Развивайте творческите им способности. А защо не точно сега да откриете какво съкровище се крие в тях? Играйте с тях, забавлявайте се, прегръщайте се! Всеки учител може да ви затрупа с информация и домашни. И? Разширявайки "главата" на детето, разширяваме ли душата му, сърцето му?

Да спрем да изискваме от другите! Да погледнем навътре в себе си, имаме време....И ако времето и пространството се свиха до естествените си размери, ако държавите затвориха границите си до своите законни, видими пространства, време е онова невидимото в нас да се разшири.

Да разгърнем потенциала си, да разширим пределите на сърцата си, да покажем своята по-добра и светла страна. За да бъдем завладяващ пример за децата си.

Време е...СЕГА!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом обществото е съгласно на определени длъжности да се дават заплати за присъствие, какво да кажем ние с гайдите.
34
0
 
5
 
! Отговори
бланка преди 4 години
До Анонименгрешка на коментара-държавата ли да Ви гледа детето изцяло???????????????
33
5
 
5
 
! Отговори
бланка преди 4 години
До АнонименЗдравейте, не можете по цял ден да работите,чистите,готвите и да се грижите за детето си?????????????????ами за какво го създадахте?за да Ви го гледа и учи и възпитава ли?????????????????ами вземете си котка-не се извежда, храни се 2 пъти на ден и и се ринатл.....................а с извинение един път на ден.а може и това да не правите?живейте и се радвайте на живота!!!!!!!!!!!!!
32
5
 
14
 
! Отговори
най ново заглавие преди 4 години
80000 без работа, но в просветата мислят за ваканцията на персонала, нямам предвид учениците, те са още деца, но за персонала мярката е премината.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено директорите са службогонци на ГЕРБ...ако не си гербаджия няма как да станеш директор...
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е - феодали и господари. Ама сега е време това да се промени. Да променят закона, ако на някой толкова му се работи - или пенсия, или заплата. В тази ситуация това е абсурдно. Едни да получават пенсии и заплати от бюджета, а други да се чудят как да оцеляват. И стига с мантрата, че младите не стават. Има много кадърни хора, а всеки се учи с времето. Стига да се изживяват като незаменими. Повече от тези, които остават след пенсия са кръшкачите. Другите се амортизират от работа и се оттегля
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закона е такъв,че директорите са си почти еднолични господари и феодали на владението си-училището...и си назначават удобни за тях хора,често пенсионери или по някаква си протекция...не само в селските училища е така...както описаха по долу как стоят нещата в селските...и в много от градските е така...
28
2
 
13
 
! Отговори
selo преди 4 години
Така си е. У наше село половината са пенсионери. Другите кандидат - пенсионери. Учат по 5-6 деца и си взимат пенсии и заплати. Подкрепят се взаимно, та младите да не им развалят рахатлъка. Като се освободи място намират техен роднина -пенсионер и го водят в селското училище. Щото тук никой не ги проверява. А един пенсионер взима в пъти повече от млад учител и тежи на училището.Иначе големи патриоти бяха някога, големи лозунги развяваха. Големи родолюбци, а сега излиза, че са просто СРЕБРОЛЮБЦИ!
27
3
 
12
 
! Отговори
misli преди 4 години
В малките населени места повече от 50% от учителите са пенсионери. Сещате се как работят в това положение. Ми не работят, пуснали са си отпуск или болничен. И така до лятото, когато в тези училища няма да има ученици, пенсионерите ще си клатят краката. Тези хора получават заплати - над 1200 и пенсии - над 700 от държавата. В тази ситуация, това е нагло и цинично. Време е да избират - пенсия или заплата. Защото те са там не защото няма кадри, а защото имат връзки и се подкрепят взаимно.
26
1
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
До Анонимен25Няма да има- ще работят!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11111111111111НЕЩО ЗА ПЕРСОНАЛА НА ДГ ДА КАЖЕШ ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕГА ТАМ НЯМА ДЕЦА ЩЕ ИМА ЛИ ПОРЕДНАТА ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ СТАНА МАЛКО НЕУДОБНО ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВА ВЪПРОСА НО ТОЙ ОСТАВА И ПО БОЛЕЗНЕН СТАВА
24
8
 
8
 
! Отговори
Тито преди 4 години
До родителка Ами , да не сте ги раждали тогава! Учителите не са детегледачки!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разчитам на допълнителните уроци на учителки-пенсионерки от блока.Обясняват търпеливо и разбираемо.Вече не издържам назидателните декламации от екрана.
22
1
 
12
 
! Отговори
забавачкатаа преди 4 години
Постоянно ми падат прозорци от заглавия които не ме интересуват.
21
1
 
10
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
До Огромен проблем!Абсолютно!Във входа, в който живея, се правят ПЕТ ремонта едновременно-" сега бил момента!"
20
4
 
12
 
! Отговори
Огромен проблем! преди 4 години
Обучението върви добре, но хората в жилищните сгради са проблема. На г-жа Фандъкова не й увря мозъка, че за да има качествено онлайн обучение, трябва да спрят ремонтите по домовете! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА УЧИ С БОРМАШИНА НА ГЛАВАТА! Вземете решение в тая община със забрана за шум и ремонти по време на извънредното положение. Учителите, децата и родителите се справят, но общината с безхаберието си ни проваля. А сте били директор на училище г-жо Фандъкова! Позволявахте ли ремонт по време на часовете?
19
0
 
17
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Няколко въпроса:1 Кой въведе извънредното положение?2 Кой въведе дистанционното обучение?3 Някой осигури ли необходимите условия за дистанционно обучение?Отговорете си на тези въпроси, и после плюйте или възхвалявайте!
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ахмед догани не само...трябва всички бюджетни-учители, лекари, медицински сестри, полицаи, военни и т.н.т. да минат на МИНИМАЛНА работна заплата, като солидарност!Ашколсум, евала Ахмед Ефенди!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е неудобно началните и детските учители да се хвалят че работят дигитално, защото това освен че е невъзможно е недопустимо за деца до 10г. възрастта. Да не говорим, че влачат персонал, който ги имитира и също внимава как да стане така че и заплата и отпуска и лятна ваканция да получава, тоест проблемите с вируса от негативи за едни да бъдат превръщани в позитиви за други.
16
4
 
16
 
! Отговори
ахмед доган преди 4 години
трябва половината заплата учителя да я даде на родителя